fbpx Μαδαγασκάρη: Οι κυκλώνες αποκόπτουν τους ανθρώπους από την υγειονομική περίθαλψη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μαδαγασκάρη: Οι κυκλώνες αποκόπτουν τους ανθρώπους από την υγειονομική περίθαλψη

Μεταξύ 5 και 22 Φεβρουαρίου, οι κυκλώνες Batsirai και Emnati έπληξαν την ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης, καταστρέφοντας πολλά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

iAko M. Randrianarivelo/Mira Photo

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τους δύο κυκλώνες.

Η χώρα αντιμετωπίζει κυκλώνες, πλημμύρες και ξηρασία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι άνθρωποι στο νότιο τμήμα της χώρας μόλις ξεπερνούν τις επιπτώσεις μιας εξαιρετικά σοβαρής ξηρασίας, η οποία προκάλεσε ανησυχητικά επίπεδα υποσιτισμού.

Η Μαδαγασκάρη πλήττεται από τροπικές καταιγίδες ποικίλης έντασης κάθε χρόνο, με τον κυκλώνα Batsirai του Φεβρουαρίου να είναι σε ένα εξαιρετικά καταστροφικό επίπεδο 4.

Από τις αρχές του έτους, 5 κυκλώνες και τροπικές καταιγίδες έχουν πλήξει το νησί, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί και ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών έχει υποστεί ζημιές, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον, καθώς οι άνθρωποι έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τις πηγές εισοδήματός τους.

Οι κυκλώνες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή, καταστρέφοντας σπίτια, σχολεία, υποδομές και διαταράσσοντας βασικές υπηρεσίες υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Nosy Varika ζουν από την αλιεία και τη γεωργία. Οι σοδειές τους έχουν καταστραφεί και τώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις υψηλές τιμές των τροφίμων και τις χαμένες πηγές εισοδήματος.

Ο Batsirai είχε σοβαρές συνέπειες ακόμη και για την αλιεία. Μετά τον Batsirai, τα ψάρια σπανίζουν όλο και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ημερήσιο εισόδημα των αλιέων. Αν πριν από τον Batsirai είχαν εισόδημα από 30.000 έως 40.000 Αριάρι (περίπου 9 ευρώ) την ημέρα, τώρα μετά βίας έχουν εισόδημα από 4.000 έως 5.000 Αριάρι (περίπου 1 ευρώ).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφθασαν στο Nosy Varika στα τέλη Φεβρουαρίου για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν από τον κυκλώνα Batsirai. Ως ιατρικός οργανισμός έκτακτης ανάγκης, προτεραιότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν να ανταποκριθούν στις κρίσιμες ανάγκες υγείας του πληθυσμού και να υποστηρίξουν το υπάρχον σύστημα υγείας για να μπορέσει να παρέχει περίθαλψη.

Διασχίζοντας ποτάμια

Στον απόηχο των κυκλώνων, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άρχισαν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε ανθρώπους στην απομακρυσμένη περιοχή Nosy Varika, όπου το τοπικό νοσοκομείο και αρκετά κέντρα υγείας είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Λόγω των επακόλουθων πλημμυρών και των κατεστραμμένων υποδομών, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπρεπε να ξεπεράσουν πολλές υλικοτεχνικές προκλήσεις για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε», λέει ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαδαγασκάρη, Mathilde Guého. «Οι δρόμοι ήταν σχεδόν ακατάλληλοι και έπρεπε να διασχίσουμε τρία ποτάμια για να φτάσουμε στο Nosy Varika. Μερικές φορές τα ποτάμια ήταν τόσο φουσκωμένα που αυτό ήταν αδύνατο.»

Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Nosy Varika

Στo Nosy Varika οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθούν στην αποκατάσταση των δομών υγείας που έχουν πληγεί από τους κυκλώνες, καθώς και στην υποστήριξη των ιατρικών δράσεων σε αυτήν την περιοχή που είχαν ήδη κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι ιατρικές ομάδες περιθάλπουν  περίπου 345 ασθενείς την εβδομάδα, κυρίως για ασθένειες όπως η ελονοσία, η διάρροια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών με οξύ υποσιτισμό.

Κινητή Κλινική στην AMBODIRIAN I'SAHAFARY

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται επίσης κινητές κλινικές στις περιοχές που απέχουν πολύ από το νοσοκομείο αναφοράς. Στο κέντρο υγείας του Ambodiriani’ Sahafary, ένα χωριό προσβάσιμο μόνο με βάρκα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτιαξαν μια κινητή κλινική.

«Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι η ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους της Ambodirian'iSahafary λέει ο Δρ Rovason Jean Dieudonné, ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για τις συνεδρίες κατά τη διάρκεια των κινητών κλινικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Τρεις έγκυες γυναίκες περιμένουν τη σειρά τους για εξετάσεις στο κέντρο υγείας του Ambodiriani's Sahafary.

JULIETTE

Η Juliette, 23 ετών, είναι έγκυος και μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 5 και 2 ετών. Καλλιεργεί ρύζι, καφέ και πιπέρι.

Η Juliette ζει στη γειτονιά της Ambodiriana, μια ώρα με τα πόδια από το κέντρο υγείας Ambodirian'iSahafary, όπου ήρθε για να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη.

 «Χωρίς χρήματα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν η υγειονομική περίθαλψη δεν ήταν δωρεάν, δεν θα πηγαίναμε στο γιατρό. Θα κάναμε οι ίδιοι τον γιατρό.»

Τα σπίτια της Juliet και των γειτόνων της καταστράφηκαν από τον κυκλώνα Batsirai.

 «Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός και δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις συνέπειες ενισχύοντας κάπως τα σπίτια ή  αποθηκεύοντας τρόφιμα».

JUSTIN

Ο Justin Tiamaro, 53 ετών, περπάτησε 8 χιλιόμετρα για να φτάσει στο κέντρο υγείας του Ambodirian'iSahafary προκειμένου να φροντίσει τον άρρωστο γιο του.

Έχουμε ένα άρρωστο παιδί, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώσουμε για τη θεραπεία του. Αγωνιζόμαστε να βρούμε φαγητό και η τιμή του ρυζιού ανεβαίνει.

Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο και την οικογένειά του, επειδή όλα έχουν καταστραφεί: δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες, δεν έχουμε πηγή εισοδήματος και τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο.

Αυτή τη στιγμή χάνω την ελπίδα μου, διότι τα προς το ζην μας έχουν πληγεί σκληρά. Προς το παρόν, θα ζήσουμε με τη μικρή καλλιέργεια ρυζιού που έχουμε σπείρει πρόσφατα.


 

TSIVA AURÉLIEN

Ο Andrianantenaina Tsiva Aurélien, 48 ετών, πατέρας τριών παιδιών, ζει στο Fokontany Antanambao V, κοινότητα του Nosy Varika. Είναι πρόεδρος της ένωσης αλιέων της περιοχής Nosy Varika. Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Tsiva Aurélien αποφάσισε να μείνει στο σπίτι του την ημέρα που ο Batsirai χτύπησε το νησί. Μόνο όταν είδε τους τοίχους του σπιτιού του να πετάνε μακριά αποφάσισε να φύγει, αλλά τραυματίστηκε στο χέρι και οι υλικές απώλειες ήταν σημαντικές.

Μετά τον Batsirai, δεν μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν στο σπίτι τους και αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα καταφύγια. Προς το παρόν, ζουν με τις λίγες προμήθειες που τους έχουν απομείνει.

Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα συνεχιστεί για πάντα, επομένως εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις. Ως επικεφαλής της ένωσης αλιέων, θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν ψυκτικό θάλαμο έτσι ώστε να μπορούμε να πουλάμε τα θαλάσσια προϊόντα μας σε μέρη εκτός από το Nosy Varika.

 «Για τους επόμενους έξι μήνες, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να ορθοποδήσουν εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση. Με το μεταβαλλόμενο κλίμα, πρώτα πολύ ξηρό και στη συνέχεια πολύ υγρό - έχει γίνει δύσκολο να καλλιεργείς ρύζι.»

Ο Rondolphe, μηχανικός σκαφών από το Mahanoro εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα στο Nosy Varika με πλοίο.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες θα γίνουν πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα μέλη της τοπικής κοινότητας λένε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πως προσπαθούν να βρουν νέα μέσα για να επιβιώσουν. Ο αγρότης Phillipe Randiar από τη Namorona λέει ότι προσπαθεί να φτιάξει και να πουλήσει ψωμί μετά την καταστροφή όλων των καλλιεργειών γαρύφαλλου, καφέ και ρυζιού και ότι ορισμένοι αγρότες έχουν επίσης αρχίσει να ψαρεύουν.

Αντιμέτωπος με την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος των αλιέων σχεδιάζει τεχνικές εκτροφής ψαριών. Καθώς ο καιρός έχει γίνει αβέβαιος, οι ψαράδες χάνονται στη θάλασσα λόγω των κακών προβλέψεων. Παραδοσιακά, βασίζονται στη φύση για να προβλέψουν τον καιρό, αλλά όταν τα ψάρια είναι σπάνια στη θάλασσα και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τα αγοράσουν ούτως ή άλλως, αυτό αποτελεί μια κακή προοπτική.