Είστε εδώ

Νότιο Σουδάν: Σφοδρές μάχες γύρω από το Kodok αναγκάζουν 25.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν χωρίς ανθρωπιστική υποστήριξη

Δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τις συγκρούσεις, επειδή οι θέσεις των διαφόρων δυνάμεων αλλάζουν συχνά, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να βρίσκονται περικυκλωμένοι από παντού.

MSF

Juba.- Τις τελευταίες τρεις μέρες, σχεδόν 25.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των σφοδρών μαχών μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Νότιου Σουδάν και των δυνάμεων Agwelek γύρω από την πόλη του Kodok. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έως τώρα παρείχαν βασικές ιατρικές υπηρεσίες, νερό, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και στέγη αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στη δυτική όχθη του Νείλου εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας.

«Βλέπουμε να συντελείται μια καταστροφή, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες» λέει ο Marcus Bachmann, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) στο Νότιο Σουδάν. «Τα νοσοκομεία στην περιοχή δεν λειτουργούν, και ο ανεφοδιασμός με νερό είναι ελλιπής. Χθες δεν έγινε ανεφοδιασμός των εσωτερικά εκτοπισμένων με νερό εξαιτίας των συγκρούσεων. Καθώς η ζέστη είναι μεγάλη και ο πληθυσμός βρίσκεται στο ύπαιθρο, σύντομα θα δούμε ανθρώπους με χρόνια αφυδάτωση και διάρροια, καθώς και με ασθένειες όπως χολέρα».

Δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τις συγκρούσεις, επειδή οι θέσεις των διαφόρων δυνάμεων αλλάζουν συχνά, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να βρίσκονται περικυκλωμένοι από παντού. Χωρίς προστασία, η μόνη επιλογή για πολλούς είναι να πάνε σε καταυλισμούς στο Σουδάν, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο. Όσοι αποφασίζουν να πάνε πρέπει να κάνουν ένα επίπονο ταξίδι πολλών ημερών με τα πόδια, όπου είναι πολύ δύσκολο να βρουν τρόφιμα και νερό.

«Απευθύνουμε έκκληση και στις δύο πλευρές να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των αμάχων από τις συγκρούσεις, καθώς και την ασφαλή πρόσβασή τους σε βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Καθώς αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις περισσότερες λειτουργίες μας, ετοιμάσαμε σακίδια που περιέχουν βασικά φάρμακα και προμήθειες, ώστε το προσωπικό μας που ακολουθεί τους εσωτερικά εκτοπισμένους στο ταξίδι τους να μπορεί να προσφέρει βασική περίθαλψη επιτόπου».

Καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών, είναι πιθανό να αυξηθεί η ροή των ανθρώπων που φεύγουν για το Σουδάν, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν επείγουσα ιατρική υποστήριξη στους 13.000 εκτοπισμένους ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στην περιοχή τον Ιανουάριο, διαθέτοντας ένα πρόχειρο νοσοκομείο και δύο κινητές μονάδες, όμως έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους.

Το νερό παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για τους εσωτερικά εκτοπισμένους των τελευταίων ημερών. Την Τρίτη, όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στο Aburoc και γύρω από αυτό είχαν πρόσβαση σε μόλις 60.000 λίτρα νερού την ημέρα. Αυτό σημαίνει 1,7 λίτρα ανά άτομο, τη στιγμή που απαιτούνται 2,5-3 λίτρα για την επιβίωση. Την Τετάρτη δεν έγινε ανεφοδιασμός με νερό εξαιτίας των συγκρούσεων. Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, υπάρχουν διαθέσιμες υδροφόρες που μπορούν να ξαναρχίσουν περιορισμένο ανεφοδιασμό.