fbpx Ιράκ: Ολοένα και περισσότεροι Ιρακινοί έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Ιράκ: Ολοένα και περισσότεροι Ιρακινοί έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας

Καθώς το Ιράκ βιώνει μία δραματική αύξηση της βίας, διαδοχικά κύματα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τον προηγούμενο χρόνο, βρίσκονται τώρα  εγκλωβισμένα σε γκρίζες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ιράκ: Ολοένα και περισσότεροι Ιρακινοί έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στο κεντρικό Ιράκ, δεν λαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία χρειάζονται επειγόντως.

Σε μεγάλα τμήματα της χώρας, ο άμαχος πληθυσμός συνεχίζει να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα της σύγκρουσης και η ανταπόκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής, προειδοποιεί σήμερα.η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF).

«Το Ιράκ βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει ο Fabio Forgione, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ιράκ. «Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στο κεντρικό Ιράκ, δεν λαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία  χρειάζονται επειγόντως».

Κατά τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι προσπάθησαν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες κεντρικές και βόρειες περιοχές του Ιράκ, ιδίως από τις επαρχίες Anbar, Ninewa, Salah Al-Din, Kirkuk και Diyala εξαιτίας των σφοδρών  συγκρούσεων. Χιλιάδες οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας της γενικευμένης βίας και της συνεχούς μετατόπισης των μετώπων πολέμου και έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές χάνοντας όλα τους τα υπάρχοντα. Πολλοί μένουν σε ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια - σκηνές, ημιτελή κτίρια, θρησκευτικά κτίρια ή σχολεία - όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δυσχερείς.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται σε γκρίζες περιοχές - βόρεια της Μοσούλης και στις περιοχές ανάμεσα στη Βαγδάτη και τη Ανμπάρ -αναφέρουν ότι πολλοί εκτοπισμένοι ζουν χωρίς αποχέτευση ή πόσιμο νερό. Οι τοπικές υποδομές και οι εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί και δε λειτουργούν πλέον, ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στη βασική υγειονομική περίθαλψη, καθώς η προσέγγιση ενός  νοσοκομείου που βρίσκεται σε λειτουργία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για λόγους ασφάλειας.

«Παρά το μέγεθος των αναγκών των πολιτών, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει κυρίως σε ασφαλέστερες περιοχές, όπως το Κουρδιστάν», διευκρινίζει ο Forgione. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι από τις λίγες διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στις περιοχές του βόρειου  και κεντρικού Ιράκ, όπου κόσμος που έχει διαφύγει των συγκρούσεων, αναζητά καταφύγιο. Παρά τους  προφανείς περιορισμούς ασφαλείας, η παροχή βοήθειας εδώ είναι ακόμα δυνατή. Παρόλα αυτά, οι περιοχές αυτές παραμένουν ξεχασμένες."

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ. Οι ιατρικές τους ομάδες λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες στις περιοχές Kirkuk, Salah Al-Din, Diyala, Ninewa και σε επαρχίες της Βαγδάτης με σκοπό να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές, καθώς και στον τοπικό πληθυσμό. Παρέχουν γενική υγειονομική περίθαλψη, δίνοντας έμφαση στις μη μεταδοτικές ασθένειες, την αναπαραγωγική και την ψυχική υγεία.

"Είμαστε θορυβημένοι από το  ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας και σε άλλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, πράγμα που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερες μετακινήσεις πληθυσμών», αναφέρει ο Forgione. «Όλα τα εμπλεκόμενα  μέρη στο Ιράκ θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν  όλοι πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ομάδες μας κάνουν ό, τι είναι δυνατό, δεν μπορούν όμως να καλύψουν αποτελεσματικά όλες αυτές τις ανάγκες."

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν με προγράμματα έκτακτης ανάγκης για την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης και ανακούφισης εκτοπισμένων οικογενειών σε διάφορες περιοχές του Ιράκ. Συνολικά, περιέθαλψαν 219. 800 ασθενείς και πραγματοποίησαν 17.700 ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχικής υγείας. Στον καταυλισμό Domeez, στην περιοχή Dohuk, που αποτελεί πλέον το σπίτι για περίπου 60.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν ο κύριος φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης . προσφέροντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και διαχείριση χρόνιων ασθενιών. Τον Αύγουστο, ξεκίνησαν τη λειτουργία ενός μαιευτηρίου και πραγματοποίησαν   571 τοκετούς μέχρι  το τέλος του 2014.