Είστε εδώ

Γκερέρο: Ακροβατώντας στην πιο επικίνδυνη πολιτεία του Μεξικού

«Κόκκινο» χτυπά η εγκληματικότητα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, καθώς οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος μάχονται καθημερινά για τον έλεγχο διαφόρων περιοχών.

Juan Carlos Tomasi/MSF

«Κόκκινο» χτυπά η εγκληματικότητα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, καθώς οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος μάχονται καθημερινά για τον έλεγχο διαφόρων περιοχών και την καταναγκαστική στρατολόγηση νέων μελών. Πολλά σχολεία έχουν κλείσει, η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας είναι περιορισμένη και σε κάποια μέρη το ιατρικό προσωπικό έχει αποχωρήσει οριστικά.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές μονάδες σε 11 κοινότητες στην πολιτεία Γκερέρο και έχουν επίσης ομάδες στο Ακαπούλκο.

«Στο Γκερέρο παρέχουμε βασική φροντίδα υγείας, φροντίδα ψυχικής υγείας (ατομική και ομαδική) και ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη βία στην περιοχή. Πραγματοποιούμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες και ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες, για να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων των ασθενών και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του κοινωνικού δικτύου που έχει καταστραφεί από τη βία. Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς επισκεπτόμαστε κάθε κοινότητα μόνο μία φορά τον μήνα λόγω των επικίνδυνων συνθηκών» λέει η Λάουρα Μορένο, υπεύθυνη ψυχικής υγείας στο Γκερέρο.

«Το 2017 πραγματοποιήσαμε 1.270 συνεδρίες. Βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν υποστεί πολύ τραυματικές εμπειρίες. Κάποιοι είχαν συγγενείς που είχαν δολοφονηθεί, ενώ άλλοι είχαν συγγενείς που είχαν στρατολογηθεί καταναγκαστικά από συμμορίες. Οι άνθρωποι στο Γκερέρο είναι δυνατοί και μαχητές, εάν συνεχιστεί όμως ο φόβος και η βία, μπορεί να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Γι' αυτό η παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας είναι τόσο σημαντική εδώ. Η υποστήριξη που παρέχουμε ενισχύει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων των κατοίκων, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους σε περιόδους αβεβαιότητας και βίας. Επίσης, ανησυχούμε πολύ για τους ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Η απομόνωση που υφίστανται ορισμένες κοινότητες έχει τεράστιες επιπτώσεις για αυτούς και τις οικογένειές τους, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι» συμπληρώνει.

 

 

Το λαθρεμπόριο μαριχουάνας και όπιου του Γκερέρο είναι καταλύτης για το μεγαλύτερο μέρος της βίας στην πολιτεία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Στην περιοχή υπάρχουν πόλεις-φαντάσματα, που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μεξικανικής Επιτροπής Προάσπισης και Προαγωγής των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (CMDPDH), 7.598 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα χωριά τους στο Γκερέρο τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσφατα, η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε στο Λαγκούνα ντε Ουαναγιάλκο, το Σαν Μπαρτόλο, το Λαγκούνα Σέκα και το Χιμότλα.

«Οι άνθρωποι και οι κοινότητες που εξυπηρετούμε στο Γκερέρο είναι ευγνώμονες. Όταν επιστρέφουμε σε μία πόλη για τη μηνιαία μας επίσκεψη, μας λένε “ευτυχώς δεν μας ξεχάσατε”. Γιατί έτσι νιώθουν. Ξεχασμένοι» λέει η Ιβάνα Σερβίν Μαρίν, ψυχολόγος σε μία από τις κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.