Είστε εδώ

Ευχές που θα σώσουν εκατομμύρια ζωές το 2019

Η Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα συμπληρώνει 20 χρόνια συνηγορίας και ακτιβισμού με στόχο την πραγματική αλλαγή και δημοσιεύει μια λίστα από ευχές που μπορούν να γίνουν πράξεις για το καλό εκατομμυρίων ανθρώπων.

-

Έφτασε η εποχή του χρόνου που κάνουμε τις ευχές μας για τη νέα χρονιά!

Στην ομάδα της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα ανυπομονούμε να αδράξουμε τις νέες ευκαιρίες που θα φέρει το 2019 για μεγάλες προόδους στην εξασφάλιση προσιτής πρόσβασης στην ιατρική καινοτομία για όλους.

Με το έργο μας θα ασκήσουμε πίεση ώστε οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη ιατρική φροντίδα σε όσους ωφελούνται από τα προγράμματά μας και θα προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε οι υπόλοιποι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, τα εμβόλια και τις εξετάσεις που χρειάζονται.

Φέτος, είκοσι χρόνια αφότου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να παρέχουν θεραπεία σε ασθενείς με HIV, τα παιδιά με HIV δεν έχουν ωφεληθεί ακόμα από την επανάσταση της αντιρετροϊκής θεραπείας. Είναι ένας τομέας στον οποίο επιδιώκουμε να σημειωθεί επειγόντως πρόοδος.

Καθώς ο Έμπολα θερίζει για άλλη μια φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε εμβόλιο για την προστασία των ανθρώπων. Πρέπει όμως να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να εγκριθούν περισσότερα φάρμακα και εμβόλια.

Οι άνθρωποι με ανθεκτική φυματίωση εξακολουθούν να υποβάλλονται σε μακροχρόνια και συχνά τοξική θεραπεία για να νικήσουν τη νόσο. Σήμερα υπάρχουν καλύτερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά της φυματίωσης, όμως η τιμή τους παραμένει πολύ υψηλή για όσους τα έχουν ανάγκη. Το 2019, θα φροντίσουμε να ακουστεί η φωνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και θα πιέσουμε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές, έτσι ώστε πολύ περισσότεροι ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται.

Καθώς έφευγε το 2018, υποδεχτήκαμε μια νέα, απλή αγωγή για ανθρώπους με την ασθένεια του ύπνου, χάρη στη σκληρή δουλειά των συναδέλφων μας στην DNDi, οι οποίοι έδειξαν ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος ιατρικής έρευνας και ανάπτυξης, σημαντικά πιο οικονομικός συγκριτικά με το κόστος που ισχυρίζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι έχει η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου.   

«Αλλαγή, όχι φιλανθρωπία»: αυτή ήταν η έκκληση που έκανε ο Δρ Τζέιμς Ορμπίνσκι όταν παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1999 εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα χρήματα που συνόδευαν το βραβείο χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα. Είκοσι χρόνια μετά, αυτή η έκκληση για αλλαγή εξακολουθεί να κινητοποιεί όλους εμάς στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να κάνουμε τα φάρμακα που σώζουν ζωές προσβάσιμα για όλους όσοι τα χρειάζονται, ανεξάρτητα από το πού γεννιούνται ή πού ζουν.

Κάντε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να ενημερώνεστε για το έργο μας όλη τη χρονιά, αλλά και για να συμβάλετε σε αυτό!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.