Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώνουν τη δράση τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν ιατρικά 78 περιστατικά και παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε 33 ανθρώπους.

Στις επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν στους πυρόπληκτους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση για τα σημεία βοήθειας. ©MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώνουν σήμερα, Παρασκευή 3 Αυγούστου, τη δράση τους στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενες από γιατρό, νοσηλευτή και ψυχολόγο και κατόπιν συνεννόησης με τις αρχές, ξεκίνησαν τη δράση τους την Τετάρτη 25 Ιουλίου με σταθερό ιατρείο στον Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.

Τις επόμενες ημέρες η δράση συνεχίστηκε και με επισκέψεις σπίτι-σπίτι  στην περιοχή Μάτι, παρέχοντας στους πυρόπληκτους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση για τα σημεία βοήθειας.

Οι ομάδες υποστήριξαν ιατρικά 78 περιστατικά, παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε 33 ανθρώπους, ενώ προχώρησαν σε 26 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα προκειμένου να παρεμβαίνουμε σε επείγουσες κρίσεις και να καλύπτουμε τις ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν (φωτιές στην Ηλεία, σεισμοί στο Αίγιο και στην Αθήνα). Ως οργάνωση επείγουσας παρέμβασης ρόλος μας είναι να φτάνουμε στην πληγείσα περιοχή, να εξετάζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις καλύπτουμε σε συντονισμό με τις αρχές και άλλους φορείς . Όταν η κατάσταση σταθεροποιείται  και οι ανάγκες των ανθρώπων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες μας αποσύρονται» αναφέρει ο γιατρός και πρώην Πρόεδρος ΔΣ, Κώστας Παπαϊωάννου. «Η συγκεκριμένη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάτι είχε περιορισμένο εύρος, καθώς οι ιατρικές ανάγκες που υπήρχαν καλύπτονταν επίσης από τα κέντρα υγείας της περιοχής, τα κεντρικά νοσοκομεία, όπως και από άλλες οργανώσεις και εθελοντές γιατρούς και ψυχολόγους. Από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά με την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, ας κρατήσουμε μόνο το ελπιδοφόρο κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των απλών πολιτών που ακολούθησε».

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.