fbpx Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιστρέφουν στα κέντρα κράτησης της Τρίπολης, μετά από συμφωνία με τις λιβυκές αρχές | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιστρέφουν στα κέντρα κράτησης της Τρίπολης, μετά από συμφωνία με τις λιβυκές αρχές

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την αναστολή των ιατρικών τους δράσεων σε δύο κέντρα κράτησης στην Τρίπολη της Λιβύης εξαιτίας μιας σειράς ανησυχητικών περιστατικών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέστρεψαν για να παρέχουν ζωτική ιατρική φροντίδα σε μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται εκεί.

Guillaume Binet/Myop

Ξεκίνησαν, επίσης, πάλι τις δράσεις τους σε ένα τρίτο κέντρο κράτησης, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των λιβυκών αρχών, κατά τις οποίες οι ομάδες μας έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις στα κέντρα κράτησης, επιτρέποντάς μας να συνεχίσουμε τις δράσεις μας σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και τις ανθρωπιστικές αρχές. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν ότι: Θα αποτρέπεται η χρήση βίας εναντίον κρατουμένων και θα διασφαλίζεται η ασφάλεια των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη και διαρκής πρόσβασης του ιατρικού μας προσωπικού στα κέντρα κράτησης, θα επιτρέπεται στους κρατούμενους απεριόριστη πρόσβαση στις ιατρικές μας υπηρεσίες και θα διασφαλίζεται ο πλήρης σεβασμός στο ιατρικό απόρρητο για τα άτομα  που κρατούνται στα κέντρα κράτησης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν και πάλι τις επισκέψεις των κινητών κλινικών στα κέντρα κράτησης Al-Mabani (Ghout al-Sha’al), Abu Salim και Shara Zawiya στην Τρίπολη. Οι ομάδες μας ήταν σε θέση να παρέχουν την τόσο απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ μικρή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Την πρώτη εβδομάδα, οι ιατρικές μας ομάδες εξέτασαν και φρόντισαν 404 ασθενείς, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, που έπασχαν κυρίως από δερματικές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού - καταστάσεις που οφείλονται στις κακές συνθήκες στις οποίες κρατούνται. Η ιατρική μας ομάδα διευκόλυνε επίσης την επείγουσα παραπομπή 28 ασθενών για να λάβουν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαιρετίζουν τις διαβεβαιώσεις των λιβυκών αρχών ότι θα κάμψουν τις ανησυχίες που μας ανάγκασαν να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας τον περασμένο Ιούνιο, επιτρέποντάς μας για άλλη μια φορά να παρέχουμε ουσιαστική ιατρική φροντίδα στους κρατούμενους, συνεχίζουμε να ζητάμε να σταματήσει αυτό το σύστημα αυθαίρετης κράτησης στη Λιβύη.

Επαναλαμβάνουμε επίσης τις εκκλήσεις μας για το κλείσιμο αυτών των κέντρων κράτησης, για την απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται σε αυτά και για την παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών προστασίας κατά την αποφυλάκισή τους, συμπεριλαμβανομένου του επείγοντος εθελοντικού επαναπατρισμού και της επανεγκατάστασης εκτός Λιβύης.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη από το 2016, παρέχοντας στους ανθρώπους βασική υγειονομική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εντοπίζουν επίσης ευάλωτα άτομα και παραπέμπουν ασθενείς που χρειάζονται ειδική φροντίδα σε νοσοκομεία σε όλη τη Λιβύη.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονταν σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς, πραγματοποίησαν 10.910 ιατρικές επισκέψεις και διευκόλυναν την παραπομπή 439 ασθενών για εξειδικευμένη περίθαλψη σε νοσοκομεία και κλινικές στην Τρίπολη.

Στη Zuwara, ένα νέο πρόγραμμα παρέχει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Bani Walid, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και παραπέμπουν σε άλλες ιατρικές δομές πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ξεφύγει από την αιχμαλωσία, όπως επίσης θύματα βασανιστηρίων και διακίνησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης τεχνική και πρακτική υποστήριξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Φυματίωσης της Λιβύης (NTP), που διευθύνεται από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (NCDC), για τη διάγνωση και τη θεραπεία Λίβυων και μη Λίβυων με φυματίωση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επίσης πρόγραμμα φυματίωσης στη Misrata.