Είστε εδώ

Επίθεση σε κτίριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη νότια Υεμένη

Αποσύρεται το προσωπικό – Αναστέλλονται τα ιατρικά προγράμματα στην περιοχή.

msf logo
-

Στόχος επίθεσης με εκρηκτικά έγινε το βράδυ της Δευτέρας  1ης Οκτωβρίου το κτίριο του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/ Médecins Sans Frontières (MSF) στην περιφέρεια Αντ Νταλί στη Νότια Υεμένη. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση κατά του κτιρίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις και το προσωπικό. Εξαιτίας της σοβαρότητας των επιθέσεων αυτών και της ξεκάθαρης έλλειψης ασφάλειας για την ομάδα που εργάζεται εκεί, η οργάνωση αναγκάστηκε να αποσύρει το προσωπικό της από το Αντ Νταλί και να αναστείλει τα ιατρικά προγράμματά της μέχρι νεωτέρας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία από τις λίγες ιατρικές οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινότητα στο Αντ Νταλί. Οι επιθέσεις αυτές θα στερήσουν από χιλιάδες κατοίκους της Υεμένης πολύτιμη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των ανθρωπιστικών οργανώσεων απαγορεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στερούν από τον πληθυσμό την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές, τις ένοπλες ομάδες και τους μαχητές να σεβαστούν τους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας και υγείας στην Υεμένη και να εξασφαλίσουν την προστασία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Αντ Νταλί από το 2011 παρέχοντας δωρεάν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους των επαρχιών Αντ Νταλί, Καταμπά, Αλ Αζαρίκ και Νταμτ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην υποστήριξη των κατοίκων της Υεμένης. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 15 νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Υεμένη, ενώ παρέχουν υποστήριξη σε περισσότερα από 16 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 12 περιφέρειες.