fbpx Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Αφημένη στην τύχη της; | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Αφημένη στην τύχη της;

Τρείς μήνες αφότου οι δυνάμεις των Σελέκα κατέλαβαν την εξουσία στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής ανάγκης, ενώ η διεθνής κοινότητα αδιαφορεί. Το πραξικόπημα έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος και η πολιτική κατάσταση παραμένει ασταθής.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ανταποκριθεί στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες
Μην έχοντας πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, η πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα είναι αβοήθητη.


Η έλλειψη ασφάλειας έχει ωθήσει οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ και άλλες να αποσυρθούν στην πρωτεύουσα, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας χωρίς βοήθεια. Σύμφωνα με αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα(Médecins Sans Frontières / MSF), ο πληθυσμός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας  έχει αφεθεί στην τύχη του τη στιγμή που περισσότερο έχει ανάγκη από βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τους Σελέκα, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λεηλατήθηκαν και έμειναν χωρίς ιατρικό προσωπικό. Μην έχοντας πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, η πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα είναι αβοήθητη. Αλλά ακόμη και πριν το πραξικόπημα η χώρα βρισκόταν σε κρίση, με ποσοστά θνησιμότητας άνω του ορίου επείγοντος σε αρκετές περιοχές. Ο υποσιτισμός και άλλες θεραπεύσιμες ασθένειες είναι διαδεδομένες, ενώ η ελονοσία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν ανησυχητικό ποσοστό περιστατικών ελονοσίας, που φέτος έχουν ξεπεράσει κατά 33% τα περυσινά αντίστοιχα. "Αντιμετωπίζουμε μια από τις χειρότερες χρονιές ελονοσίας", επισήμανε η Έλεν Βαν Ντερ Βέλντεν, αρχηγός αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα.

Η έλλειψη ασφάλειας αποτελεί πρόβλημα για τις ομάδες. Όπως και άλλες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υπάρξει θύματα κλοπών και λεηλασίας κατά τους πρόσφατους μήνες. Παρά το γεγονός αυτό, η οργάνωση συνέχισε να λειτουργεί εννιά ιατρικά προγράμματα στη χώρα σε όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, επεκτείνοντας παράλληλα τις ιατρικές υπηρεσίες της και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, η κλίμακα των αναγκών είναι τόσο μεγάλη που ακόμη υπάρχουν κρίσιμα κενά.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η εξεύρεση πόρων. Από το σύνολο των δωρεών που ζητήθηκαν το Μάρτιο του '13 από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, μόνο 31% έχουν καταβληθεί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη διεθνή κοινότητα -συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης- να κρατήσουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε ύψιστη προτεραιότητα και να υποστηρίξουν την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Επίσης καλούν την ανθρωπιστική κοινότητα να κρατήσει τη δέσμευσή της παρά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί, επενδύοντας επαρκείς πόρους στην αντιμετώπιση του ιατρικού και ανθρωπιστικού επείγοντος στη χώρα.

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη μεταβατική κυβέρνηση να δεσμευτεί στην κάλυψη των επείγουσων αναγκών του πληθυσμού, και να εγγυηθεί για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια σε όλη τη χώρα.

Αυτές τις μέρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν αναφορά με τίτλο "Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Αφημένη στην τύχη της;"

Διαβάστε την αναφορά στα αγγλικά εδώ: http://www.msf.org/sites/msf.org/files/informerca_julio201_eng.pdf

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία από το 1996. Σήμερα λειτουργούν προγράμματα στο Μπατανγκάφο, την Μπογκίλα, την Μποσανγκόα, την Μπρία, το Καρνό, το Κάμπο, το Ντελέ, την Πάουα και το Ζέμιο.

 

ΕΚΔΟΣΗ
Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στο έλεος ενός μακρόχρονου ιατρικού επείγοντος....