fbpx Πακιστάν: «Αυτές οι πλημμύρες πιθανότατα θα επηρεάσουν τον πληθυσμό για μήνες» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πακιστάν: «Αυτές οι πλημμύρες πιθανότατα θα επηρεάσουν τον πληθυσμό για μήνες»

Οι βροχές των μουσώνων πλήττουν το Πακιστάν εδώ και μήνες και έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο μέρος της χώρας. 

©MSF

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια, ενώ πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή δεν λειτουργούν. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εντείνουν την υποστήριξή τους σε άτομα που πλήττονται από αυτή την κατάσταση και ετοιμάζονται να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση εμφάνισης επιδημιών. Ο Δρ Khalid ElsheikhAhmedana, αναπληρωτής υπεύθυνος επιχειρήσεων του γραφείου επειγουσών κρίσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γαλλία, μοιράζεται τα τελευταία νέα από το Πακιστάν.

Τι κάνουν σήμερα οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παρόντες εδώ και πολύ καιρό στο Πακιστάν, συγκεκριμένα στις επαρχίες Balochistan, Sind, Punjab και Khyber Pakhtunkhwa. Οι ομάδες μας παρενέβησαν γρήγορα μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 26 Αυγούστου, αρχικά με τους όποιους πόρους υπήρχαν ήδη στη διάθεσή τους: περίπου χίλιοι άνθρωποι εργάζονται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη χώρα, αλλά σε μια φυσική καταστροφή αυτού του μεγέθους, ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος. Οι πρώτες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Τα στοιχεία αυτά πρέπει προφανώς να λαμβάνονται με προσοχή, διότι είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά οι ομάδες μας στο πεδίο είδαν ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες. Είδαν χωριά εντελώς σκεπασμένα από νερό, από τα οποία μερικές φορές μπορείς να δεις μόνο την κορυφή ενός σπιτιού. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα και κοιμούνται σε σκηνές στην άκρη του δρόμου. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιφέρειες, ούτε καν σε όλες τις περιοχές παρέμβασής μας: ορισμένες πόλεις ή χωριά έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες. Οι συνάδελφοί μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αρχίσουν να παρέχουν φροντίδα στους κατοίκους. Οι κινητές κλινικές μας προσπαθούν να φέρουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Επιπλέον, οι τεχνικοί μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή πόσιμου νερού. Διανέμουν επίσης βασικά αγαθά, όπως σαπούνι, προϊόντα υγιεινής και είδη μαγειρέματος. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να στείλουμε γρήγορα περισσότερη υλική και ανθρωπιστική βοήθεια για να εντείνουμε την παρέμβασή μας.

Ποιες είναι οι βασικές ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων;

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ορισμένες ασθένειες που είναι ενδημικές στο Πακιστάν θα μπορούσαν να εξαπλωθούν λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και της έλλειψης υγιεινής. Η ελονοσία, η οποία δεν είναι μια υδατογενής ασθένεια αυστηρά μιλώντας, θα μπορούσε να αναπτυχθεί λόγω του στάσιμου νερού. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα παιδιά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι τα κύρια θύματα της ελονοσίας. Ο δάγκειος πυρετός, που μεταδίδεται επίσης από τσιμπήματα κουνουπιών, είναι μια άλλη ενδημική ασθένεια στο Πακιστάν. Υπάρχουν, επίσης, περιστατικά σοβαρής υδαρούς διάρροιας, τα οποία αποτελούν συνέπεια των πλημμυρών, επειδή τα υπόγεια ύδατα και γενικότερα τα αποθέματα νερού μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα παθογόνα πολλαπλασιάζονται σε τέτοιες συνθήκες και εάν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και λειτουργικές τουαλέτες, οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό είναι πιθανό να εξαπλωθούν. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται για την πρόληψη της ανάπτυξης τέτοιων ασθενειών, δημιουργώντας ειδικά κέντρα θεραπείας ή διανέμοντας φάρμακα κατά της ελονοσίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, διότι ελλείψει λειτουργικών δομών υγείας, κινδυνεύουν να χάσουν την περίθαλψη που λάμβαναν. Πολλά εξαρτώνται από πιο ακριβείς αξιολογήσεις, τις οποίες πραγματοποιούν οι ομάδες μας. Προς το παρόν, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που συναντάμε είναι κυρίως εκτοπισμένοι που ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια, μία από τις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να παρέχουμε πρόσβαση σε πόσιμο νερό και κατάλληλα καταφύγια και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Αυτές είναι οι πιο επείγουσες ανάγκες.

Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των πλημμυρών;

Οι συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής εξαρτώνται από το μέγεθός της και τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται. Οι βροχές των μουσώνων έχουν τριπλασιαστεί φέτος στο Πακιστάν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας των 220 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει βυθιστεί. Πρόκειται για ένα γεγονός σημαντικού μεγέθους. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την καταστροφή μέρους του συστήματος υγείας, διότι πολλές δομές έχουν υποστεί ζημιές και θα χρειαστεί χρόνος για να ανοικοδομηθούν. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, αλλά προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε γρήγορα κάτω από διαφορετικά σενάρια. Αυτές οι πλημμύρες είναι πιθανό να επηρεάσουν τον πληθυσμό για μήνες. Μέρος των γεωργικών αγρών, των καλλιεργειών και των αποθεμάτων τροφίμων καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Για μερικούς ανθρώπους στη χώρα, η πρόσβαση σε τρόφιμα θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι πιο ευάλωτες από άλλες, όπως οι έγκυες γυναίκες ή τα παιδιά. Έχουμε ήδη αρχίσει να στέλνουμε θεραπευτικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούμε και σε άλλους τομείς παρέμβασης. Μπορεί να χρειαστεί ή όχι να τα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το πλαίσιο, αλλά είναι καλύτερο να έχουμε προβλέψει πιθανές ανάγκες, σε μια κατάσταση αυτού του μεγέθους.