fbpx Επιβιώνοντας μετά από κυκλώνες και ξηρασία στη Μαδαγασκάρη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Επιβιώνοντας μετά από κυκλώνες και ξηρασία στη Μαδαγασκάρη

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθούν τις κοινότητες που πλήττονται από πολλαπλούς κυκλώνες και σοβαρή ξηρασία.

© iAko M. Randrianarivelo/Mira Photo

«Οι δύο κυκλώνες κατέστρεψαν τη ζωή μου, τις πηγές εισοδήματός μου και το περιβάλλον μου», λέει ο Randrianaivo Haingolalao Honorine, ο οποίος ζει στο παραθαλάσσιο χωριό Mananjary της Μαδαγασκάρης.

 «Δεν έχω πια σπίτι, καταστράφηκε από τον κυκλώνα Batsirai και δεν κατάφερα να το ξαναχτίσω».

Ο Randrianaivo δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τους πρόσφατους κυκλώνες. Μεταξύ 5 και 22 Φεβρουαρίου, οι κυκλώνες Batsirai και Emnati έπληξαν την ανατολική ακτή της Μαδαγασκαρης προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές.

Οι κυκλώνες κατέστρεψαν αρκετά κέντρα υγείας, μειώνοντας την ήδη περιορισμένη πρόσβαση της απομακρυσμένης κοινότητας στην υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν επηρεαστεί από τους δύο κυκλώνες.

Οι κυκλώνες ήταν οι πιο πρόσφατοι σε μια σειρά από κλιματικά σοκ που οι κοινότητες στη Μαδαγασκάρη έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, η χώρα αντιμετωπίζει τακτικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι άνθρωποι στο νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης μόλις ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις μιας εξαιρετικά σοβαρής ξηρασίας, η οποία προκάλεσε ανησυχητικά επίπεδα υποσιτισμού.

Η χώρα πλήττεται από τροπικές καταιγίδες διαφόρων εντάσεων κάθε χρόνο, με τον κυκλώνα Batsirai του Φεβρουαρίου να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά καταστροφικό επίπεδο τέσσερα. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πέντε τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες έπληξαν το νησί.

Στον απόηχο των κυκλώνων, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άρχισαν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στην απομακρυσμένη παράκτια περιοχή Nosy Varika, όπου τα τοπικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση να προσφέρουμε βοήθεια», λέει η Mathilde Guého, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαδαγασκάρη.

«Οι δρόμοι ήταν σχεδόν απροσπέλαστοι  και έπρεπε να διασχίσουμε τρία ποτάμια για να φτάσουμε στη Nosy Varika. Μερικές φορές τα ποτάμια ήταν τόσο φουσκωμένα που αυτό δεν ήταν καθόλου εφικτό.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου νοσοκομείου και πέντε κέντρων υγείας. Ομάδες λειτουργούν επίσης κινητές κλινικές σε βάρκα σε μέρη όπου οι άνθρωποι είχαν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μετά τον κυκλώνα.

Οι ιατρικές ομάδες περιθάλπουν περίπου 345 ασθενείς την εβδομάδα, κυρίως για ελονοσία, διάρροια και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και αυξανόμενο αριθμός παιδιών με οξύ υποσιτισμό..

Ιατρική φροντίδα εκεί που χρειάζεται περισσότερο

Ο Rondolphe, μηχανικός σκαφών και οδηγός από το Mahanoro, εξηγεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή βγάζουν τα προς το ζην, δουλεύοντας ως ψαράδες και αγρότες.

 «Οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να ορθοποδήσουν  - όλες οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές», εξηγεί.

 «Και με το μεταβαλλόμενο κλίμα, μερικές φορές ξηρό, μερικές φορές βροχερό, είναι πλέον δύσκολο να καλλιεργήσουμε ρύζι, επειδή όταν υπάρχει πολλή βροχή, παρασύρει τις καλλιέργειες».

Τα ψάρια επίσης είναι δυσεύρετα, μειώνοντας το εισόδημα των αλιέων κατά σχεδόν 90%.

Τα μέλη της τοπικής κοινότητας λένε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πως προσπαθούν να βρουν νέα μέσα για να επιβιώσουν.

Ο Phillipe Randiar, αγρότης από τη Namorona, αναφέρει ότι προσπαθεί να φτιάξει και να πουλήσει ψωμί μετά την καταστροφή όλων των καλλιεργειών γαρύφαλλου, καφέ και ρυζιού και ότι ορισμένοι αγρότες έχουν επίσης αρχίσει να ψαρεύουν.

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ψάρια δεν είναι άφθονα και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τα αγοράσουν ούτως ή άλλως, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι.

 «Ανησυχούμε πραγματικά για το πώς αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα», λέει ο Guého των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 «Η «ισχνή εποχή» ήταν στο αποκορύφωμά της όταν τους χτύπησαν οι κυκλώνες και καθώς οι άνθρωποι έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τις πηγές εισοδήματός τους, είναι πολύ πιθανό αυτό να επηρεάσει την προσφορά τροφίμων και τη διατροφή τους, καθώς πολλοί άνθρωποι εδώ ήταν ήδη πολύ ευάλωτοι.

 «Παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα και ετοιμαζόμαστε να βοηθήσουμε αν χρειαστεί».

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες θα γίνουν πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ευάλωτες κοινότητες, όπως αυτές στη Μαδαγασκάρη, θα συνεχίσουν να πλήττονται σκληρά από επαναλαμβανόμενα κλιματικά σοκ και θα παλεύουν να επιβιώσουν.