fbpx Πακιστάν: Δουλεύουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πακιστάν: Δουλεύουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εργάζονται εντατικά για να προλάβουν την εξάπλωση επιδημιών και να παράσχουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. © Ton KoeneΆρθρο - Συνήθως αμέσως μετά από μία φυσική καταστροφή, στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και στους τραυματίες έρχονται να προστεθούν και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία που ως επί το πλείστον συνδέονται με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, την έλλειψη υγιεινής και την περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Πακιστάν δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εργάζονται εντατικά για να προλάβουν την εξάπλωση επιδημιών και να παράσχουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Από τότε που οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή, οι ομάδες των ΓΧΣ συνέχισαν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στα υπάρχοντα προγράμματα της οργάνωσης στο Κυμπέρ Πακτούνγκουα και στο Μπαλουχιστάν, ενώ επέκτειναν τις δραστηριότητές τους σε νέα κέντρα υγείας και ξεκίνησαν τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων σε άλλες περιοχές που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες, όπως για παράδειγμα το Σινδ και το Πουντζάπ.

Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες μας στις κλινικές βλέπουν κυρίως ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό.


Βίντεο από τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους σχεδόν 10.000 ασθενείς που είδαμε, οι περισσότεροι υπέφεραν από δερματικές μολύνσεις, αναπνευστικά προβλήματα και οξεία διάρροια,» είπε ο Δρ. Άχμαντ Μουχτάρ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ στο Πακιστάν. «Ανάμεσα σε αυτούς τους ασθενείς, υπάρχουν κάποια ύποπτα περιστατικά χολέρας. Ενόσω περιμένουμε για μία επίσημη επιβεβαίωση της κατάστασής τους, εξακολουθούμε να τους παρέχουμε την αγωγή που χρειάζονται.»

Στις οχτώ κινητές ιατρικές μονάδες που λειτουργούν οι ΓΧΣ σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν περίπου το 10% από τους 10.000 ασθενείς που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα υπέφεραν από οξεία διάρροια. Μόνο στην περιοχή Σουάτ, οι ιατρικές ομάδες εξέτασαν συνολικά 321 ασθενείς, από τους οποίους οι 24 μπήκαν για νοσηλεία στο Κέντρο Θεραπείας Διάρροιας στο νοσοκομείο της Μινγκόρα.

Η χολέρα είναι ενδημική σε κάποιες περιοχές της χώρας καθώς και στο Κυμπέρ Πακτούνγκουα που έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Συνεπώς το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια κρούσματα δεν είναι κάτι απρόσμενο. Στην περιοχή του Λόουερ Ντιρ στην ίδια επαρχία, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 2.500 ασθενείς όταν τον Αύγουστο του 2009 ξέσπασε εκεί μία επιδημία χολέρας.

Η χολέρα είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα σε άσχημες συνθήκες υγιεινής. Αν κάποιος προσβληθεί από την ασθένεια, το σώμα του δεν μπορεί να κρατήσει τα σωματικά υγρά και σαν αποτέλεσμα αυτό οδηγεί σε άμεση αφυδάτωση. Με τη χορήγηση αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα, ή μέσα από ενδοφλέβιο ορό για τα πιο σοβαρά περιστατικά, η ασθένεια μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί.

«Η χολέρα είναι μία από τις σοβαρές μορφές της οξείας διάρροιας. Ωστόσο, η ανακάλυψη λίγων ύποπτων κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μίας μεγάλης επιδημίας,» τόνισε ο Δρ. Άχμαντ Μουχτάρ. «Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να είμαστε σίγουροι ότι θα εντοπίζουμε και θα περιθάλπουμε τους ασθενείς με οξεία διάρροια όσο πιο σύντομα γίνεται. Περιθάλπουμε τους ασθενείς με οξεία διάρροια με τον ίδιο τρόπο που συνήθως περιθάλπουμε ασθενείς με χολέρα. Το προσωπικό μας στις κινητές ιατρικές μονάδες και στα νοσοκομεία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των πιθανών κρουσμάτων στις κοινότητες.»

Οι πλημμύρες και οι συνεχείς βροχές καθιστούν προφανώς την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη καθώς οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και καθώς οι συνθήκες υγιεινής όλο και χειροτερεύουν. Για αυτό το λόγο οι ομάδες των ΓΧΣ εργάζονται επίσης εντατικά για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Κάθε μέρα οι ΓΧΣ παρέχουν περισσότερα από 300.000 λίτρα καθαρού νερού στις κοινότητες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μέρη όπως το Νόουσερα και το Τσαρσάντα, έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές με νερό σε διάφορες γειτονιές και ανεφοδιάζονται με νερό τακτικά. Σε άλλα μέρη όπως το Σουάτ οι ΓΧΣ εργάζονται μαζί με τις κοινότητες για να διασφαλίσουν τη διανομή νερού σε διάφορα σημεία όπου μαζεύονται οι κάτοικοι, όπως για παράδειγμα σε τζαμιά και σε σχολεία.

Σε όλη τη χώρα, οι ΓΧΣ έχουν διανείμει μέχρι στιγμής είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Στο κανάλι Φαντφεντάρ στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, οι διανομές ειδών προσωπικής υγιεινής και μαγειρικών σκευών περιλαμβάνει επίσης ταμπλέτες χλωρίωσης για την εξυγίανση του νερού και κουνουπιέρες για την πρόληψη της ελονοσίας. Παράλληλα με αυτές της διανομές πραγματοποιούνται και δραστηριότητες ενημέρωσης σε θέματα υγείας προκειμένου να δοθούν οδηγίες στους κατοίκους για τον καλύτερο τρόπο εξυγίανσης του νερού με τα υπάρχοντα μέσα.

Σε περίπτωση που υπάρξει μία επιδημία, δηλαδή μία απότομη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι ΓΧΣ είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν ενισχύοντας τις δραστηριότητές τους για την αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας. Στα περισσότερα κέντρα υγείας που παρεμβαίνουν οι ΓΧΣ έχουν ήδη τοποθετηθεί κιτ επείγουσας παρέμβασης. Ωστόσο, οι ομάδες των ΓΧΣ ελπίζουν ότι η διανομή νερού και οι εκτεταμένες διανομές ειδών προσωπικής υγιεινής και μαγειρικών σκευών, που κάλυψαν περισσότερες από 7.000 οικογένειες μέχρι στιγμής, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να προληφθεί η μετάδοση οποιασδήποτε ασθένειας όπως η χολέρα, αλλά και η δυσεντερία, ο τυφοειδής πυρετός και η ελονοσία.

Αναμφίβολα, πολλά πράγματα πρέπει ακόμα να γίνουν για να δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Πάνω από δύο εβδομάδες μετά τις πλημμύρες είναι πολλοί ακόμα οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει αρκετή βοήθεια.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ