fbpx Οι ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας

Πάνω από 26.000 άνθρωποι φέρονται έως τώρα νεκροί και είναι πολύ πιθανό ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες. Το ελβετικό τμήμα των ΓΧΣ αξιολογεί αυτήν τη στιγμή την κατάσταση στη Σρι Λάνκα και τη Βιρμανία (Μυανμάρ). Περαιτέρω εκτιμήσεις έχουν ξεκινήσει σε άλλες περιοχές της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας.

Οι ΓΧΣ θα επικεντρώσουν τη βοήθειά τους στην παροχή ιατρικής φροντίδας για τους επιζώντες και τους εκτοπισμένους μετά τις επιχειρήσεις διάσωσης. Στο Μυανμάρ (Βιρμανία), όπου οι ΓΧΣ είναι παρόντες στην περιοχή Νταουέι από το 1999, η ομάδα της οργάνωσης δεν έχει καταγράψει φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση στο νότιο τμήμα της χώρας, ομάδες των ΓΧΣ θα πραγματοποιήσουν διερευνητική αποστολή στις παράκτιες περιοχές μεταξύ Μιέικ και Καουθόνγκ, στα πιο απομακρυσμένα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας.

Οι ΓΧΣ στέλνουν επίσης μια ομάδα στη Σρι Λάνκα καθώς «παρ' ότι όλες οι χώρες ήταν εξίσου ανέτοιμες για μια τέτοια επείγουσα κατάσταση, η Σρι Λάνκα φαίνεται να είναι μια από τις πλέον κατεστραμμένες μετά το σεισμό και το τσουνάμι,» εξηγεί ο δρ. Αμπίγ Ταμράτ του Τμήματος Επειγουσών Παρεμβάσεων στη Γενεύη.

Πρόσθετες ιατρικές ομάδες θα φύγουν με ένα φορτίο φαρμάκων, ιατρικών εφοδίων, νερού και υλικών εξυγίανσης του νερού καθώς και μερίδων ξηράς τροφής, υψηλής θερμιδικής αξίας και άλλων αναγκαίων ειδών που χρειάζονται οι επιζώντες.

Παρόμοιες δράσεις αναλαμβάνουν οι ΓΧΣ και σε άλλες περιοχές. Στην Ινδονησία, η οργάνωση ετοιμάζεται να στείλει περίπου 32 τόνους υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σουμάτρα τις επόμενες 36 ώρες. Στη Μαλαισία, δύο γιατροί των ΓΧΣ ελέγχουν αυτήν τη στιγμή την παράκτια περιοχή βόρεια του νησιού Πενάνγκ. Στην Ταϊλάνδη, διενεργείται αξιολόγηση της κατάστασης στο τμήμα της νότιας ακτής που συνορεύει με το Μυανμάρ.

«(Με) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτοπισμένους και σε προσωρινά καταφύγια, η πιθανότητα ξεσπάσματος ασθενειών όπως η ελονοσία και η χολέρα δεν θα πρέπει να υποτιμάται,» λέει ο δρ. Αμπίγ Ταμράτ. «Οι ΓΧΣ θα επικεντρωθούν όσο μπορούν στις ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών στους επιζώντες σε τμήματα των κατεστραμμένων περιοχών.»

Ομάδες της οργάνωσης σε όλες τις χώρες όπου οι ΓΧΣ είναι ήδη παρόντες με αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας και της Κένυα στην Αφρική, όπου έχουν αναφερθεί πλημμύρες, εξετάζουν το μέγεθος της καταστροφής.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ