Είστε εδώ

Μαρτυρία: Δεν αντέχω να χάσω κι άλλο παιδί από την ελονοσία

Η Μάριαμ Σέριφ, 35 ετών, ζει σε καταυλισμό στο Μαϊντούγκουρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία. Σε αυτό τον καταυλισμό ζουν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του νιγηριανού στρατού και ένοπλων ομάδων.

Musa Yahaya/MSF

Ζούσα στο χωριό Νταγκούμπα στο Μάρτε της πολιτείας Μπόρνο. Τώρα ζω εδώ στον καταυλισμό Μούνα με τα επτά παιδιά μου και με άλλους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας.

Πέρυσι, την εποχή των βροχών, ο δύο ετών γιος μου, ο Ιμπραΐμ, πέθανε από ελονοσία. Ξαφνικά αρρώστησε και δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα για να τον σώσω. Δεν είχα χρήματα για να τον πάω στο νοσοκομείο και δεν ήξερα κανέναν που θα μπορούσε να με βοηθήσει. Τελευταία φορά που είδα τον άντρα μου ήταν πριν από δύο χρόνια. Η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε στο χωριό μου και δεν έχω ιδέα αν είναι ζωντανός ή νεκρός.

Δεν θέλω να χάσω κι άλλο παιδί από ελονοσία. Μόνο αυτό σκέφτομαι από τότε που άρχισαν οι βροχές. Άκουσα για το δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης της ελονοσίας, έτσι αποφάσισα να έρθω εδώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καλά από την αγωνία μου να πάρω αυτό το φάρμακο για την Αϊσά, την κόρη μου που είναι δύο ετών.

Παρόλο που ήρθα εδώ νωρίς το πρωί, βρήκα πολύ κόσμο. Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το φάρμακο περισσότερο απ' ό,τι εγώ, φαίνονται πιο απελπισμένοι. Απογοητεύτηκα λιγάκι και ανησυχούσα μήπως δεν καταφέρω να πάρω το φάρμακο. «Τι θα γίνει αν χάσω κι άλλο παιδί;» σκεφτόμουν.

Ύστερα είδα τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να στήνουν σκηνές και να δίνουν φάρμακα στα παιδιά. Ένιωσα καλύτερα όταν είδα την ουρά να προχωράει γρήγορα.

Είμαι χαρούμενη που η Αϊσά μπόρεσε να πάρει αυτό το φάρμακο. Θα την προστατεύσει από την ελονοσία. Μας έδωσαν και μια κουνουπιέρα, την οποία μπορούμε να τη βάλουμε στις σκηνές μας, καθώς οι παλιές είναι φθαρμένες.

 

 

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του νιγηριανού στρατού και ένοπλων ομάδων στη βορειοανατολική Νιγηρία. Από αυτούς, το 78% ζει στην πολιτεία Μπόρνο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν δωρεάν ιατρική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά. Εν όψει της έναρξης της εποχής των βροχών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν προληπτική θεραπεία για την ελονοσία σε 6.886 παιδιά κάτω των πέντε ετών στους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων Μούνα, Φαρία και του τελωνείου της περιοχής, καθώς και σε 5.151 παιδιά στο Γκατζιγκάνα, έναν καταυλισμό βόρεια του Μαϊντούγκουρι.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.