fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την προστασία των πιο ευάλωτων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την προστασία των πιο ευάλωτων

H κλιματική κρίση αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη και την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Pablo Garrigos/MSF

Οι κοινότητες που υποστηρίζουμε βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και γνωρίζουμε ότι οι υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις θα ενταθούν καθώς επιταχύνεται η κλιματική κρίση. Επείγουσες δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να αποτραπεί όσο γίνεται ο πόνος και η ταλαιπωρία των ανθρώπων και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.

Η δέσμευσή μας

Αναγνωρίζοντας τη δική μας συμβολή στο παγκόσμιο πρόβλημα των εκπομπών άνθρακα και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τον άνθρωπο, δεσμευόμαστε να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Με αυτόν τον στόχο, επιδιώκουμε να χαράξουμε μια σταθερή πορεία προς την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και να ευθυγραμμιστούμε με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς. Το διεθνές κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμφώνησε ομόφωνα σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και στη λογοδοσία σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξή του.

«Η ανθρώπινη υγεία θα πλήττεται όλο και περισσότερο από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης», λέει ο Δρ Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεν αρκεί να ανταποκρινόμαστε σε προβλήματα υγείας όταν προκύπτουν. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας για να τα αποτρέψουμε από το να συμβούν εξ αρχής. Η αποτυχία να δράσουμε τώρα θα σήμαινε παραβίαση των ιατρικών και δεοντολογικών υποχρεώσεών μας προς τους ασθενείς και τις κοινότητες».

Οι αξιολογήσεις για τον προσδιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο οργανισμός μας θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά ανθρώπων, τον εφοδιασμό, τις κατασκευές, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων.

Οικογένειες εκτοπίζονται λόγω των πλημμυρώνστο Μπεντίου. Περίπου 835.000 άνθρωποι έχουν πληγεί άμεσα από πλημμύρες σε ολόκληρη την πολιτεία Unity. Νότιο Σουδάν, Δεκέμβριος 2021.

Η κλιματική κρίση πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση

Σε πολλές περιοχές δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες μας ανταποκρίνονται σε καταστάσεις που συνδέονται με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει αυξανόμενο αριθμό ατόμων με μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα, ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες περιπτώσεις ζωονοσογόνων νόσων (που μεταδίδονται από ζώα στον άνθρωπο) λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο περιβάλλον. και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κυκλώνες, τυφώνες και ξηρασίες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του υποσιτισμού. Σε πολλές περιοχές όπου εργαζόμαστε σήμερα, οι ομάδες μας βλέπουν άτομα με πολλαπλές ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν από συχνές επιδημίες, επισιτιστική ανασφάλεια, συγκρούσεις και εκτοπισμούς, παράγοντες που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση.

Επείγουσα ανάγκη για δράση

Με βάση το Περιβαλλοντικό Σύμφωνο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το 2020 αναγνωρίζουμε την ανάγκη για άμεσες αλλαγές προκειμένου να συμβάλουμε στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές μας σε αυτή τη δεκαετία και για τον οποίο συνυπογράφουμε μαζί με περίπου 200 ανθρωπιστικές οργανώσεις τον Χάρτη για το Κλίμα και το Περιβάλλον για ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ως ιατρική οργάνωση επείγουσας παρέμβασης, προτεραιότητά μας θα είναι πάντα να παρέχουμε άμεση βοήθεια στους ανθρώπους σε ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό ελαχιστοποιώντας παράλληλα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο ανθρωπιστικός τομέας γενικότερα και ολόκληρη η κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα καταστεί ακόμα πιο αναγκαίο καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει όλο και περισσότερο τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

«Η απανθρακοποίηση του τρόπου με τον οποίο υλοποιούμε και υποστηρίζουμε τις επείγουσες ιατρικές μας δράσεις σε περισσότερες από 70 χώρες δεν είναι κάτι απλό. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις», λέει ο Δρ Χρήστος. «Εάν θέλουμε να απαλλάξουμε τις μελλοντικές γενιές από περισσότερα δεινά και καταστροφές, όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Η κλιματική κρίση είναι τελικά μια υγειονομική κρίση και ο περιορισμός των εκπομπών αποτελεί πλέον μέρος της ανθρωπιστικής μας δράσης.»