fbpx Το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Τα δεδομένα και οι μαρτυρίες ασθενών αποκαλύπτουν συνεχείς αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

Andrii Ovod

Τα ιατρικά δεδομένα και  οι μαρτυρίες των ασθενών που εκκενώθηκαν με το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται με εξωφρενική αδιαφορία για την προστασία των αμάχων. Πάνω από το 40% των τραυματιών πολέμου στο τρένο ήταν ηλικιωμένοι και παιδιά με τραύματα από εκρήξεις, ακρωτηριασμούς, θραύσματα και τραύματα από πυροβολισμούς. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού για την προστασία των πολιτών, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μεταξύ 31 Μαρτίου και 6 Ιουνίου, οι ομάδες μας εκκένωσαν ιατρικά 653 ασθενείς με τρένο από περιοχές που επλήγησαν από τον πόλεμο στα ανατολικά, σε νοσοκομεία σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας. Στο ταξίδι διάρκειας 20 έως 30 ωρών, νοσηλευτές και γιατροί παρακολουθούσαν τους ασθενείς και παρείχαν φροντίδα για να τους κρατήσουν σταθερούς. Πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις οδυνηρές εμπειρίες τους με το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Τα τραύματα των ασθενών μας και οι ιστορίες που αφηγούνται δείχνουν αναμφισβήτητα τον αδιανόητο πόνο που προκαλεί στους πολίτες η αδιάκριτη βία αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Christopher Stokes, συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Πολλοί ασθενείς στο τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τραυματίστηκαν από στρατιωτικές επιθέσεις που έπληξαν κατοικημένες περιοχές. Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένα την πρόθεση στοχοποίησης αμάχων, η απόφαση να χρησιμοποιηθούν μαζικά βαριά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σημαίνει ότι  πολίτες  αναπόφευκτα και, ως εκ τούτου, εν γνώσει τους, σκοτώνονται και τραυματίζονται».

Από τις μαρτυρίες των ασθενών προκύπτουν διάφορα επίμονα και σοβαρά θέματα:

  • πολίτες πυροβολήθηκαν κατά την εκκένωση ή την επίθεση ενώ προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες·
  • οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί και τα πυρά έχουν σκοτώσει και ακρωτηριάσει ανθρώπους που ζουν σε κατοικημένες περιοχές·
  • οι ηλικιωμένοι έχουν κακοποιηθεί, έχουν υποστεί άμεση επίθεση και η ιδιαίτερα ευάλωτη κατάστασή τους  παραβλέπεται εντελώς από τις επιτιθέμενους δυνάμει και
  • τα τραύματα είναι συχνά εκτεταμένα και τρομακτικά σε άνδρες ή γυναίκες, νέους ή ηλικιωμένους.

Οι άνθρωποι που μεταφέρονται με το τρένο είναι κυρίως είτε μακροχρόνια νοσηλευόμενοι ασθενείς είτε τραυματίστηκαν πρόσφατα κα χρειάζονται μετεγχειρητική φροντίδα. Από τους περισσότερους από 600 ασθενείς που μεταφέρθηκαν και δέχθηκαν περίθαλψη στο ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε διάστημα δύο μηνών, οι 355 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ασθενών υπέστησαν τραύματα από εκρήξεις. Και το 11% των ασθενών με τραύματα που σχετίζονται με τον πόλεμο ήταν κάτω των 18 ετών και το 30% μεγαλύτεροι από 60.

«Πήγαινα στην τουαλέτα όταν έγινε μια έκρηξη. Έχασα τις αισθήσεις μου και έπεσα. Μόλις συνήλθα, το πρόσωπό μου ήταν καλυμμένο με αίμα. Είχα ένα κάταγμα στο χέρι και πρέπει επίσης να έσπασα τη μύτη μου όταν έπεσα. Ήμουν μόνος, πονούσα και ούρλιαζα για βοήθεια, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Αργότερα, ένας εθελοντής με βρήκε και πέρασε δύο ημέρες προσπαθώντας να καλέσει ασθενοφόρο που θα με πήγαινε στο νοσοκομείο», αφηγήθηκε μια 92χρονη γυναίκα από το Lyman, του Donetsk.

Οι τραυματισμοί από εκρήξεις αποτελούν το 73% των τραυμάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο,  το 20% προκαλείται από θραύσματα ή πυροβολισμούς και το υπόλοιπο από άλλα βίαια επεισόδια. Περισσότεροι από το 10% των ασθενών με τραύματα πολέμου, ο νεότερος μόλις έξι ετών, είχαν χάσει ένα ή περισσότερα άκρα.

Οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι φροντιστές τους στο τρένο αφηγούνται αδιανόητες ιστορίες παιδιών, ανδρών και γυναικών που παγιδεύτηκαν στις συγκρούσεις, βομβαρδίστηκαν σε καταφύγια, δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια εκκενώσεων και τραυματίστηκαν σοβαρά σε εκρήξεις, από βόμβες, από πυροβολισμούς ή από νάρκες και θραύσματα. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν στα σπίτια τους. Άλλοι δέχθηκαν ισχυρά πυρά όπλων καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Οι περισσότεροι ασθενείς με τους οποίους μιλήσαμε όταν ρωτήθηκαν ποιος είναι υπεύθυνος για τα τραύματά τους υπέδειξαν τους Ρώσους και στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Όπως σε όλες τις συγκρούσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο  και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για προστασία των πολιτών και των πολιτικών υποδομών, να επιτρέψουν στους ανθρώπους να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος και να επιτρέψουν την ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών. Επιπλέον, ζητούμε πρόσβαση ώστε να μπορούμε να παρέχουμε  βοήθεια στους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται. Στην Ουκρανία βλέπουμε, τουλάχιστον, αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, για αυτό η έκκλησή μας είναι ιδιαίτερα επείγουσα», δήλωσε ο Δρ Bertrand Draguez, πρόεδρος του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία

 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 1999. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, κλιμακώσαμε σημαντικά και επαναπροσδιορίσαμε τις δραστηριότητές μας για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ένα ιατρικό τρένο διακομιδής που δέχεται ασθενείς από νοσοκομεία κοντά στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, που δέχονται ή ετοιμάζονται να δεχθούν εισροές νέων τραυματιών και τους μεταφέρει σε νοσοκομεία στα δυτικά της χώρας, όπου μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Το ιατρικό τρένο λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το δίκτυο Εθνικών Σιδηροδρόμων της Ουκρανίας. Μεταξύ 31 Μαρτίου και 6 Ιουνίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετέφεραν και φρόντισαν 653 ασθενείς στο τρένο. Στα ανατολικά και νότια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται επίσης ένα σύστημα διακομιδής με ασθενοφόρα. Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  παρέχουν ιατρική βοήθεια στις περιοχές που πλήττονται από έντονες συγκρούσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία και στο τρένο διακομιδής, δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι ασθενείς μας και όπου οι μάχες είναι πιο βίαιες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης, της θεραπείας επιζώντων σεξουαλικής βίας, της λειτουργίας κινητών κλινικών και της δωρεάς ιατρικών και άλλων προμηθειών σε νοσοκομεία. Χειρουργικές ομάδες υποστηρίζουν επίσης νοσοκομεία στα  ανατολικά και στα νότια, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επίσης διακομιδές με ασθενοφόρα μεταξύ νοσοκομείων. Οι ομάδες μας παρέχουν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους από την Ουκρανία στη γειτονική Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Σλοβακία.