fbpx Μάλι: 60.000 χιλιόμετρα στην έρημο για τον εμβολιασμό 10.000 παιδιών | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μάλι: 60.000 χιλιόμετρα στην έρημο για τον εμβολιασμό 10.000 παιδιών

Στην αχανή έρημο του Κιντάλ στο βόρειο Μάλι, νότια της Σαχάρας, ζουν νομαδικοί πληθυσμοί που συχνά βρίσκονται μακριά από δομές υγείας. Το 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) ξεκίνησαν την πρώτη τους εκστρατεία στο Μάλι, με στόχο τον εμβολιασμό 10.000 παιδιών για διάφορες κοινές ασθένειες. Χρειάζεται να διανύσουν 60.000 χιλιόμετρα στην έρημο για να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά.

Seydou Camara/MSF

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας, της ιλαράς, του κοκίτη, της μηνιγγίτιδας, της πνευμονίας, του κίτρινου πυρετού και άλλων ασθενειών που μπορούν να είναι θανατηφόρες είναι δεδομένος για πολλά παιδιά. Όμως στο βόρειο Μάλι, όπου πολλές κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, της απομόνωσης και της ελλιπούς υποδομής υγείας, η προστασία των παιδιών από αυτές τις ασθένειες δεν είναι εύκολη.

 

 

Στα προγράμματα που υλοποιούσαν στην περιοχή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2015, το προσωπικό παρατηρούσε ότι πολλά παιδιά ήταν ανεμβολίαστα για διάφορες κοινές ασθένειες για χρόνια. Για τον λόγο αυτόν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις τοπικές αρχές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν μια εκστρατεία με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών από αυτές τις δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες. Τον Ιανουάριο του 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την πρώτη τους εκστρατεία πολλαπλών αντιγόνων για τον εμβολιασμό 10.000 παιδιών ηλικίας έως 5 ετών.

Ωστόσο, η υλοποίηση της εκστρατείας είναι πολύπλοκη και απαιτεί να διανυθούν συνολικά 60.000 χιλιόμετρα στην έρημο για να καλυφθεί ο στόχος του αριθμού των παιδιών.

«Για την πραγματοποίηση αυτής της εκστρατείας απαιτούνται πολλά μέσα. Καταρχάς πρέπει να έχεις διαθέσιμα τα εμβόλια. Στη συνέχεια χρειάζεσαι υποστήριξη logistics για την μετακίνηση των ομάδων σε μια αχανή περιοχή όπου η πρόσβαση στους απομονωμένους πληθυσμούς δεν είναι εύκολη» λέει ο Πατρίκ Ιρένγκε  ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάλι. «Τα εμβόλια πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ 2 και 8 βαθμών σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 50 βαθμούς. Επιπλέον, η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων –από καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό μέχρι οδηγούς που γνωρίζουν τέλεια την περιοχή– δεν είναι απλή υπόθεση».

Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια προκειμένου να ακολουθηθεί το καθιερωμένο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού στο Μάλι. Τα εμβόλια κατά της ιλαράς, του κίτρινου πυρετού και της μηνιγγίτιδας χορηγούνται εφάπαξ. Τα υπόλοιπα πρέπει να χορηγηθούν σε τρεις δόσεις. Μια τέτοια διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της φύσης των μετακινούμενων, νομαδικών κοινοτήτων, που συχνά μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

«Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις δραστηριότητες εμβολιασμού» συνεχίζει ο Πάτρικ. «Όμως ο εμβολιασμός είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν τελειώσει δύο στάδια της εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Μάλι από το 1985 και παρείχαν για πρώτη φορά ιατρική βοήθεια στους κατοίκους του  Κιντάλ από το 1998 έως το 2008, με ένα πρόγραμμα μητρικής υγείας. Η οργάνωση επέστρεψε στο Κιντάλ το 2015 με στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση των απομονωμένων κοινοτήτων σε φροντίδα υγείας, ιδίως των γυναικών και των μικρών παιδιών. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης στις περιοχές Ανσόνγκο (επαρχία Γκάο), Κουτιάλα (επαρχία Σικάσο), Τενενκού και Ντουέντζα (επαρχία Μοπτί), ενισχύοντας κυρίως την παροχή φροντίδας για μητέρες και παιδιά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ