Είστε εδώ

Νότιο Σουδάν: Επείγουσα ανάγκη προετοιμασίας για την έξαρση της ελονοσίας

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύουν να μολυνθούν με ελονοσία τους επόμενους μήνες κατά την ετήσια έξαρση της νόσου που αρχίζει την εποχή των βροχών στη χώρα.

Diana Zeyneb Alhindawi

Η ελονοσία είναι μία από τις συχνότερες νόσους και αιτίες θανάτου στο Νότιο Σουδάν, ιδίως για τα παιδιά. Το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν περισσότερα από 300.000 κρούσματα ελονοσίας στη χώρα, από τα οποία τα 250.000 στη διάρκεια της τρίμηνης έξαρσης της ελονοσίας, η οποία υπερβαίνει τις δυνατότητες των εργαζομένων υγείας. 

Στο Aweil, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προετοιμάζονται για την περίθαλψη χιλιάδων παιδιών με ελονοσία. Στο δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται την παιδιατρική και τη μαιευτική πτέρυγα, η οργάνωση πρόσθεσε πρόσφατα 20 παιδιατρικές κλίνες, ανεφοδίασε το φαρμακείο και διοργάνωσε σεμινάρια ιατρικής εκπαίδευσης για να προετοιμάσει το προσωπικό της για την αναμενόμενη εισροή σοβαρών παιδιατρικών περιπτώσεων.

Οι ενέργειες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κατά την περσινή έξαρση της ελονοσίας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν περισσότερα από 5.500 παιδιά που είχαν νοσηλευτεί με σοβαρές μορφές ελονοσίας μόνο στο Aweil.

«Στη διάρκεια της εποχής της ελονοσίας, το νοσοκομείο κατακλύζεται από ασθενείς με ελονοσία με επιπλοκές» λέει η Aline Serin, συντονίστρια προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aweil. «Αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι πολλά τοπικά κέντρα υγείας δεν έχουν παραλάβει ακόμη φάρμακα και υλικά για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας. Χωρίς γρήγορη διάγνωση και θεραπεία, οι ντόπιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ελονοσίας, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα.»

Σε μια βασική δομή υγείας στο κέντρο του Aweil, για παράδειγμα, ένας υγειονομικός υπάλληλος ανέφερε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι δεν έχει τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά για τη σταθεροποίηση των ασθενών με σοβαρή ελονοσία.

Η παροχή βασικής φροντίδας είναι απαραίτητη και σώζει ζωές, ωστόσο πολλοί άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να λάβουν βασική περίθαλψη. Η έλλειψη φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής ελονοσίας για τα παιδιά.

Εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα στο κοντινότερο κέντρο υγείας, μπορεί να περιμένουν να δουν αν θα βελτιωθεί η κατάσταση του παιδιού τους προτού αποφασίσουν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν σ’ ένα νοσοκομείο. Δεν είναι εύκολη απόφαση για τους γονείς να χάσουν μέρες σε μετακινήσεις, όταν αγωνίζονται ήδη για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ειδικά αυτή την εποχή που οι άνθρωποι καλλιεργούν τα χωράφια τους.

«Στο Νότιο Σουδάν οι άνθρωποι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και άλλων κρίσεων, ωστόσο η πρόληψη και η θεραπεία της ελονοσίας μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή τους» λέει η Serin. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη βασική περίθαλψη που χρειάζονται.»