fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν εκ νέου Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν εκ νέου Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο

24, Απριλίου 2016: Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα/ Médecins Sans Frontières (MSF) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει εκ νέου επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και πραγματοποίησε την πρώτη επιχείρησή της για το 2016. Λόγω έλλειψης ασφαλών και νόμιμων εναλλακτικών λύσεων για τους ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή και αναζητούν προστασία, η θαλάσσια έκταση μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, στην οποία το 2015 έχασαν τη ζωή τους 2.892*  άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αποτελεί τώρα σχεδόν τη μόνη δίοδο για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης και έχει ήδη περισσότερη κίνηση από ποτέ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν εκ νέου Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναζητούν μια ασφαλέστερη ή καλύτερη ζωή. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ή, ακόμη χειρότερα, να αφήνονται να πεθάνουν στην αναζήτηση αυτής της ζωής. Αντί να επικεντρώνονται στην αποτροπή και την εποπτεία, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να παρέχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις αντί της θαλάσσιας οδούς και έναν προληπτικό και κατάλληλο μηχανισμό έρευνας και διάσωσης. Οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται από αυτό.

«Τέτοια εποχή πέρυσι, όταν οι MSF ξεκινήσαμε την πρώτη μας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αποκαλέσαμε τη Μεσόγειο Θάλασσα “μαζικό τάφο” και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε», δήλωσε η Τζόαν Λιου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 «Καθώς οι κρίσεις και οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να τραπούν σε φυγή, η απουσία μιας παγκόσμιας λύσης για την τρέχουσα προσφυγική κρίση, οι πολιτικές αποτροπής των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η άρνησή τους να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί της θανάσιμης διέλευσης μέσω θαλάσσης, συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες. Ως ανθρωπιστές, αρνούμαστε και πάλι να παρακολουθούμε την κατάσταση από την ακτή».

Το πρώτο πλοίο των MSF που θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, το 50 μέτρων MSF Dignity 1, απέπλευσε από το λιμάνι της Βαλέτα, στη Μάλτα στις 21 Απριλίου. Το πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 400 διασωθέντες, αποτελείται από 16μελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου έμπειρου ιατρικού προσωπικού. Το Dignity 1 θα πλέει προληπτικά στα ύδατα βορείως της Λιβύης και θα ψάχνει ενεργά για σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η πρώτη επιχείρηση των MSF για το 2016 πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου και το Dignity 1 μετέφερε 308 διασωθέντες (205 άνδρες, 80 γυναίκες, 23 παιδιά), κυρίως από την Ερυθραία, οι οποίοι είχαν διασωθεί από ένα ιταλικό σκάφος. Το Dignity 1 ταξιδεύει τώρα προς τη Σικελία, όπου θα αποβιβαστούν οι 308 άνθρωποι τη Δευτέρα.

Κατά τις προσεχείς εβδομάδες, οι MSF θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με δύο μεγαλύτερα σκάφη και εξαιρετικά έμπειρες και καταρτισμένες ιατρικές ομάδες, οι οποίες θα είναι σε θέση να παρέχουν σωτήριες πρώτες βοήθειες, καθώς και να αντιμετωπίζουν την  αφυδάτωση, τα εγκαύματα, την υποθερμία και τις δερματικές παθήσεις που ήταν οι πιο επείγουσες ιατρικές ανάγκες όσων διασώθηκαν από την οργάνωση το 2015. Οι MSF θα παρέχουν επίσης ψυχολογική υποστήριξη στη θάλασσα και οι ομάδες των MSF στη Σικελία θα διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που αποβιβάζονται θα συνεχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα μέσα από διάφορα ιατρικά προγράμματα.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναζητούν μια ασφαλέστερη ή καλύτερη ζωή. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ή, ακόμη χειρότερα, να αφήνονται να πεθάνουν στην αναζήτηση αυτής της ζωής. Αντί να επικεντρώνονται στην αποτροπή και την εποπτεία, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να παρέχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις αντί της θαλάσσιας οδού και έναν προληπτικό και κατάλληλο μηχανισμό έρευνας και διάσωσης. Οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται από αυτό», κατέληξε η Λιου.

 

* Όπως εκτιμάται από το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και στοιχεία από άλλες μεταναστευτικές οδούς είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://missingmigrants.iom.int/mediterranean

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το 2015 οι ομάδες των MSF με τρία σκάφη έρευνας και διάσωσης, βοήθησαν πάνω από 23.000 ανθρώπους σε 120 ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια της Λέσβου, οι MSF, σε συνεργασία με την Greenpeace βοήθησαν πάνω από 14.000 ανθρώπους που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Συνολικά, το 2015, οι MSF περιέθαλψαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και στην Ελλάδα, την Ιταλία και τα Βαλκάνια.