fbpx Κινητή κλινική στο νότιο Λίβανο: Το πρώτο σημάδι βοήθειας μετά τον καταιγισμό των βομβών | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κινητή κλινική στο νότιο Λίβανο: Το πρώτο σημάδι βοήθειας μετά τον καταιγισμό των βομβών

Οι βόμβες μόλις έχουν σταματήσει να πέφτουν και οι άνθρωποι επιστρέφουν ήδη στη Χούλα σε στοιβαγμένα αυτοκίνητα. Η ομάδα των ΓΧΣ έχει ήδη φτάσει στο χωριό του νότιου Λιβάνου και παρείχε ιατρική φροντίδα για αρκετές ώρες σε μια άδεια κλινική. Ο Χενκ Χάμερ εξετάζει τα άδεια κουτιά από φάρμακα για την καρδιά που ο Αμπνταλάχ έχει φέρει μαζί του. Μετά από μια σύντομη εξέταση ο γιατρός δίνει στον 80χρονο νέα χάπια για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο ηλικιωμένος άντρας κλαίει καθώς μιλάει για τις προηγούμενες μέρες: δε ζητά τίποτα περισσότερο από το να ζει με ειρήνη, λέει. Έπειτα ευχαριστεί το γιατρό, τον αποχαιρετά και κάνει χώρο για τον επόμενο ασθενή.

Ο Αμπνταλάχ είναι ένας από τις μερικές εκατοντάδες ανθρώπων που παραμένουν στη Χούλα. Το χωριό βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα Λιβανο-Ισραηλινά σύνορα  - αμέτρητα σπίτια έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι έχουν κατεδαφιστεί ή είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.  

Καμένα αυτοκίνητα, τρύπες από σφαίρες στους τοίχους των σπιτιών και ίχνη από τανκ θυμίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Ένα βλήμα εξερράγη 40 μέτρα από το σπίτι του Αμπνταλάχ, εξηγεί ο ηλικιωμένος άντρας, αλλά ήταν πολύ αργά για να φύγει. Τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, η Χούλα ήταν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Πολλοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς έρχονται στην κινητή κλινική των ΓΧΣ με χρόνια προβλήματα όπως μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς ή στομαχικά προβλήματα. Οι ασθένειες δεν απειλούν τη ζωή τους, αλλά πολλοί ασθενείς παλεύουν με τις φριχτές εμπειρίες των τελευταίων ημερών και εβδομάδων. «Οι άνθρωποι είναι εξασθενημένοι - πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να κοιμηθούν για μέρες», εξηγεί ο Χενκ Χάμερ. «Γι' αυτό ήταν σημαντικό να φτάσουμε εδώ το συντομότερο δυνατό». Η ιατρική φροντίδα είναι το πρώτο σημάδι βοήθειας μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών.

Σε ένα δωμάτιο δίπλα, ο Ματ Έβεριτ μοιράζει μια πλαστική τσάντα με είδη προσωπικής υγιεινής σε κάθε οικογένεια: οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, σαπούνι, σαμπουάν, απολυμαντικά, και σκόνη για πλύσιμο των ρούχων. Σε οικογένειες με μικρά παιδιά, παρέχονται επίσης πάνες και βρεφική τροφή. Ο έμπειρος τεχνικός από την Αυστραλία έχει φτιάξει χιλιάδες τέτοια πακέτα. Η ομάδα έφερε όσα μπορούσαν να χωρέσουν στο πίσω μέρος του οχημάτος τους.

Οι άνθρωποι στη Χούλα έπρεπε να επιζήσουν με ό,τι είχαν στα σπίτια τους, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Σε αυτή τη φάση, δεν τους έχει μείνει τίποτα -ιδιαίτερα σε εκείνους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν. Ο Ματ Έβεριτ είναι πεπεισμένος ότι ένα πακέτο με είδη προσωπικής υγιεινής μπορεί τουλάχιστον να λύσει κάποια από τα καθημερινά προβλήματα. «Αν η ειρήνη διατηρηθεί, οικογένειες και γείτονες θα επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες μέρες, τα πρώτα καταστήματα θα ξανανοίξουν και άλλες οργανώσεις αρωγής θα έρθουν. Μέχρι τότε, αυτά τα πακέτα μπορεί να είναι μια μικρή χειρονομία, αλλά για τους ανθρώπους εδώ σημαίνουν πολλά.»