fbpx Γάζα: Ένα χρόνο μετά οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ασφυκτιούν από την ισραηλινή κατοχή | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Γάζα: Ένα χρόνο μετά οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ασφυκτιούν από την ισραηλινή κατοχή

Παρίσι, Ιερουσαλήμ, 8 Ιουλίου, 2015 – Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο των 50 ημερών στη Γάζα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς από την ισραηλινή επίθεση εξακολουθούν να γεμίζουν τις αίθουσες αναμονής της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) αφού χρειάζονται πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και φυσική αποκατάσταση.

Γάζα: Ένα χρόνο μετά οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ασφυκτιούν από την ισραηλινή κατοχή
Ένα 8χρονο παιδί στη Γάζα δεν έχει γνωρίσει τίποτα άλλο από τη μέρα που γεννήθηκε πέρα από τον αποκλεισμό και τον πόλεμο.

Με το διαρκή αποκλεισμό και την πολιορκία της Γάζας, μοιάζει σαν να έχει μόλις ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος αιματοχυσίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, δήλωσε η ιατρική οργάνωση επείγουσας παρέμβασης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σήμερα, οι MSF παρατηρούν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην 20ετή ιστορία παροχής ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, ότι τα δεινά που προκάλεσε η ισραηλινή κατοχή κατέληξαν να θεωρούνται φυσιoλογικά και επισημαίνουν ότι μόνο ο τερματισμός της κατοχής θα μπορούσε να απαλύνει τον πόνο των Παλαιστινίων.

Το ανθρώπινο κόστος του τελευταίου πολέμου στη Γάζα ήταν φρικτό: περισσότεροι από 2.200 έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 11.000 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 7.000 γυναικών και παιδιών. «Ένα 8χρονο παιδί στη Γάζα δεν έχει γνωρίσει τίποτα άλλο από τη μέρα που γεννήθηκε πέρα από τον αποκλεισμό και τον πόλεμο», ανέφερε ο Erwan Grillon, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. «Έχει επιβιώσει ήδη από τέσσερις επιθέσεις εκ των οποίων οι δύο ήταν εντελώς καταστροφικές και σκότωσαν αδιακρίτως ένα σοκαριστικά μεγάλο αριθμό πολιτών. Η πλειοψηφία των ασθενών μας που χρειάζεται χειρουργείο και φυσιοθεραπείες για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τον πόλεμο αποτελείται από παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών».

Στις κλινικές των MSF, οι Παλαιστίνιοι που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τους τρυματισμούς που προκλήθηκαν από τον πόλεμο βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άλλους ασθενείς, κυρίως μικρά παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από  ατυχήματα που προκλήθηκαν στα πρόχειρα καταλύματα ή τα κατεστραμμένα σπίτια που μένουν  και σχετίζονται με τη θέρμανση και το μαγείρεμα. Πάνω από 12.000 σπίτια όπως και περισσότερα από 70 νοσοκομεία ή δομές υγείας υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

   

Ο αποκλεισμός της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό εξακολουθεί να προκαλεί λιμό στην περιοχή, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των υλικών δόμησης που θα συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση μερικών συνοικιών που έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα από τον Ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ έχει θέσει σημαντικούς περιορισμούς στο τσιμέντο και σε άλλα δομικά υλικά, τα οποία θεωρούνται αντικείμενα «διπλής χρήσης» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων, με αποτέλεσμα πολύ λίγα σπίτια να επισκευάζονται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να χειροτερεύουν», αναφέρει ο Grillon. «Στη μετεγχειρητική κλινική των MSF στη Γάζα, η πλειοψηφία των ασθενών έλαβε θεραπεία για εγκαύματα από εκρήξεις που προκλήθηκαν από χρήση μη ασφαλών συσκευών οικιακής θέρμανσης ή από ατυχήματα σχετιζόμενα με το μαγείρεμα στα σπίτια που καταστράφηκαν εξαιτίας του πολέμου. Το 60% των θυμάτων ήταν παιδιά».

Ο αποκλεισμός έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου και να είναι σχεδόν εξαρτώμενοι από εξωτερική βοήθεια. Η ανεργία βρίσκεται στο κόκκινο – πλήττει πάνω από το 40% του πληθυσμού και πάνω από το 60% των νέων. Επίσης, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται τουλάχιστον  εν μέρει από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθώς η ερήμωση λόγω του πολέμου και ο διαρκής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας κερδίζουν την προσοχή διεθνώς, η κατοχή της Δυτικής Όχθης υποδεικνύει μια άλλη μορφή καταπίεσης που έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης υπόκεινται σε ταπεινώσεις, απειλές και εξευτελισμούς σε καθημερινή βάση. Σήμερα, εξαιτίας εποικισμών, των σημείων ελέγχου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να κατοικήσουν μόνο στο 40% της Δυτικής Όχθης. Τα προγράμματα ψυχικής υγείας των MSF κατακλύζονται από ασθενείς με ψυχικές διαταραχές που οφείλονται στην ατελείωτη κακομεταχείριση, τις συχνές (και χωρίς τιμωρία) βιαιοπραγίες, τις νυχτερινές επιδρομές, τις διοικητικές κρατήσεις ή άλλες ενέργειες.

«Οι ιστορίες που μας μεταφέρουν οι ομάδες μας είναι τέτοιες, που ακόμα και μια απλή παρουσίαση των γεγονότων θα ήταν αρκετή για να απαγγελθούν κατηγορίες», υπογραμμίζει ο Grillon. «Σε καθημερινή βάση βλέπουμε ασθενείς, το ένα τρίτο των οποίων είναι κάτω των 13 ετών, που βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση άγχους και φόβου εξαιτίας των νυχτερινών επιδρομών από Ισραηλινούς στρατιώτες και των επιθέσεων από εποίκους. Περιθάλπουμε τις ίδιες οικογένειες, με τα ίδια προβλήματα, εδώ και 10 χρόνια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Ως άμεση συνέπεια της διαιώνισης της κατοχής και της πλήρους αποτυχίας κάθε πολιτικής διεργασίας, οι Παλαιστίνιοι τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική ‘Οχθη βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν ατέλειωτο κύκλο βίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ στο όνομα της ασφάλειας θα πρέπει να κριθούν στο πλαίσιο της αποτυχίας τους σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί που, είτε ευθέως είτε εμμέσως, υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές, θα πρέπει επίσης να λάβουν υπ’ όψιν τους το ανθρώπινο κόστος τους, δεδομένης της αδιαμφισβήτητης καταστροφής που επέφεραν οι πρακτικές αυτές.

«Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πλασματικής εξίσωσης των ευθυνών για την παρούσα κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα απλώς επισκιάζει τις πραγματικές ευθύνες για τη βία στα Κατεχόμενα Εδάφη», αναφέρει ο Δρ. Mego Terzian, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γαλλίας. «Εφαρμόζοντας τη ρητορική της αυτοάμυνας για την αρπαγή εδαφών και την συνέχιση της βίαιης κατοχής, το Ισραήλ και οι διεθνείς υποστηρικτές του δημιούργησαν ένα σύστημα που πληγώνει καθημερινά τους Παλαιστίνιους, αφαιρώντας τους τη ζωή και την ελπίδα αποτελεί εγγύηση για  τη διαιώνιση της κατάστασης».

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι MSF δραστηριοποιούνται στη Γάζα από το 1989, παρέχοντας ιατρική βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα ιατρικά περιστατικά για τα οποία δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή στο σύστημα υγείας της Γάζας, ανταποκρινόμενοι στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της βίας. Οι ιατρικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, μετεγχειρητική φροντίδα, αλλαγή επιθεμάτων, ψυχολογική υποστήριξη, εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, με έμφαση σε ειδικές φυσιοθεραπευτικές πρακτικές στην περιοχή των χεριών.

Στη Δυτική Όχθη, οι MSF λειτουργούν προγράμματα ψυχικής υγείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 2011 και στις επαρχίες Jenin, Hebron, Nablus, και Qalqilya από το 2000.