Είστε εδώ

Μεγάλη θλίψη για τον πρόωρο χαμό του φίλου, συναδέλφου και συνοδοιπόρου Τζανέτου Αντύπα

Είναι μεγάλη η θλίψη μας για τον πρόωρο χαμό του φίλου, συναδέλφου και συνοδοιπόρου Τζανέτου Αντύπα, Προέδρου της οργάνωσης PRAKSIS και μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

© Marilena Stafylidou

O Τζανέτος Αντύπας, ο δικός μας Τζανής, δούλεψε με αφοσίωση και ζήλο για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας από το 1996, όταν ξεκίνησε την ανθρωπιστική δράση του στο Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Με το πάθος που τον χαρακτήριζε συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία και στον συντονισμό των «Εντός Συνόρων» προγραμμάτων μας (Next Door Projects) που στόχευαν στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών ευάλωτων ομάδων, αλλά και των δράσεων στο εξωτερικό ως Διευθυντής Προγραμμάτων Επείγουσας Ιατρικής Παρέμβασης ή Αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Μαλάουι, στη Ζάμπια, στην Παλαιστίνη, στην Αιθιοπία, στη Γεωργία, στην Αρμενία, στη Ρωσία, στη Σερβία, στον Λίβανο.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε σύντομες αποστολές επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, στους σεισμούς της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ινδίας, στις πλημμύρες της Μοζαμβίκης, στην επιδημία ιλαράς στη Ζάμπια.

Το 2004 ο Τζανέτος αποχώρησε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος της Οργάνωσης PRAKSIS που δημιουργήθηκε ως συνέχεια των «Εντός Συνόρων» προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από την οικογένεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν αποχώρησε ποτέ και η απώλεια που νιώθουμε είναι πολύ μεγάλη. Ο Τζανέτος αγωνίστηκε με ζήλο και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ανθρώπων δίνοντας από τη δύναμη και το πάθος του και σε όλους εμάς. Κρατάμε όσα μας συνέδεσαν όλα αυτά τα χρόνια. Κρατάμε την εικόνα ενός ανθρώπου με χαμόγελο που δεν το έβαλε ούτε στιγμή κάτω. Το έργο που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο και οφείλουμε να το συνεχίσουμε με την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα που τον χαρακτήριζε.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συναδέλφους στην PRAKSIS και στην κοινότητα των Μ.Κ.Ο και του ανθρωπιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Τζανή, θα μας λείψεις.

 

Δείτε  την ιστορία που διηγήθηκε ο Τζανέτος Αντύπας για το ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα - The Untold Stories».