fbpx Λίβανος: Δυσκολίες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λίβανος: Δυσκολίες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό

{mosimage}Από την προηγούμενη εβδομάδα οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και δύο Έλληνες εθελοντές, πραγματοποιούν διερευνητικές αποστολές στο Λίβανο. Ο πόνος και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις και οι άμαχοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τη βία των τελευταίων ημερών. Υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες ενώ μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 300. Οι Λιβανέζικες αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους.

Εξαρτώνται από τη βοήθεια των συγγενών, των φίλων και των αρχών των χωριών και των πόλεων όπου μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο. Ειδικά οι οικογένειες που δεν έχουν οικονομικούς πόρους είναι τώρα εντελώς αβοήθητες. Έχουν ανάγκη από καθαρό πόσιμο νερό, κουβέρτες, στρώματα, είδη προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα. Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν συνεχιστεί η σύγκρουση οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα αυξηθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε μία καταστροφική κατάσταση.  

Από την αρχή του πολέμου το Λιβανέζικο ιατρικό προσωπικό, οι τοπικές αρχές και οι κοινότητες παρείχαν την περισσότερη βοήθεια. Ωστόσο έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητές τους από τις ολοένα και μεγαλύτερες ανθρωπιστικές ανάγκες. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, αν δεν υπάρξει άμεση και μαζική παροχή βοήθειας.    

Λόγω της σύγκρουσης οι ομάδες των ΓΧΣ και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλους κινδύνους, ειδικά στο νότιο μέρος της χώρας. Έχει αναφερθεί ότι βομβαρδίστηκαν ασθενοφόρα και φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η πρόσβαση στους αμάχους στις περισσότερες περιοχές είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση που θα μπορούσε να έχει τραγικές επιπτώσεις. 

Οι ΓΧΣ μπόρεσαν να μεταφέρουν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια με πλοία από την Κύπρο και με φορτηγά από τη Συρία στη Βηρυτό. Ιατρικές ομάδες έχουν αρχίσει να παρέχουν βοήθεια στη Βηρυτό και στην περιοχή Σουφ, καθώς και στις πόλεις της Τύρου και της Τζεζίν στα νότια της χώρας. Υπήρξε μία συμφωνία με τις αντιμαχόμενες πλευρές για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό από θαλάσσης και πιθανώς από αέρος. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Γέφυρες, δρόμοι και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική μόνο αν φτάσει σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: τους εκτοπισμένους και τους ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις.      

Οι δραστηριότητες των ΓΧΣ στο Λίβανο
Οι ΓΧΣ έχουν ήδη στείλει 85 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στην Βηρυτό για να βοηθήσουν τους Λιβανέζους αμάχους. Το φορτίο περιλαμβάνει:

  • 2.000 οικογενειακές σκηνές
  • 20.000 κουβέρτες
  • 2.000 κιτ προσωπικής υγιεινής
  • 2.000 κιτ μαγειρικής
  • Ιατρικά κιτ

Βηρυτός
Στη Βηρυτό υπάρχουν 49.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι που έχουν καταλύσει σε 200 με 300 σχολεία. Οι ΓΧΣ βοηθούν τις τοπικές οργανώσεις να λειτουργήσουν τρεις Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Στη Βηρυτό, οι ομάδες των ΓΧΣ αγοράζουν διάφορα άλλα αγαθά για να συμπληρώσουν το φορτίο που έρχεται από θαλάσσης. Οι ΓΧΣ επισκέφτηκαν επίσης την πόλη της Τρίπολης στα βόρεια της χώρας, όπου συμπέραναν ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες.     

Περιοχή Σουφ
Υπάρχουν πάνω από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στην περιοχή Σουφ στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Οι μισοί από τους εκτοπισμένους έχουν ήδη καταγραφεί και κάποιοι από αυτούς ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στις περιοχές Αλάυ και Μπέιτ Εντ Ντίνε όπου υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και η κοινότητα παρέχει τρόφιμα στους εκτοπισμένους. Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν τα μέσα για να συντηρηθούν. Η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται από τους Λιβανέζους. Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλης κλίμακας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας 85 τόνων: 2.000 σκηνές, 2.000 κιτ μαγειρικής, 2.000 κιτ προσωπικής υγιεινής και 2.000 κουβέρτες. Αυτά τα υλικά, μαζί με ιατρικό εξοπλισμό, έφτασαν στη Βηρυτό με πλοίο. 

Σιδώνα
Οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται στη Σιδώνα, μία παραλιακή πόλη νότια της Βηρυτού, από τις 23 Ιουλίου. Τα πέντε νοσοκομεία της πόλης δεν φαίνεται να είναι γεμάτα, αλλά υπάρχουν ανάγκες σε φάρμακα για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 42.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι στην πόλη. Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να παρέχουν ιατρική βοήθεια με Κινητές Ιατρικές Μονάδες και δωρεές σε φάρμακα.

Τζεζίν
Στην Τζεζίν, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βηρυτού, οι ΓΧΣ παρέδωσαν φάρμακα και ιατρικό υλικό στο τοπικό νοσοκομείο. Περίπου 4.500 εκτοπισμένοι άνθρωποι έφτασαν από τις νότιες περιοχές στην Τζεζίν, που αριθμεί 20.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε διάφορα σπίτια. Περίπου 600 εκτοπισμένοι έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία και οι ΓΧΣ τους διένειμαν στρώματα, κουβέρτες και βρεφική τροφή.

Τύρος
Στην Τύρο, μία παραλιακή πόλη στο νότιο Λίβανο, εκτιμάται ότι περίπου 60.000 από τους 100.000 κατοίκους της πόλης τράπηκαν σε φυγή, ενώ περίπου 20.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έφτασαν στην πόλη. Στις 23 Ιουλίου, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 30 λεπτών έφτασαν στο νοσοκομείο Νατζέμ 25 τραυματίες. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς τα τρόφιμα αποτελούν την βασική ανάγκη του πληθυσμού της πόλης. Οι ομάδες των ΓΧΣ επισκέφτηκαν πέντε νοσοκομεία, δύο από τα οποία βρίσκονται στο Αρ Ρασίντιε, νότια της Τύρου, όπου υπάρχει ανάγκη για ιατρικό και χειρουργικό εξοπλισμό. Ένας χειρουργός των ΓΧΣ ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Αρ Ρασίντιε. Τρία φορτηγά με φάρμακα έφτασαν σήμερα από τη Βηρυτό.       

Συρία
Στη Συρία, οι ΓΧΣ παρακολουθούν την κατάσταση σε σχέση με τους Λιβανέζους πρόσφυγες κατά μήκος των συνόρων. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσουν στη Συρία και στο Λίβανο περισσότερο προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι αναζητούν καταφύγιο στην περιοχή Σουφ

Η Άννικ Χάμελ, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Λίβανο, μιλάει για τις ανάγκες στην περιοχή Σουφ, μία ορεινή περιοχή ανατολικά της Βηρυτού. Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένων έχουν βρει καταφύγιο εκεί και χρειάζονται άμεσα βοήθεια.
«Υπάρχουν περίπου 100.000 εκτοπισμένοι εδώ. Κάθε μέρα συνεχίζουν να έρχονται νέες οικογένειες και τα χωριά είναι γεμάτα από κόσμο. Οι κάτοικοι των χωριών φιλοξενούν τους εκτοπισμένους είτε στα σπίτια τους είτε σε δημόσια κτίρια και τους παρέχουν τρόφιμα, νερό και στρώματα. Υπάρχουν επίσης γιατροί και νοσηλευτές, όλοι Λιβανέζοι εθελοντές, που έρχονται για να πραγματοποιήσουν ιατρικές συνεδρίες και να παρέχουν ιατρική φροντίδα. Στην αρχή του πολέμου, όταν οι εκτοπισμένοι ήταν λιγότεροι, τα χωριά κατάφερναν να τα βγάλουν πέρα: αλλά τώρα όλοι λένε ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τα τρόφιμα και το νερό δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα, καθώς και συγκεκριμένα φάρμακα όπως αυτά για χρόνιες παθήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται. Ανάμεσα στους εκτοπισμένους υπάρχουν άνθρωποι που είναι λυπημένοι, που νιώθουν κατάθλιψη. Λένε ότι τα χωριά τους ακόμα βομβαρδίζονται, ότι οι συγγενείς τους ακόμα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ότι δεν μπόρεσαν να θάψουν τους νεκρούς τους. Χτες γνωρίσαμε έναν άντρα, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και τώρα είναι μόνος του με πέντε παιδιά. Ήταν εντελώς χαμένος.»  

Για να ενισχύσετε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά κάνοντας κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 104-002786-014420
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 435-01-001400-33
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 080/480847-95
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:
Αρ. Λογ/σμού: 83658835
EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρ. Λογ/σμού: 0026.0215.41.0100065050
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ/σμού: 5011-013626-464

Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε μέσω πιστωτικής κάρτας (VISA, Εμποροκάρτα, Mastercard ή DINERS) με ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 - 5 200 500 (Τμήμα Δωρητών) .

Αν γίνει κατάθεση μέσω τραπέζης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ. 210 - 5 200 500 για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας.