fbpx Ινδία: Τέσσερις καίριες ερωτήσεις σχετικά με το δεύτερο κύμα COVID-19 | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Ινδία: Τέσσερις καίριες ερωτήσεις σχετικά με το δεύτερο κύμα COVID-19

Το δεύτερο κύμα της COVID-19 στην Ινδία είναι συγκλονιστικό, με δραματική αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

© ABHINAV CHATTERJEE/MSF

Στην χώρα έχουν πλέον καταγραφεί πάνω από 18,7 εκατομμύρια περιστατικά και πάνω από 208.000 θανάτους. Η κατάσταση είναι απελπιστική, με ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες και περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στη Βομβάη, την πρωτεύουσα της πολιτείας Maharashtra στη δυτική Ινδία. Παρακάτω παρουσιάζουμε τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την τρέχουσα κρίση COVID-19 στην Ινδία.

1. Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην Ινδία εξαιτίας της COVID-19;

Η Ινδία βιώνει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων που μολύνθηκαν πρόσφατα με το νέο κορωνοϊό φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα. Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, η χώρα έχει κατά μέσο όρο περίπου 350.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα. Σχεδόν 390.000 νέες λοιμώξεις – αριθμός ρεκόρ - καταγράφηκαν στις 29 Απριλίου.

Στις δομές υγείας σε όλη τη χώρα, το προσωπικό αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει την αύξηση των περιστατικών. Οι συνολικές αναφορές περιγράφουν ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τρομερή έλλειψη κλινών για άτομα που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, έλλειψη προμηθειών οξυγόνου και έλλειψη φαρμάκων που χορηγούνται για τη θεραπεία ήπιων, μέτριων και σοβαρών μορφών COVID-19.

Η συνολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη διακυβεύεται επί του παρόντος. Στη Βομβάη, η περίθαλψη για την COVID-19 γίνεται σε ειδικά νοσοκομεία, αλλά η περίθαλψη για περιστατικά εκτός της COVID-19 βρίσκεται υπό πίεση, καθώς ολόκληρο το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας.

2. Πώς εξηγείται η απότομη αύξηση των περιστατικών COVID-19 στην Ινδία;

Η νέα ραγδαία αύξηση των περιστατικών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Από τον Οκτώβριο του 2020 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2021, η Ινδία παρουσίαζε μείωση των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων COVID-19. Ορισμένοι ειδικοί  της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι αυτό οδήγησε τους ανθρώπους σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, όπου σταμάτησαν να τηρούν μέτρα όπως  να φορούν μάσκες και να διατηρούν τις αποστάσεις. Μερικά γεγονότα όπως συλλαλητήρια και κοινωνικές συγκεντρώσεις, είναι επίσης πιθανό να διαδραμάτισαν βασικό ρόλο.

Επιπλέον, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι πολύ υψηλή, ειδικά σε μια πόλη όπως η Βομβάη, όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν τα απαιτούμενα μέτρα σε δημόσιους χώρους.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη συμβολή μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην απότομη εκθετική εξάπλωση της COVID-19.

3. Τι κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Οι ομάδες μας εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Βομβάη:

  • Μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών εργάζεται σε ειδικά κέντρα υγείας COVID-19 στην πόλη. Το κέντρο, που λειτουργεί σε συνεργασία Δημοτική Εταιρία της Περιφέρειας της Βομβάης, αποτελείται από δύο σκηνές, που  η καθεμία έχει χωρητικότητα 1.000 κλινών, για την περίθαλψη ατόμων σε μέτρια και σοβαρή κατάσταση COVID-19.
  • Προσαρμόζουμε τις δράσεις διαλογής, προστασίας, διαγνωστικών τεστ και παραπομπής σε ασθενείς με φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα (DR-TB).Διασφαλίζουμε τη συνέχιση της περίθαλψης σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς με DR-TB που βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή στην ανεξάρτητη κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και στο νοσοκομείο Shatabdi.
  • Πραγματοποιούμε δράσεις προαγωγής υγείας στην κοινότητα, μαζί με δράσεις ύδρευσης και υγιεινής στη Βομβάη. Οι δράσεις προαγωγής υγείας υλοποιούνται και μέσα  από ψηφιακά κανάλια και αποτελούν μέρος της πρόληψης της μόλυνσης των πιο ευάλωτων ατόμων στους πυκνοκατοικημένους άτυπους οικισμούς.

4. Τι ανησυχεί περισσότερο τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα;

Έχουμε τρεις βασικές ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση:

  • Ευάλωτα άτομα: Επικεντρωνόμαστε σε ευάλωτες ομάδες που έχουν υποκείμενα νοσήματα  όπως διαβήτη, HIV και / ή φυματίωση. Το έργο μας είναι να ενημερώσουμε τους ανθρώπους αυτούς ως προς τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν και να διασφαλίσουμε ότι έχουν τα μέσα για να προστατευθούν.
  • Στην κατάσταση αυτή όπου το προσωπικό κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό ασθενών, μπορεί να προκύψουν εύκολα λοιμώξεις στο υγειονομικό προσωπικό.  Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο και εξαντλημένο εργατικό δυναμικό. Η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε δομή υγειονομικής περίθαλψης, καθώς είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στην πανδημία.
  • Έγκαιρη πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με οξυγόνο: Η αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 έχει αυξήσει και τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία και θεραπεία με οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν το ειδικό νοσοκομείο COVID-19 στη Βομβάη, με μια δωρεά 10 μηχανημάτων παροχής οξυγόνου, για την υποστήριξη της θεραπείας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ήδη ανταποκριθεί από τον Ιούνιο του 2020 στην COVID-19 σε διάφορες πολιτείες της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Bihar, όπου υποστήριξαν τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19 σε μια μονάδα θεραπείας 100 κλινών στην Patna..

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν επίσης θεραπεία σε άτομα με μέτρια συμπτώματα σε μια δομή 1.100 κλινών στη Βομβάη, η οποία έκλεισε στα μέσα Φεβρουαρίου 2021.

 

1.Πηγή: Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στοιχεία από τις 30 Απριλίου.

2.Η προστασία περιλαμβάνει τη δημιουργία «πράσινων ζωνών» ή ασφαλών ζωνών, όπου άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην COVID-19 μένουν προστατευμένα από οποιαδήποτε πιθανή πηγή μόλυνσης. Οι περιοχές όπου μένουν, μπορεί να βρίσκονται είτε εντός του σπιτιού είτε σε ξεχωριστές τοποθεσίες, στη γειτονιά. Κατά τη διάρκεια της φάσης προστασίας, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ελάχιστες φυσικές αλληλεπιδράσεις με τους συγγενείς τους και με άλλα μέλη της κοινότητας.