fbpx Κουντούζ: Έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει την εικόνα από το εσωτερικό του νοσοκομείου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αεροπορικές επιδρομές | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κουντούζ: Έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει την εικόνα από το εσωτερικό του νοσοκομείου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Καμπούλ, 5 Νοεμβρίου, 2015 - Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα εσωτερικό έγγραφο που εξετάζει τις αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στις 3 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο τους στο βόρειο Αφγανιστάν.

Κουντούζ: Έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει την εικόνα από το εσωτερικό του νοσοκομείου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αεροπορικές επιδρομές
Η επίθεση κατέστρεψε την ικανότητά μας να παρέχουμε θεραπεία σε ασθενείς την στιγμή που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη

Η χρονολογική αναδρομή των γεγονότων που συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις αεροπορικές επιδρομές δεν δικαιολογούν γιατί το νοσοκομείο έπρεπε να δεχθεί αυτή την επίθεση. Δεν υπήρχαν ένοπλοι ή κάποια σύγκρουση στους χώρους του νοσοκομείου.

Η  αξιολόγηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφει ασθενείς να καίγονται στα κρεβάτια τους, μέλη του ιατρικού προσωπικού που αποκεφαλίστηκαν ή έχασαν τα άκρα τους και άλλους που σκοτώθηκαν από εναέρια πυρά, καθώς διέφευγαν από το φλεγόμενο κτίριο. Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 13 μέλη του προσωπικού, 10 ασθενείς και 7 ακόμα άνθρωποι η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί

"Η εικόνα  από  το εσωτερικό του νοσοκομείου δείχνει ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με σκοπό να σκοτώσουν και να καταστρέψουν”, ανέφερε ο Cristopher Stokes, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί. Δεν έχουμε την εικόνα από το πιλοτήριο, ούτε του τι συνέβη εντός της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν."

Τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγιώνουν τα γεγονότα μέσα στο νοσοκομείο τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης και κατά τη διάρκειά της. Η έκθεση  περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες  για την αποστολή των συντεταγμένων (GPS) και την καταγραφή των τηλεφωνημάτων από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προς τις στρατιωτικές αρχές σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν συμφωνήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν την ουδετερότητα του νοσοκομείου, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 

   

   © Victor J. Blue

"Το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο με χειρουργικές επεμβάσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη την στιγμή των αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ», ανέφερε η Dr. Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η πολιτική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για απαγόρευση όπλων είχε τηρηθεί και το προσωπικό του νοσοκομείου είχε τον πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης πριν και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών".

Μεταξύ των 105 ασθενών την στιγμή των αεροπορικών επιδρομών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλπαν τραυματίες πολέμου και από τις δύο πλευρές των συγκρούσεων στην Κουντούζ, όπως επίσης γυναίκες και παιδιά.

"Ορισμένες δημόσιες εκθέσεις διαδίδουν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο μας θα μπορούσε να δικαιολογηθεί γιατί θεραπεύαμε Ταλιμπάν”, δήλωσε ο Stokes. "Οι τραυματίες πολέμου είναι ασθενείς που υπόκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις και να περιθάλπονται χωρίς διακρίσεις. Το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται ή να δέχεται επιθέσεις για την παροχή θεραπείας σε τραυματίες πολέμου."

Το έγγραφο, μέρος της αξιολόγησης των γεγονότων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους MSF, βασίζεται σε εξήντα μαρτυρίες μελών του ντόπιου και διεθνούς προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονταν στο Κέντρο Τραύματος των 140 κλινών, σε εσωτερικές και δημόσιες πληροφορίες, σε φωτογραφίες του νοσοκομείου πριν και μετά τον βομβαρδισμό, στην ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και σε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων.

"Η επίθεση κατέστρεψε την ικανότητά μας να παρέχουμε θεραπεία σε ασθενείς την στιγμή που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε η Dr. Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των MSF. "Ένα λειτουργικό νοσοκομείο που παρέχει φροντίδα σε ασθενείς, δεν μπορεί να χάνει έτσι απλά το καθεστώς προστασίας του και να δέχεται επίθεση."

ΔΡΑΣΕΙΣ