Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Βοήθησε μια γυναίκα να γεννήσει με ασφάλεια»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες του Αφγανιστάν, εστιάζοντας στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Με μόλις 10 ευρώ μπορείς κι εσύ να σώσεις μια γυναίκα και το παιδί της προσφέροντας ένα κιτ ασφαλούς τοκετού στο msfgifts.gr

© Najiba Noori

Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα. Κάθε μέρα, όπως και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περισσότερες από 2.900 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Ωστόσο, 11 από αυτές δεν προβλέπεται να τα καταφέρουν με βάση τα στατιστικά. Θα πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.

Κάθε χρόνο 4.300 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές στη γέννα, δηλαδή 396 για κάθε 100.000 τοκετούς. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης θνησιμότητας είναι 3 γυναίκες για κάθε 100.000 τοκετούς, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Οι περισσότεροι μητρικοί θάνατοι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορούν να αποφευχθούν. Οι γυναίκες που θα γεννήσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ιδιαίτερα αν προκύψουν επιπλοκές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν τη μεγαλύτερη μαιευτική κλινική της οργάνωσης στο Αφγανιστάν και επιπλέον 3 νοσοκομεία που εξειδικεύονται στη μαιευτική φροντίδα. Το 2016, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν 66.499 γυναίκες στο Αφγανιστάν να γεννήσουν με ασφάλεια τα μωρά τους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 25% των τοκετών που πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέσα από τα τέσσερα αυτά νοσοκομεία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στοχεύουν να μειώσουν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των μητέρων και των νεογνών τους, παρέχοντας δωρεάν, υψηλής ποιότητας μητρική υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα νεογνών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εστιάζουν στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, είτε σε εμπόλεμες περιοχές ή σε περιοχές με περιορισμένη  πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Η γέννα πρέπει να είναι στιγμή χαράς και όχι μία περίοδος θλίψης. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε» αναφέρει η Σεβερίν Καλουγουάρτς (Severine Caluwaerts), μαιευτήρας-γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία έχει εργαστεί σε αποστολή στην περιοχή της Χοστ του Αφγανιστάν επτά φορές συνολικά.

Σχεδόν όλες οι μαίες βοηθοί στους τοκετούς στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι Αφγανές γυναίκες. Από τότε που άνοιξε το μοναδικό μαιευτήριο στην αγροτική επαρχία της Χοστ το 2012, αρκετές γυναίκες γιατροί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τοκετών με επιπλοκές. Έχουν εκπαιδευτεί από διεθνές προσωπικό, όπως είναι η Δρ Σεβερίν Καλουγουάρτς, η οποία μας μιλά στο παρακάτω βίντεο για τις δυνατές γυναίκες του Αφγανιστάν  που διεκδικούν καθημερινά το δικαίωμα στη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

 

 

Βοήθησε κι εσύ μια γυναίκα να γεννήσει με ασφάλεια. Με μόλις 10 ευρώ δωρίζεις ένα κιτ ασφαλούς τοκετού στο www.msfgifts.gr