fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον ΟΗΕ να ανανεώσει το ψήφισμα για την σωτήρια διασυνοριακή βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον ΟΗΕ να ανανεώσει το ψήφισμα για την σωτήρια διασυνοριακή βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσει το διασυνοριακό ψήφισμα (UNSCR 2585) που λήγει στις 7 Ιουλίου 2022 για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία.

© CAITLIN CHANDLER/MSF

Περίπου το 60% των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτήν την περιοχή - περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι - κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε  αναγκαία ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια εάν δεν ανανεωθεί το ψήφισμα.

Σήμερα, το πέρασμα Bab Al-Hawa στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι το μόνο εγκεκριμένο σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία. Έως τις 10 Ιουλίου 2022, το ψήφισμα θα υποβληθεί σε ψηφοφορία και αυτή η τελευταία οδός πρόσβασης στη βορειοδυτική Συρία κινδυνεύει να κλείσει.

Η μη ανανέωση του διασυνοριακού ψηφίσματος θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη βορειοδυτική Συρία, 4,1 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και 3,1 εκατομμύρια χρειάζονται υγειονομική βοήθεια. Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη παραμένει δύσκολη για πολλούς λόγω της ανασφάλειας, της απόστασης από τις δομές υγείας και του κόστους των υπηρεσιών ή της μεταφοράς. Κάθε μήνα, οι διασυνοριακές επιχειρήσεις στηρίζουν 2,4 εκατομμύρια άτομα.

«Η συνεχώς διαφαινόμενη απειλή της μη ανανέωσης του διασυνοριακού ψηφίσματος κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία ενάντια στην αντιμετώπιση των συντριπτικών ανθρωπιστικών και ιατρικών αναγκών και μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης», λέει η Claire San Filippo, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ανανεώσει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις που σώζουν ζωές. Εάν διακοπεί αυτή η σανίδα σωτηρίας, η πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε βασικά τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη θα μειωθεί δραστικά. Αυτό θα οδηγήσει σε θανάτους που μπορούν να προληφθούν», προσθέτει.

Το 2021, πάνω από το 99% των ανθρωπιστικών προμηθειών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βορειοδυτική Συρία έχουν αποσταλεί μέσω του Bab Al-Hawa. Εάν το ψήφισμα δεν ανανεωθεί, τα περισσότερα νοσοκομεία και οι δομές υγείας θα στερούνται των απαραίτητων ιατρικών εφοδίων για να λειτουργήσουν και η ζωή των ασθενών θα τεθεί σε κίνδυνο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την κλίμακα και την ποιότητα της υγειονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη βορειοδυτική Συρία και δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τον τρέχοντα όγκο βοήθειας.

Έντεκα χρόνια συγκρούσεων, η πανδημία COVID-19, η επιδεινούμενη οικονομική κρίση, οι κυρώσεις και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην τιμή των τροφίμων και των καυσίμων, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αύξηση κατά 1,2 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021. Οι τιμές του καλαθιού της νοικοκυράς εκτοξεύονται στα ύψη, καταγράφοντας την υψηλότερη μέση τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση το 2013. Το 90% του πληθυσμού παραμένει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η αποστολή βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Bab Al-Hawa παραμένει ο ταχύτερος, αποτελεσματικότερος, διαφανής και λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτόν τον μηχανισμό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσουν το διασυνοριακό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2585) για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Bab Al-Hawa στη βορειοδυτική Συρία.