fbpx Μαζικοί τραυματισμοί μετά από βομβαρδισμό χωριού στη βορειοδυτική Συρία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μαζικοί τραυματισμοί μετά από βομβαρδισμό χωριού στη βορειοδυτική Συρία

Οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία συνεχίζουν να προκαλούν φόβο, εκτοπισμό και τεράστιες ιατρικές ανάγκες.

Robin Meldrum/MSF

Έπειτα από τον βομβαρδισμό, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, του χωριού Τζανούντια στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, 17 τραυματίες μεταφέρθηκαν επειγόντως σε γειτονικό νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχοντας συνεργασία συνδιοίκησης. Τρεις από τους τραυματίες ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Από τους 17, τρεις ήταν ήδη νεκροί όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλος ένας κατέληξε λίγη ώρα μετά. Άλλοι έξι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά μπόρεσαν να σταθεροποιηθούν και έλαβαν περίθαλψη ή παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Τέλος, τρεις ασθενείς είχαν μέτρια τραύματα και τέσσερις είχαν ελαφριά. 

«Μια μαζική εισροή τραυματιών στο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση» λέει ο γιατρός που διευθύνει το νοσοκομείο. «Όταν άρχισαν να φτάνουν οι τραυματίες ζητήσαμε από όλο το προσωπικό μας να έρθει στο νοσοκομείο ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Παρόλο που είχε κινητοποιηθεί όλη η ιατρική ομάδα για να ανταποκριθούμε στην εισροή, αναγκαστήκαμε να παραπέμψουμε ένα περιστατικό σε άλλο νοσοκομείο, επειδή όλα τα χειρουργεία ήταν κατειλημμένα και όλοι οι γιατροί μας απασχολημένοι, και το περιστατικό δεν μπορούσε να περιμένει. Ο ασθενής αυτός είχε διπλό τραύμα, στο κεφάλι και στο στήθος. Εργαστήκαμε όλη τη νύχτα για να φροντίσουμε τους τραυματίες όσο καλύτερα μπορούσαμε.»

Η ανάγκη για ιατρικές υπηρεσίες στη βορειοδυτική Συρία είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πέρα από τα άμεσα θύματα των συγκρούσεων –συχνά από αεροπορικές επιδρομές ή βομβαρδισμούς– υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε εμπόλεμες περιοχές τους τελευταίους μήνες και χρόνια, οι οποίοι συχνά δεν έχουν παρά μόνο τα ρούχα που φοράνε και εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, νερό, στέγη και ιατρική φροντίδα.

Τον περασμένο μήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσθεσαν μια νέα κινητή μονάδα για να καλύψουν τις ανάγκες βασικής φροντίδας υγείας και εμβολιασμού των οικογενειών που έχουν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην κρύα ορεινή περιοχή όπου έχουν διαφύγει πολλοί εκτοπισμένοι στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη βοήθειας είναι τεράστιος, και πρέπει να αυξηθεί γενικά η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και ιδίως ιατρικής.

Στη βορειοδυτική Συρία, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν μαιευτική φροντίδα υγείας, γενική φροντίδα υγείας και θεραπεία για χρόνια νοσήματα με κινητές μονάδες. Διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και βελτιώνουν την υποδομή ύδρευσης και υγιεινής. Ακόμη, υποστηρίζουν τακτικούς εμβολιασμούς σε δύο κέντρα εμβολιασμού και ένα νοσοκομείο, καθώς και μέσω υπηρεσιών κινητών μονάδων.

Επίσης στη βορειοδυτική Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων που παρέχει χειρουργικές επεμβάσεις, δερματικά μοσχεύματα, επιδέσεις, φυσικοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη βασικής και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας εξ αποστάσεως σε πολλά νοσοκομεία και κλινικές γύρω από το Ιντλίμπ και το Χαλέπι, ενώ έχουν συνεργασία συνδιοίκησης με τρία νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το νοσοκομείο που δέχτηκε τη μαζική εισροή τραυματιών την περασμένη Πέμπτη.

Τα ιατρικά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες Ράκα και Αλ Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία έχουν περιοριστεί ή ανασταλεί μετά τις 15 Οκτωβρίου, καθώς δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του προσωπικού μας εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.

Προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικές πιέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για το έργο τους στη Συρία.