fbpx Λίβανος: Η κατάπαυση του πυρός διευκολύνει την πρόσβαση στους εκτοπισμένους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λίβανος: Η κατάπαυση του πυρός διευκολύνει την πρόσβαση στους εκτοπισμένους

Ένα μήνα  μετά την έναρξη των εχθροπραξιών η κατάπαυση του πυρός έρχεται να ηρεμήσει τα πνεύματα σε Ισραήλ και Λίβανο. Τις προηγούμενες μέρες οι σφοδρές συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολο για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) την πρόσβαση στους πληθυσμούς σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, ιδιαίτερα στο νότο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκά. Μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, χιλιάδες εκτοπισμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Παρόλο που οι συγκρούσεις μπορούν ακόμη να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή και εκρηκτικοί ενεργοί μηχανισμοί παραμένουν στους δρόμους, στα χωράφια και στις πόλεις, οι εκτοπισμένοι είναι πρόθυμοι να αφήσουν τους ομαδικούς καταυλισμούς όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες.

Μέχρι τη Δευτέρα τα τέσσερα νοσοκομεία στη Σουρ (Τύρο) αγωνίζονταν να συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνταν. Παρά τους συχνούς πυροβολισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές μέσα και γύρω από την πόλη, οι ΓΧΣ προμήθευαν τα νοσοκομεία με επείγον ιατρικό υλικό και σεντόνια καθώς και κουβέρτες για τους εκτοπισμένους που είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο του νοσοκομείου.  Οι ΓΧΣ βελτίωσαν επίσης τις υπηρεσίες χειρουργείου του νοσοκομείου Μπασούρ και έχουν σε ετοιμότητα ιατρικό υλικό για να πραγματοποιήσουν επιπλέον χειρουργεία στην περίπτωση που η βία ξαναρχίσει.

Οι κινητές ομάδες συνεχίζουν να μετακινούνται δύο μέρες την εβδομάδα για να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους εκτοπισμένους στους ομαδικούς καταυλισμούς στη Σουρ (περίπου 100 συνεδρίες για κάθε κινητή κλινική τη μέρα). Φάρμακα για χρόνιους ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε 10 χωριά γύρω από τη Σουρ. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν διανείμει σετ υγιεινής και άλλες προμήθειες σε 3.000 εκτοπισμένους μέσα και γύρω από τη Σουρ. Βρεφικό γάλα και πάνες έχουν παρασχεθεί σε 1.000 μωρά.

Κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, οι ΓΧΣ παρείχαν φάρμακα στα τοπικά νοσοκομεία στην Τεμπνίν -που χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν μερικώς την Κυριακή- και στο Μπεντ Τζμπάιλ, όπου το ιατρικό προσωπικό επέστρεψε τη Δευτέρα μετά από εκκένωση μερικών ημερών εξαιτίας των συγκρούσεων.

Στη Σιδώνα 30.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν καταγραφεί σε ομαδικούς καταυλισμούς, και σε περίπου 70.000 ιδιωτικά κτίρια. Σε κάθε μία από τις τρεις εξωτερικές κλινικές τους, οι ΓΧΣ βλέπουν περίπου 40 ασθενείς τη μέρα.  Οι ΓΧΣ λειτουργούν επίσης κινητές κλινικές που προσφέρουν βασική ιατρική φροντίδα και θεραπεία για χρόνιες ασθένειες σε περίπου 2.500 εκτοπισμένους σε πέντε ομαδικούς καταυλισμούς. Τα παιδιά εμβολιάζονται κατά της ιλαράς και της πολυομελίτιδας. Σετ υγιεινής και μαγειρικά σκεύη, κουβέρτες, σεντόνια, και βρεφικό γάλα διανεμήθηκαν σε 20.000 εκτοπισμένους στη Σιδώνα.

Πιο ανατολικά, οι ΓΧΣ έχουν διανείμει 3.300 στρώματα, 850 κουτιά βρεφικό γάλα και 500 σετ υγιεινής σε περιοχές στην Τζεζίν, όπου περίπου 20.000 εκτοπισμένοι έχουν καταγραφεί. Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν ένα σύνολο επτά νοσοκομείων στην πόλη της Τζεζίν, στη Ναμπατίγιε, την Τζομπ Τζανίν, την Καραούν και Νίχα όποτε διακόπτεται η προμήθεια φαρμάκων.

Οι συνθήκες διαβίωσης των περίπου 250.000 εκτοπισμένων στην περιοχή Αλέι (βουνό Σουφ) βελτιώνονται ελαφρά. Πολλοί εκτοπισμένοι από τα νότια προάστια της Βηρυτού άρχισαν να επιστρέφουν. Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια  στις πόλεις όπου η συγκέντρωση των εκτοπισμένων παραμένεις υψηλή, ιδιαίτερα στα χωριά Σία στα νοτιοδυτικά της Αλέι. Οι ΓΧΣ έχουν παράσχει βρεφικό γάλα και είδη επείγουσας βοήθειας, όπως στρώματα και σετ μαγειρικής, υγιεινής και καθαρισμού. Συνολικά, περισσότεροι από 10.000 εκτοπισμένοι στην περιοχή έχουν λάβει μη διατροφικά είδη. Οι ΓΧΣ παρέχουν και χλωριώνουν πόσιμο νερό για τους εκτοπισμένους στους ομαδικούς καταυλισμούς στην Αλέι και τα χωριά Καιφούν και Ελ Κματίγιε. Σε συνεργασία με τις Λιβανικές αρχές υγείας  έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα για να εντοπίζονται οι εκτοπισμένοι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες , όπως διαβήτης, επιληψία ή χρόνιες καρδιοπάθειες.  Οι  ΓΧΣ έχουν παράσχει συμβουλευτική σε κλινικές και επισκέψεις στο σπίτι σε 130 από αυτούς τους ασθενείς και προμηθεύουν τα απαραίτητα φάρμακα στο νοσοκομείο στην Άλει και σε αρκετές κλινικές.

Από τους περισσότερους από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στη Βηρυτό, κάποιοι άρχισαν να επιστρέφουν αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, αφήνοντας ομαδικούς καταυλισμούς σχεδόν άδειους. Δύο     κινητές κλινικές των ΓΧΣ εξασφαλίζουν βασική ιατρική φροντίδα, παρέχοντας περισσότερες από 650 συνεδρίες την εβδομάδα και διανέμουν φάρμακα για χρόνιες ασθένειες σε σημεία με περίπου 4.500 εκτοπισμένους. Επιπλέον, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν δύο κινητές κλινικές που λειτουργούν τοπικές ΜΚΟ. Περίπου το 20%-30% των συνεδρίων σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ψυχολόγοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τα περισσότερα περιστατικά ψυχικής υγείας συνδέονται με το τραύμα του πολέμου. Επιπλέον, και παρόλο που συνεχίζουμε να βλέπουμε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από οξείες ασθένειες όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, διαρροϊκές ασθένειες και δερματικές παθήσεις. Οι ΓΧΣ παρέχουν πόσιμο νερό και διένειμαν  περισσότερα από 1.250 στρώματα, 1.350 σετ υγιεινής και 250 βρεφικά σετ καθώς και πυροσβεστήρες και σκουπιδοντενεκέδες.

Στο Μπάλμπεκ, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν διανείμει τις δύο τελευταίες μέρες 500 σετ υγιεινής και κουβέρτες  στους εκτοπισμένους στην πόλη και τα γύρω χωριά. Επιπλέον, εξωτερικά ιατρεία ξανάρχισαν να λειτουργούν στο νοσοκομείο του Υπουργείου Υγείας στο Μπάλμπεκ  με τους γιατρούς των ΓΧΣ και του Υπουργείου Υγείας να δουλεύουν μαζί.

Περίπου 200.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες υπολογίζεται να έχουν περάσει στη γειτονική Συρία, πολλοί από αυτούς βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους. Περίπου 35.000 στεγάζονται σε σχολεία και δημόσια κτίρια.  Η ομάδα των ΓΧΣ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των προσφύγων στη Δαμασκό και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ΓΧΣ διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο σε διάφορες περιοχές. Συνολικά, τουλάχιστον 45.000 εκτοπισμένοι στο Λίβανο και 8.500 πρόσφυγες στη Συρία έχουν λάβει μη διατροφικά είδη όπως εξοπλισμό  για την παρασκευή τροφής, στρώματα, κουβέρτες, φούρνους και σετ υγιεινής, τα οποία περιλαμβάνουν σαπούνι, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.α.

Το ντόπιο ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει τις περισσότερες ιατρικές ανάγκες, αλλά χρειάζεται συνεχή προμήθεια φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών. Οι ΓΧΣ έχουν διανείμει υλικό για 5.000 αιμοκαθάρσεις γι' αυτούς που έχουν προβλήματα με τα νεφρά. Οι ομάδες των ΓΧΣ συνεργάζονται με το ντόπιο ιατρικό προσωπικό σε κινητές και μη κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες ιατρικής φροντίδας των εκτοπισμένων.

Προμήθειες εξακολουθούν να φτάνουν από την Ευρώπη σε γειτονικές χώρες όπου έχουν στηθεί βάσεις προμηθειών. Μέχρι στιγμής, 310 τόνοι υλικού έχουν φθάσει στη Βηρυτό και μεταφέρονται στις διάφορες περιοχές όπου δουλεύουν οι ομάδες των ΓΧΣ. Αυτό το υλικό αποτελείται κυρίως από μη-διατροφικά είδη (σετ προσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη, τουαλέτες, σκηνές, στρώματα, κουβέρτες), ιατρικό υλικό (υλικό για αιμοκάθαρση, φάρμακα, σετ χειρουργικής κτλ) και τεχνικό εξοπλισμό (εξοπλισμός εξυγίανσης νερού, υδροσυλλέκτες, αυτοκίνητα κτλ).

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή δραστηριοποιούνται 37 διεθνείς εθελοντές και 60 εργαζόμενοι ντόπιο προσωπικό.