Είστε εδώ

Επίθεση σε κτίριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη νότια Υεμένη

Αποσύρεται το προσωπικό – Αναστέλλονται τα ιατρικά προγράμματα στην περιοχή.

msf logo
-

Στόχος επίθεσης με εκρηκτικά έγινε το βράδυ της Δευτέρας  1ης Οκτωβρίου το κτίριο του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/ Médecins Sans Frontières (MSF) στην περιφέρεια Αντ Νταλί στη Νότια Υεμένη. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση κατά του κτιρίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις και το προσωπικό. Εξαιτίας της σοβαρότητας των επιθέσεων αυτών και της ξεκάθαρης έλλειψης ασφάλειας για την ομάδα που εργάζεται εκεί, η οργάνωση αναγκάστηκε να αποσύρει το προσωπικό της από το Αντ Νταλί και να αναστείλει τα ιατρικά προγράμματά της μέχρι νεωτέρας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία από τις λίγες ιατρικές οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινότητα στο Αντ Νταλί. Οι επιθέσεις αυτές θα στερήσουν από χιλιάδες κατοίκους της Υεμένης πολύτιμη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των ανθρωπιστικών οργανώσεων απαγορεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στερούν από τον πληθυσμό την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές, τις ένοπλες ομάδες και τους μαχητές να σεβαστούν τους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας και υγείας στην Υεμένη και να εξασφαλίσουν την προστασία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Αντ Νταλί από το 2011 παρέχοντας δωρεάν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους των επαρχιών Αντ Νταλί, Καταμπά, Αλ Αζαρίκ και Νταμτ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην υποστήριξη των κατοίκων της Υεμένης. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 15 νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Υεμένη, ενώ παρέχουν υποστήριξη σε περισσότερα από 16 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 12 περιφέρειες.

 

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.