fbpx Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο τη χρονιά που πέρασε | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο τη χρονιά που πέρασε

Επιχειρήσεις διάσωσης, πρωτοβάθμια περίθαλψη, φροντίδα ψυχικής υγείας, εμβολιασμοί. Στοιχεία από τη Διεθνή Αναφορά Δράσης του 2016.

Alessandro Penso/MSF/Greenpeace

Το 2016 η Συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας και το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» εγκλώβισε περίπου 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, με ανεπαρκή στέγαση και ελλιπή πληροφόρηση για την προοπτική τους. Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσαρμόσαμε τις δράσεις μας στις νέες ανάγκες παρέχοντας υποστηρικτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτούς τους ανθρώπους.

 

Λέσβος 

Στις βόρειες ακτές της Λέσβου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την Greenpeace, συμβάλαμε στη διάσωση περισσότερων από 18.117 ανθρώπων, από τον Δεκέμβριο 2015 έως τον Μάρτιο 2016.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήσαμε 12.909 ιατρικές συνεδρίες μέσω κινητών κλινικών σε όλο το νησί και στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Στο Μανταμάδο, λειτουργήσαμε έναν διαμετακομιστικό σταθμό προσωρινής παραμονής.

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε τη λειτουργία μίας κλινικής στη Μυτιλήνη, παρέχοντας φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, θεραπευτική αγωγή, παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες ασθένειες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

 

Σάμος

Στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους νεοαφιχθέντες στο Βαθύ και στις φυλακές μετά από αίτημα της  αστυνομίας. Μέχρι τον Μάιο, αναπτύξαμε στα σημεία αφίξεων ομάδες πρώτων βοηθειών και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίες υποστήριξαν 5.721 ανθρώπους, ενώ παρόμοια ομάδα δραστηριοποιήθηκε στο Αγαθονήσι. Πριν τη δημιουργία του hotspot στο Βαθύ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώσαμε τη διανομή 18.700 γευμάτων στον καταυλισμό, διανείμαμε 1.470 σκηνές και 2.800 κουβέρτες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργήσαμε μία δομή φιλοξενίας εξαιρετικά ευάλωτων προσφύγων σε  ξενοδοχείο. Μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2016, ο ξενώνας  φιλοξένησε 180 ανθρώπους, παρέχοντας ολιστική υποστήριξη των αναγκών τους (παραπομπή στις τοπικές μονάδες υγείας, ψυχική και νομική φροντίδα κα). Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε 170 ατομικές και 249 επαναληπτικές συνεδρίες ψυχικής υγείας.

 

Αθήνα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργήσαμε τρεις κλινικές στην Αθήνα. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε η λειτουργία της κλινικής στην Πλατεία Βικτωρίας για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και φροντίδας ψυχικής υγείας. Μέχρι τον Δεκέμβριο πραγματοποιήσαμεν 4.055 ιατρικές συνεδρίες και υποστηρίξαμε 152 ασθενείς με 574 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας. Τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε το Κέντρο Φροντίδας Ημέρας στην οδό Σόλωνος για την παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής, αναπαραγωγικής και ψυχικής υγείας. Τέλος, στη  Κυψέλη, λειτουργούμε σε συνεργασία με το ΕΣΠ και τη ΒΑΒΕΛ, Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Μετά  τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, τα νέα περιστατικά εκτοξευτήκαν από 10 το μήνα σε 40.

Οι ομάδες μας παρείχαν βασική ιατρική περίθαλψη στον Ελαιώνα, το λιμάνι του Πειραιά και το κέντρο κράτησης της Κορίνθου, πραγματοποιώντας 6.743 ιατρικές συνεδρίες και παραπέμποντας 623 ασθενείς για περαιτέρω εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Στον καταυλισμό του Ελληνικού παρείχαμε ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

 

Αττική και Στερεά Ελλάδα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διανείμαμε 6.600 γεύματα, 9.660 κουβέρτες και πραγματοποιήσαμε 1.680 ιατρικές συνεδρίες σε πρόσφυγες. Πραγματοποιήσαμε  παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ανθρώπων που διέμεναν σε άσχημες συνθήκες  στους καταυλισμούς Ριτσώνας, Μαλακάσας, Λαυρίου και Αγίου Ανδρέα. Στις Θερμοπύλες παρείχαμε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, υποστηρίζοντας 184 γυναίκες μέσα από 573 συνεδρίες μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου.

 

Βόρεια Ελλάδα και Ήπειρος

Από τον Ιανουάριο μέχρι την εκκένωση της Ειδομένης στα τέλη Μαΐου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαμε 27.085 συνεδρίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φροντίδας για χρόνιους ασθενείς, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής καθώς και ψυχικής υγείας . Οι ομάδες μας υποστήριξαν τους χιλιάδες πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν στην Ειδομένη, στήνοντας μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές για την προσωρινή στέγαση τους και δημιούργησαν εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής και τουαλέτες.

Μετά την εκκένωση του καταυλισμού, δραστηριοποιηθήκαμε στους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήσαμε 1.177 ατομικές και 85 ομαδικές συνεδρίες από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Στα Ιωάννινα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λειτουργήσαμε κινητή ιατρική μονάδα σε 3 καταυλισμούς, πραγματοποιώντας 1.487 συνεδρίες ενώ 249 ασθενείς παραπέμφθηκαν για εξειδικευμένη φροντίδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Πανελλαδική εκστρατεία εμβολιασμού

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιήσαμε εκστρατεία εμβολιασμού στην Ειδομένη. Κατόπιν, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, συνεχίσαμε τον εμβολιασμό σε περισσότερες από 15 τοποθεσίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Αθήνα και σε ορισμένα νησιά, θωρακίζοντας περισσότερα από 7.000 παιδιά, ηλικίας 6 εβδομάδων μέχρι 15 χρονών απέναντι σε 10 ασθένειες.

 

Η δράση μας στην Ελλάδα

  • Ιατρικές συνεδρίες: 61.338
  • Συνεδρίες ψυχικής υγείας: 8.207
  • Συνεδρίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας: 3.195
  • Εμβολιασμοί παιδιών: 7.000
  • Προσωπικό: 700 άτομα
  • Κόστος προγραμμάτων 25.100.000 €

 

 

ΕπιχειρΗσεις διΑσωσης στην κεντρικΗ ΜεσΟγειο
 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τρία πλοία διασώσαμε στη θάλασσα 21.603 ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (κυρίως Συρία).

 

 

 

Λιβύη

Η κατάρρευση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου και η ύπαρξη τριών κυβερνήσεων έχουν βυθίσει τη χώρα στο χάος και την ανομία. Το Σύστημα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάναμε δωρεές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού επείγουσας χειρουργικής φροντίδας σε πολλά νοσοκομεία. Στη Βεγγάζη, λειτουργήσαμε Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική σε συνεργασία με μία τοπική οργάνωση, ενώ υποστηρίξαμε με ιατρικό προσωπικό και εκπαίδευση τρία νοσοκομεία.

Δραστηριοποιηθήκαμε σε 7 κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή της Τρίπολης  μέσω κινητών κλινικών, πραγματοποιώντας περισσότερες από 7.145 ιατρικές συνεδρίες. Τα ιατρικά προβλήματα σχετίζονταν κυρίως με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τον συνωστισμό.

 

Ιταλία

Το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε την παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας σε 16 κέντρα υποδοχής στην ευρύτερη περιοχή του Τραπανι της Σικελίας, υποστηρίζοντας 641 ασθενείς με 99 ομαδικές και 626 ατομικές συνεδρίες.

Από τα τέλη του 2015 μέχρι και τον Ιούλιο 2016, παρείχαμε ιατρική φροντίδα, στέγαση και ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με τη Σλοβενία, τη Γαλλία (Βεντιμίλια) και την Ελβετία (Κόμο). Τον Απρίλιο ανοίξαμε στη Ρώμη Κέντρο για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, υποστηρίξαμε 98 ασθενείς στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης (ιατρική, ψυχολογική, φυσιοθεραπευτική, κοινωνική και νομική βοήθεια).

 

Διαβάστε τη Διεθνή Αναφορά Δράσης για το 2016.