fbpx Μετά τις πλημμύρες, οι εκτοπισμένοι στο Μαλάουι ζουν σε άθλιες συνθήκες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μετά τις πλημμύρες, οι εκτοπισμένοι στο Μαλάουι ζουν σε άθλιες συνθήκες

152.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι είναι τώρα διασκορπισμένοι σε 178 καταυλισμούς στην περιοχή και χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια.

ANGELA JIMU

Το Νότιο Μαλάουι – η περιοχή που επλήγη περισσότερο από την τροπική καταιγίδα Ana – πρέπει να ανοικοδομηθεί μετά από τους καταστροφικούς ανέμους και τις πλημμύρες που παρέσυραν δρόμους, κατέστρεψαν τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και άφησαν περίπου 32.000 οικογένειες χωρίς στέγη.

«Οι οικογένειες – μερικές με πέντε ή περισσότερα παιδιά – έχουν χάσει τα σπίτια και τα αποθέματα τροφίμων τους και τώρα ζουν σε καταυλισμούς χωρίς στέγη ή σε πολύ κακές συνθήκες» λέει η Δρ Narine Danielyan, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο νερό, και η αποχέτευση είναι φρικτή. Ορισμένοι καταυλισμοί με 2.000 άτομα έχουν μόνο 10 αποχωρητήρια και μερικές φορές τα ντους χρησιμοποιούνται και ως αποχωρητήρια.»

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, η τροπική καταιγίδα Ana έκανε την ξηρά να υποχωρήσει στο Μαλάουι, επηρεάζοντας άμεσα περίπου 945.000 ανθρώπους, σκοτώνοντας 45, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή καθαρό νερό. Σε απάντηση, ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής μόλις δύο ημέρες αργότερα.

Η τροπική καταιγίδα Ana είναι η τρίτη μεγάλη καταιγίδα που έχει επηρεάσει το Μαλάουι τα τελευταία επτά χρόνια. Το 2015, η τροπική καταιγίδα Chedza άφησε 176 νεκρούς και το 2019 ο κυκλώνας Idai έπληξε άμεσα πάνω από 920.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο θανατηφόρα καταιγίδα που έχει καταγραφεί για το νότιο ημισφαίριο. «Στη Nsanje οι άνθρωποι λένε ότι η Ana ήταν χειρότερη από την Idai», λέει η Marion Péchayre, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μαλάουι. «Ακόμα και αν αυτό είναι μη τεκμηριωμένο, αυτές οι καταστροφικές καταιγίδες φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα, κάτι που προκαλεί σοβαρή αναστάτωση και δυνητική απειλή για τη ζωή πολλών κατοίκων».

Ενώ οι προσπάθειες έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και τις τοπικές ΜΚΟ συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, οι ανάγκες των εκτοπισμένων εξακολουθούν να είναι τεράστιες. Η κακή αποχέτευση, ο συνωστισμός σε καταυλισμούς και οι στάσιμες λίμνες νερού ενέχουν τεράστιο κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων ασθενειών, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Nsanje όπου η χολέρα είναι ενδημική. Η αύξηση των περιστατικών ελονοσίας προκαλεί επίσης ανησυχία.

«Για τους ανθρώπους που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιρετροϊκή θεραπεία ή ινσουλίνη, η απώλεια ή η καταστροφή φαρμάκων μπορεί να σημαίνει ότι η θεραπεία διακόπτεται», λέει ο Danielyan. «Επίσης, οι άνθρωποι που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, όπως έγκυες γυναίκες, άρρωστα παιδιά ή άτομα με τραυματισμούς, δεν επισκέπτονται δομές υγείας, γεγονός που τους θέτει σε κίνδυνο επιπλοκών που απειλούν τη ζωή τους. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι οι δομές υγείας είναι πολύ μακριά είτε επειδή οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην άμεση επιβίωσή τους έναντι της υγείας τους.

«Το σύστημα υγείας του Μαλάουι, με χρόνιες ελλείψεις βασικών φαρμάκων, τεράστιες ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας και κατεστραμμένες δομές υγείας χρειάζεται την επείγουσα υποστήριξή μας», προσθέτει ο Danielyan.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Υγείας για την παροχή υποστήριξης στην περιοχή αυτή με τους ακόλουθους τρόπους:

Κινητές Κλινικές

Το Υπουργείο Υγείας παρέχει με κινητές κλινικές υγειονομική υποστήριξη σε άτομα που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, αλλά το κάνει εις βάρος του σφιχτού ετήσιου προϋπολογισμού του, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν στην υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και στην προμήθεια φαρμάκων και προσωπικού για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων. Για να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να προσφέρουν ιδιωτικότητα στους ασθενείς στις κινητές κλινικές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν σκηνές σε διάφορους καταυλισμούς. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθούν επίσης στην επιδημιολογική επιτήρηση και στις διακομιδές σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.

Νερό και Αποχέτευση

Οι αξιολογήσεις που πραγματοποιούνται από τις ομάδες μας σε διάφορους καταυλισμούς αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για τουαλέτες, ντους και παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού. Αρκετά μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται για την κατασκευή αποχωρητηρίων και την εξασφάλιση υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Βασικά είδη υγιεινής όπως σαπούνι, στρώματα ύπνου και κουβάδες έχουν διανεμηθεί σε άτομα που τα χρειάζονταν περισσότερο.

Προετοιμασία για την χολέρα

Στη Nsanje, χιλιάδες άνθρωποι εμβολιάστηκαν για χολέρα το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ένα επίπεδο προστασίας από την υδατογενή ασθένεια που συχνά οδηγεί σε σοβαρή αφυδάτωση, ειδικά μεταξύ των νέων και των αδύναμων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας. Δυστυχώς, οι τελευταίοι εμβολιασμοί κατά της χολέρας στην Chikwawa ήταν το 2017 και επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα. Σε αυτό το στάδιο οι ιατρικές ομάδες μας δεν έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων χολέρας, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να στήσουμε κέντρα θεραπείας σε περίπτωση εμφάνισης επιδημίας. Το Υπουργείο Υγείας εργάζεται για την αγορά και την εισαγωγή περισσότερων εμβολίων.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να κάνουν περαιτέρω αξιολογήσεις και να παρέχουν υποστήριξη εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Οι παρεμβάσεις μας αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν  για πρώτη φορά στο Μαλάουι το 1986. Στο Chiradzulu υποστηρίζουμε την ομάδα διαχείρισης της περιοχής στη λειτουργία ενός προγράμματος HIV και φυματίωσης που περιλαμβάνει βρέφη που έχουν διαγνωστεί με HIV. Στο Blantyre λειτουργούμε ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% όλων των καρκίνων μεταξύ των γυναικών στο Μαλάουι.