fbpx Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα των βίαιων συγκρούσεων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα των βίαιων συγκρούσεων

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες εκτελέσεων, χωρίς δίκη και με συνοπτικές διαδικασίες καθώς και τρομοκρατία κατά των αμάχων.  

Colin Delfosse/Ouf of Focus


Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), δεκάδες άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επισημαίνουν το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να διαφύγουν για να σωθούν, λαμβάνοντας ελάχιστη έως καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι ομάδες μας βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια να γίνονται εκτελέσεις χωρίς καμία δίκη και με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ έχουν βρει ακρωτηριασμένα σώματα, τα οποία έχουν αφεθεί σκόπιμα σε δημόσια θέα για να τρομοκρατήσουν τα πλήθη. Οι πολίτες έχουν ψυχικά τραύματα και πολλοί έχουν καταφύγει στα δάση, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν με ό,τι μπορούν να βρουν», λέει ο αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρενέ Κολγκό (René Colgo), ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας παροχής ιατρικής περίθαλψης στις περιοχές Bakouma και Nzako.

Τους τελευταίους μήνες, η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων από τη σύρραξη του 2014-2015 έχει οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων αποστατών και έχει πυροδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις για τον έλεγχο της επικράτειας και των πόρων, ιδιαίτερα στα κεντρικά και ανατολικά της χώρας (επαρχίες Ouaka, Haute Kotto, Basse Kotto και Mbomou). Όταν οι πόλεις αλλάζουν χέρια, οι άμαχοι είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Για παράδειγμα, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bria, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον Νοέμβριο έχουν περιθάλψει 168 άτομα για τραύματα που σχετίζονται με τη βία.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από 24 έως 26 Μαρτίου, η παιδιατρική μας πτέρυγα δέχθηκε περίπου 24 ανθρώπους με βαριά τραύματα. Μεταξύ αυτών ήταν ένα τρίχρονο κορίτσι με τραύμα από πυροβολισμό. Επικρατούσε χάος και θυμάμαι ότι έπρεπε να αφήσω έναν τραυματισμένο άνδρα, γιατί έπρεπε να επικεντρωθώ επειγόντως σε κάποιον άλλον, που μόλις είχε φτάσει με ανοιγμένη την κοιλιά. Είχαμε περιορισμένο τεχνικό εξοπλισμό, αλλά ο χειρουργός μας κατάφερε να του σώσει τη ζωή», λέει η Δρ. Κέιτι Τρέμπλ (Katie Treble).

Η διαμάχη εξαπλώνεται σε περιοχές που θεωρούνταν σχετικά σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια. Στις περιοχές Bakouma και Nzako (επαρχία Mbomou), οι πόλεις και περιοχές εξόρυξης αποτελούν σημείο διεκδίκησης αντίπαλων ένοπλων ομάδων, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό.

«Μια κατάσταση που αποτελούσε ούτως ή άλλως μια από τις πιο κρίσιμες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, τώρα επιδεινώνεται. Η βία αυξάνεται κατακόρυφα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την εποχή της κορύφωσης της σύγκρουσης το 2014» αναφέρει ο Εμμανουέλ Λαμπάρτ (Emmanuel Lampaert), εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε, επίσης, αύξηση του αριθμού των στοχοθετημένων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες κατά συγκεκριμένων κοινοτήτων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αντίποινα και σε μια γρήγορη κλιμάκωση της βίας. «Η φύση της σύγκρουσης εξελίσσεται και ψυχικά τραυματισμένοι και αβοήθητοι πολίτες βρίσκονται παγιδευμένοι στα διασταυρούμενα πυρά, εκτοπίζονται από τα σπίτια τους και αποκόπτονται από τα χωράφια και τις εργασίες τους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει τουλάχιστον να σταματήσουν να επιτίθενται σε αμάχους και να επιτρέπουν την πρόσβαση σε μια ελάχιστη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται απεγνωσμένα», καταλήγει η Καρολάιν Ντούκαρμ (Caroline Ducarme), Επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1997, προσφέροντας επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε όλη τη χώρα. Το 2016 παρείχαν ιατρική φροντίδα σε 947.000 ανθρώπους (σε μια χώρα 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων), περιέθαλψαν 580.000 ανθρώπους με ελονοσία, χορήγησαν 490.000 εμβόλια και βοήθησαν σε περισσότερους από 21.000 τοκετούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βασίζονται 100% σε ιδιωτικούς πόρους για τα προγράμματά τους στη χώρα