Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχαιρετούν τον διεθνούς φήμης γλύπτη Takis

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος, επαναστάτης, με παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, πάθος και αστείρευτη φαντασία. Ο Takis, μια καλλιτεχνική φύση με οξύ επιστημονικό πνεύμα, διακρίθηκε για την πρωτότυπη προσέγγιση της τέχνης μέσα από την επιστήμη αποδίδοντας στα έργα του τη δυναμική των μαγνητικών πεδίων. 

Credits: Αρχείο MSF

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος, επαναστάτης, με παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, πάθος και αστείρευτη φαντασία.

Ο Takis, μια καλλιτεχνική φύση με οξύ επιστημονικό πνεύμα, διακρίθηκε για την πρωτότυπη προσέγγιση της τέχνης μέσα από την επιστήμη αποδίδοντας στα έργα του τη δυναμική των μαγνητικών πεδίων.  Διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδιόρισε τα όρια στην σύγχρονη τέχνη. Τα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης βρέθηκε κοντά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στηρίζοντας το έργο τους. Το 2009 θέλοντας να υποστηρίξει τους πληθυσμούς που υποφέρουν, αποφάσισε να προσφέρει 100 έργα του για την ενίσχυση της δράσης της οργάνωσης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων του δόθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Τα έργα τέχνης / μαγνητικοί τοίχοι παρουσιάστηκαν τότε στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαγνητικοί Τοίχοι 2009» σε γκαλερί της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο Takis η στήριξή του στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οφείλεται και σε ένα ιδιαίτερο, προσωπικό κίνητρο από το παρελθόν του. «Θέλησα να συνδέσω την τέχνη και τον ανθρωπισμό μέσα από μια δυνατή πράξη, γιατί σε όλη μου τη ζωή αλλά και στην τέχνη μου έκανα πάντα δυνατά πράγματα. Η σημερινή υποστήριξή μου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα λοιπόν συνδέεται άμεσα με το παρελθόν μου. Η μητέρα μου κατατάχθηκε σαν εθελόντρια βοηθός τραυματιοφορέα στον Ελληνοαλβανικό Πόλεμο το 1940, αφήνοντας πίσω τα εφτά της παιδιά για να βοηθήσει τους συμπολίτες της στην πρώτη γραμμή. Εμείς τα παιδιά της, παρότι παραπονιόμασταν επειδή δεν την είχαμε κοντά μας, τη θεωρούσαμε ηρωίδα. Όπως ήρωες θεωρώ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, γιατί ο δικός τους αγώνας για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που υποφέρουν ανά τον κόσμο είναι χωρίς σύνορα. Μέσα από αυτή την πράξη μου αυτή, τιμάω κατά κάποιο τρόπο τη μητέρα μου και αυτούς τους ηρωικούς γιατρούς».

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, μέρος των έργων εμπνευσμένων από τη σειρά του «Μαγνητικοί Τοίχοι - 4η Διάσταση» που δώρισε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας στον εμβληματικό χώρο του Zonars σε μία έκθεση με τίτλο «Ο Takis για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

«Ο καλλιτέχνης προσφέρει και πάντα προσέφερε στην ανθρωπότητα. Χωρίς τους καλλιτέχνες δεν θα είχαμε την εξέλιξη του πολιτισμού και αυτό ισχύει από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Εγώ θέλησα να συνδέσω την τέχνη και τον ανθρωπισμό μέσα από μία δυνατή πράξη, γιατί σε όλη μου τη ζωή αλλά και στην τέχνη μου έκανα πάντα δυνατά πράγματα» έλεγε ο Takis.

Καλό ταξίδι σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.