fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο αλλά συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο αλλά συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο

Μετά από οκτώ μήνες στη θάλασσα και έχοντας πραγματοποιήσει 20.129 διασώσεις ανθρώπων και περισσότερες από 120 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) έδεσαν στο λιμάνι το πλοίο Bourbon Argos στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο αλλά συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο
Αυτό που θα σταματήσει πραγματικά τους θανάτους στη θάλασσα, στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και στο Αιγαίο, είναι η εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών που θα παρέχουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς τις χώρες της ΕΕ.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα έχουν μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν ότι υπάρχουν σήμερα αρκετά μέσα για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Επαναλαμβάνουν όμως τις εκκλήσεις προς τις Αρχές της ΕΕ να παρέχουν επαρκείς και εξειδικευμένους πόρους για να αποφευχθούν οι τραγωδίες κατά τους προσεχείς μήνες, όταν ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να αυξηθεί και πάλι.

«Κανένας από τους επιβαίνοντες στις βάρκες που δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις δεν θα είχε καταφέρει να παραμείνει ασφαλής χωρίς παρέμβαση», δήλωσε ο Stefano Argenziano, Επικεφαλής των Προγραμμάτων για τη Μετανάστευση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Παραμένουμε απόλυτα πεπεισμένοι για την ανάγκη των σωτήριων για τις ανθρώπινες ζωές επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης αλλά ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα είναι επαρκείς το 2016 και δεν θα είναι απαραίτητα τα πλοία μας.»

Παρά το τέλος των επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην κεντρική Μεσόγειο, η οργάνωση συνεχίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο, σε συνεργασία με τη Greenpeace, ενώ παραμένει σε ετοιμότητα για να παρέμβει σε περίπτωση που η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αδυνατούν να προστατεύσουν τις ζωές των χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Αφρική για την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.

  

   © Francesco Zizola/NOOR

Όπως επισημάνθηκε όταν το πρώτο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε τις διασώσεις τον Μάιο του 2015, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μόνιμη βάση δεν είναι η λύση. Είναι ένα προσωρινό μέτρο για να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες που έχουν προκαλέσει οι περιοριστικές πολιτικές που αναγκάζουν τους ανθρώπους να στραφούν στη θάλασσα αναζητώντας προστασία. Το 2015, παρά την αύξηση των πόρων που διατέθηκαν για επιχειρήσεις στη θάλασσα, ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά στη Μεσόγειο με 3.771 ζωές να έχουν χαθεί στις ακτές της Ευρώπης, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι.

"Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να παρέχουν τα μέσα που θα είναι αφιερωμένα στις διασώσεις, να δρουν προληπτικά και να είναι ικανά να ανταποκριθούν μέσα σε μια ώρα από τη λήψη σήματος κινδύνου. Αλλά η έρευνα και διάσωση δεν μπορούν να σταματήσουν τους θανάτους στη θάλασσα», αναφέρει ο Brice de la Vinge, Διευθυντής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Αυτό που θα σταματήσει πραγματικά τους θανάτους στη θάλασσα, στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και στο Αιγαίο, είναι η εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών που θα παρέχουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς τις χώρες της ΕΕ και θα εξαλείψουν την ανάγκη για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν διακινητές και ξύλινες ή πλαστικές βάρκες γεμάτες κόσμο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το 2015 οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τρία πλοία βοήθησαν περισσότερα από 23.000 άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο, είτε διασώζοντάς τους (20.129) είτε μεταφέροντάς τους από ή προς άλλα σκάφη. Συμμετείχαν σε 120 επιχειρήσεις διάσωσης και πραγματοποίησαν με ασφάλεια περισσότερες από 80 αποβιβάσεις στην Ιταλία. Τα στοιχεία από το πλοίο Bourbon Argos δείχνουν ότι 4.424 άνθρωποι (43%) είχαν ανάγκη από ιατρική φροντίδα, 355 (8%) έπασχαν από σοβαρό πρόβλημα υγείας και 140 (1,4%) ήταν έγκυες γυναίκες.