fbpx Επείγουσες κρίσεις που παραμένουν αθέατες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Επείγουσες κρίσεις που παραμένουν αθέατες

 Oι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις περιοχές.

Oliver Barth/MSF

Ορισμένες από τις επείγουσες κρίσεις που συνέβησαν στον κόσμο το 2022 έγιναν πρωτοσέλιδα. Από τη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν στην εμπόλεμη Ουκρανία έως την αντιμετώπιση επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα και την υποστήριξη μεταναστών και αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν εκεί,  αντιμετωπίζοντας καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τι γίνεται όμως με τις κρίσεις που μένουν αθέατες; Παρακάτω, μερικές από τις ανθρωπιστικές κρίσεις που είναι λιγότερο γνωστές και οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές.

Αϊτή: Κλιμακούμενη κρίση

Οι επείγουσες καταστάσεις τροφοδοτούν μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή. Χρόνια πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, εκτεταμένης βίας και, από τις αρχές Οκτωβρίου, η αναζωπύρωση της χολέρας, όλα μαζί απειλούν την υγεία και την ασφάλεια του λαού της Αϊτής. Η πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές υπηρεσίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η έλλειψη καυσίμων έχει αναγκάσει τα δύο τρίτα των δομών υγείας της χώρας να μειώσουν τη δραστηριότητά τους ή να κλείσουν εντελώς, ενώ οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό παλεύουν να φτάσουν στις δομές που είναι ακόμη σε λειτουργία. 

 

Η Firmin Herline, 18 ετών, υπέστη τραύμα από σφαίρα στα πόδια της όταν ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ στο λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Κάνει φυσιοθεραπεία σε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πορτ-ο-Πρενς. Αϊτή 2022 © Johnson Sabin/MSF

Στο Πορτ-ο-Πρενς, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται περισσότερο από το 60% της χωρητικότητας κλινών της πόλης για τη θεραπεία ασθενών με χολέρα. Οι υπεύθυνοι ύδρευσης και αποχέτευσης και το υγειονομικό προσωπικό εργάζονται για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν επίσης τη χλωρίωση σε περίπου 100 σημεία νερού και εγκατέστησαν οκτώ σημεία νερού όπου εκεί διανέμονται βασικά αγαθά και καθαρό νερό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας προς υποστήριξη των υγειονομικών αρχών.

Αφγανιστάν: Διατηρώντας μία σανίδα σωτηρίας

Μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν τώρα οικονομική κατάρρευση, επισιτιστική ανασφάλεια και υψηλά ποσοστά υποσιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη σε όλη τη χώρα. Ανοίξαμε ένα καινούργιο κέντρο τραύματος στην Kunduz. Η μαιευτική κλινική στο Khost επέκτεινε τα κριτήρια εισαγωγής του για να δεχτεί όλες τις έγκυες γυναίκες. Φέτος, οι ομάδες μας άρχισαν να περιθάλπουν σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στην Καμπούλ.  

Η γιατρός Χωρίς Σύνορα, Solveig Köbe, φροντίζει την οκτώ μηνών Nyayesh,. Η Nyayesh ήταν σοβαρά υποσιτισμένη και είχε πνευμονία όταν εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του παιδιατρικού τμήματος του περιφερειακού νοσοκομείου Herat που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Αφγανιστάν 2022 © Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τον Ιούνιο, κινητοποιήσαμε γρήγορα μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό που συγκλόνισε τις επαρχίες Khost και Paktika. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται τώρα σε έξι επαρχίες σε όλο το Αφγανιστάν - συμπεριλαμβανομένων των Helmand, Herat και Kandahar - παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παιδιατρικής, φροντίδας τραύματος, μαιευτικής, ψυχικής υγείας και ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης.

Σομαλία: Αντιμετώπιση του υποσιτισμού και άλλων επειγουσών καταστάσεων

 

Η Σομαλία βρίσκεται στη δίνη μιας αδιάκοπης ξηρασίας - η χειρότερη εδώ και 40 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα προς το ζην όταν οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν και τα ζώα πέθαναν, αφήνοντας λίγες επιλογές για τους ανθρώπους να κερδίσουν χρήματα και να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο υποσιτισμού. 

Ο Borow Ali Khamis ήταν αγρότης και κτηνοτρόφος στη Σομαλία και έχασε τα πάντα λόγω της μακράς ξηρασίας. Τώρα ζει σε αυτό το αυτοσχέδιο καταφύγιο με την οικογένειά του στον καταυλισμό προσφύγων Dagahaley. Κένυα 2022 © Lucy Makori/MSF

Στο Baidoa, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται 20 κινητές κλινικές με επισιτιστικά προγράμματα και διαθέτουν 32 χώρους παρακολούθησης του υποσιτισμού, ιατρικές ομάδες περιέθαλψαν περισσότερα από 12.000 υποσιτισμένα παιδιά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους. Τον Αύγουστο –μόλις σε μία εβδομάδα– ομάδες εξέτασαν 955 παιδιά και δέχτηκαν 761 στο επισιτιστικό πρόγραμμα, τα περισσότερα από πρόσφατα εκτοπισμένες οικογένειες. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να περιθάλπουν περίπου 500 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά την εβδομάδα. Πολλά από τα παιδιά που βλέπουμε είναι περιστατικά που επιδεινώνονται από άλλες θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες όπως η ιλαρά.

Νιγηρία: Επιβιώνοντας από συγκρούσεις και ασθένειες

Τα τελευταία χρόνια, η βία και η ανασφάλεια έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών στη βόρεια Νιγηρία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες στα βορειοανατολικά και πολλοί περισσότεροι από υποσιτισμό, ιλαρά και ελονοσία. Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ περιλαμβάνουν μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα, υποστήριξη ψυχικής υγείας, θεραπεία του υποσιτισμού, υποστήριξη για επιζώντες σεξουαλικής βίας και παροχή νερού και αποχέτευσης και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.

 Η Amaka Joseph ζυγίζει ένα από τα παιδιά της που αναρρώνει από τον υποσιτισμό σε μια αιωρούμενη ζυγαριά σε δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Sokoto. Νιγηρία 2022 © KC Nwakalor

Σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας, έχουμε περιθάλψει σχεδόν 100.000 παιδιά για οξύ υποσιτισμό σε 34 εξωτερικά ιατρεία. Έχουμε επίσης δεχθεί 17.000 παιδιά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη σε 10 κέντρα νοσηλείας στις πολιτείες Kano, Zamfara, Katsina, Sokoto, και Kebbi. Έχουμε απευθύνει έκκληση στην ανθρωπιστική κοινότητα να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες εδώ και για την βορειοδυτική Νιγηρία να συμπεριληφθεί στο σχέδιο ανθρωπιστικής παρέμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Κολομβία και Παναμάς: Ένα θανατηφόρο πέρασμα

 

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, λιγότερα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το επικίνδυνο ταξίδι που κάνουν οι άνθρωποι για να φτάσουν εκεί. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των μεταναστών που περνούν από την Κολομβία στον Παναμά μέσω του Darién Gap. Το επικίνδυνο ταξίδι μέσα στη ζούγκλα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι που μετακινούνται αντιμετωπίζουν τρομακτικούς κινδύνους.

 Ένας μετανάστης λαμβάνει φροντίδα στο Κέντρο Μετανάστευσης san Vicente, όπου πολλοί νοσηλεύονται μετά το 10ήμερο ταξίδι στη ζούγκλα Darién που συχνά αφήνει σοβαρές σωματικές βλάβες. Παναμάς 2022 © Oliver Barth/MSF

Τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που βλέπουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνουν δερματικές λοιμώξεις, ρήξεις, αφυδάτωση και διάρροια. Τα παιδιά υποφέρουν από πυρετό, διάρροια και υποσιτισμό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση στη διαδρομή. Το 2022, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν περισσότερους από 100 ασθενείς για σεξουαλική βία. Οι ομάδες μας βλέπουν επίσης κατά μέσο όρο επτά ασθενείς την ημέρα για θέματα ψυχικής υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις αρχές του Παναμά και της Κολομβίας να δημιουργήσουν ασφαλείς διαδρομές για την προστασία των διερχόμενων ανθρώπων.

Νότιο Σουδάν: Μια επείγουσα κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση

 

Χρόνια συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη. Οι καταστροφικές πλημμύρες και τα εμπόδια στην πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας που σώζει ζωές έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δεινή. 

Ο Nyamal Duop Gatluak επιστρέφει με πτήση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Old Fangak αφού έλαβε θεραπεία για κάταγμα στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Bentiu. Νότιο Σουδάν 2022 © Florence Miettaux / MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν μερικά από τα μεγαλύτερα προγράμματά τους παγκοσμίως εδώ, παρέχοντας βασική και εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη ανταποκρινόμενοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επιδημίες που επηρεάζουν απομονωμένες κοινότητες, εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το Σουδάν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν επίσης τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως να στοχοποιούν αμάχους και να εγγυηθούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πακιστάν: Αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμυρών

Το καλοκαίρι του 2022, οι βροχές των μουσώνων προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες σε όλο το Πακιστάν, αφήνοντας το ένα τρίτο της χώρας κάτω από το νερό. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε αυτοσχέδια καταφύγια χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ή υγειονομική περίθαλψη. Πολλές δομές υγείας έμειναν κατεστραμμένες και μη λειτουργικές.  

Οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις πλημμύρες και το νερό της βροχής, που ζουν σε σκηνές κατά μήκος του δρόμου, συλλέγουν νερό από το βυτίο διανομής νερού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Sindh, Πακιστάν 2022 ©MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια στο Πακιστάν από το 1986, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης για γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα. Οι ομάδες μας ανταποκρίθηκαν γρήγορα στις πλημμύρες, διανέμοντας προμήθειες έκτακτης ανάγκης και ασφαλές νερό, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη για θέματα υγείας που σχετίζονται με την καταστροφή και διατηρώντας τα υπάρχοντα έργα σε λειτουργία.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι συνέπειες των συγκρούσεων

Οι άνθρωποι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μία από τις πιο κρίσιμες καταστάσεις στον κόσμο όσον αφορά τη μητρική θνησιμότητα, τον υποσιτισμό και την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Το προσδόκιμο ζωής είναι το χαμηλότερο στον κόσμο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι η μόνη επιλογή υγειονομικής περίθαλψης. Οι ομάδες μας παρέχουν γενική και επείγουσα φροντίδα, χειρουργικές επεμβάσεις τραύματος, μαιευτικές και παιδιατρικές υπηρεσίες, παροχή βοήθειας σε επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας· και θεραπεία για την ελονοσία, τον ιό HIV και τη φυματίωση. 

Ο Pelé Hubert Kotho-Gawe, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στο Ippy, όπου σχεδόν 30.000 άνθρωποι εμβολιάζονται για ασθένειες όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, ο κίτρινος πυρετός, η μηνιγγίτιδα και η φυματίωση. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 2022 © MSF

Στις αρχές του 2022, η βία κοντά στην πόλη Ippy εκτόπισε χιλιάδες ανθρώπους σε έναν καταυλισμό με άθλιες συνθήκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκατέστησαν σημεία νερού εκεί για να αυξήσουν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό από 1,6 λίτρα ανά άτομο την ημέρα σε 15 λίτρα. Πάνω από δύο μήνες, σχεδόν 400 παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ελονοσία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επίσης μια εκστρατεία εμβολιασμού για την πρόληψη της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, του κίτρινου πυρετού, της μηνιγγίτιδας και της φυματίωσης για σχεδόν 20.000 παιδιά κάτω των 10 ετών και 9.000 έγκυες γυναίκες.