fbpx Νότιο Σουδάν: Νέο κύμα βίας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Νότιο Σουδάν: Νέο κύμα βίας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν με μεγάλη λύπη ότι ένα μέλος του προσωπικού της οργάνωσης σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια έντονων συγκρούσεων.

 

Νότιο Σουδάν: Νέο κύμα βίας με δεκάδες νεκρούς
Valérie Batselaere/MSF

Οι συγκρούσεις ​ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο (16-17/5) μέσα και γύρω από το Πιερί, μια πόλη στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ στο βορειοανατολικό τμήμα του Νότιου Σουδάν, όπου η ιατρική οργάνωση λειτουργεί ένα κέντρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη θερμή συμπαράστασή μας στις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους του προσωπικού μας και σε όλους τους πληγέντες. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις συγκρούσεις ενδοκοινοτικής βίας που είχαν ως συνέπεια δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά και φοβόμαστε πολλοί περισσότεροι να χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Στηβ Μακέι , αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν.

Οι συγκρούσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή γύρω από το Πιερί νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 16 Μαΐου. Εκείνη τη στιγμή, ένας ασθενής και τρεις εργαζόμενοι της οργάνωσης βρίσκονταν στο τοπικό κέντρο υγείας. Με το ξέσπασμα της βίας, ο ντόπιος πληθυσμός κατέφυγε στο ύπαιθρο και σε κοντινά χωριά. Μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του προσωπικού μας που εργάζονται στο Πιερί. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, 17 Μαΐου. Μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, χωριά στη γύρω περιοχή είχαν καεί και σπίτια στο Πιερί είχαν λεηλατηθεί.

Πάνω από 50 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του προσωπικού της οργάνωσης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Λάνκιεν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Πιερί, όπου και νοσηλεύονται. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο Μακέι. «Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί 56 τραυματίες από πυροβολισμούς, αλλά φοβόμαστε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες μέσα και γύρω από το Πιερί αλλά και πολλοί ακόμη νεκροί. Μας ανησυχεί πολύ ο μεγάλος αριθμός τραυματιών, οι οποίοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ιατρική περίθαλψη λόγω της έλλειψης υγεινομικών δομών στην περιοχή. "

Τους τελευταίους μήνες στην επαρχία Τζόνγκλεϊ, έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια ένοπλων συγκρούσεων. Μόλις πριν από δύο μήνες, στα μέσα Μαρτίου, το κέντρο υγειονομικής περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πιερί δέχτηκε 68 τραυματίες σε λιγότερο από 12 ώρες, πολλοί από οποίους βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

«Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ενδοκοινοτικής βίας συνεχίζουν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό», δήλωσε ο MacKay. «Έχουμε δει πολλές φορές ότι αυτό το είδος βίας μπορεί να οδηγήσει στον εκτοπισμό και την θάνατο εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα που ξεκινά η περίοδος των βροχοπτώσεων, όσοι δεν διαθέτουν κατάλληλο καταφύγιο εκτίθενται ακόμη περισσότερο σε ασθένειες, όπως η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η οξεία διάρροια που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της επιδημίας COVID-19, που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται σε όλη τη χώρα, περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο», καταλήγει ο ΜαΚέι.

Λόγω της ένοπλης βίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε τις ιατρικές μας δραστηριότητες στο Πιερί μέχρι να λάβουμε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού μας,

παραμένοντας, ωστόσο σε ετοιμότητα να συνεχίσουμε την παροχή ιατρικής βοήθειας στον πληθυσμό του Πιερί και της επαρχίας Τζόνγκλεϊ.