fbpx Ένα μήνα μετά την καταστροφή: οι δράσεις των ΓΧΣ για την παροχή βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ένα μήνα μετά την καταστροφή: οι δράσεις των ΓΧΣ για την παροχή βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι

Ένα μήνα μετά το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν αναλυτική αναφορά για τις έως τώρα επείγουσες δραστηριότητές τους που είχαν στόχο την παροχή βοήθειας στα θύματα της καταστροφής. Από την αρχή της κρίσης, πάνω από 200 διεθνείς εθελοντές των ΓΧΣ και 2.000 τόνοι εφοδίων έχουν σταλεί στην περιοχή. Σήμερα, 127 διεθνείς εθελοντές παρέχουν βοήθεια στο Ατσέχ της Ινδονησίας, 36 στη Σρι Λάνκα και 6 στην Ινδία. Όλοι συνεργάζονται με το ντόπιο προσωπικό της οργάνωσης.

Μέσα σε 72 ώρες μετά το τσουνάμι, οι πρώτες ομάδες των ΓΧΣ έφτασαν στις πληγείσες περιοχές. Μετά την αρχική καταγραφή των αναγκών, οι ΓΧΣ αποφάσισαν να επικεντρώσουν την προσπάθεια παροχής βοήθειας κυρίως στη βόρεια Σουμάτρα και τις νότιες, ανατολικές και βόρειες παράκτιες περιοχές της Σρι Λάνκα. Στην Ταϊλάνδη, οι ΓΧΣ δώρισαν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε αρκετά νοσοκομεία στην επαρχία Φανγκ Να και αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσουν τους Βιρμανούς μετανάστες, 5.000 από τους οποίους αγνοούνταν μετά το τσουνάμι, να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη.

Στη νότια Ινδία, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς το ψυχολογικό τραύμα διαπιστώθηκε ότι συνιστά σημαντικό πρόβλημα των ανθρώπων μέσα στις πληγείσες κοινότητες. Η αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά Ανταμάν έδειξε ότι δεν υπήρχε ανάγκη παρέμβασης, δεδομένης της γρήγορης κινητοποίησης του ντόπιου ιατρικού προσωπικού και της παροχής βοήθειας. Στο Μυανμάρ (Βιρμανία) και τη Μαλαισία η εκτίμηση της κατάστασης από τους ΓΧΣ κατέληξε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ιατρικές ανάγκες μεταξύ των πληθυσμών, που δεν καλύπτονταν.

Στο Ατσέχ και τη Σρι Λάνκα, η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό νεκρών καθώς και μαζικές υλικές ζημιές. Οι υγειονομικές αρχές της Ινδονησίας και της Σρι Λάνκα αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έλαβαν γρήγορα θέσεις για να παράσχουν βοήθεια στους επιζώντες. Οι δραστηριότητες των ΓΧΣ συντονίστηκαν με τη βοήθεια που παρεχόταν από τις υγειονομικές αρχές και άλλες οργανώσεις. Οι προσπάθειες των ΓΧΣ περιλάμβαναν: υποστήριξη των τοπικών δομών υγείας, λειτουργία κινητών κλινικών, άμεση εγκατάσταση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εκτοπισμένοι, και παροχή βασικών αγαθών.

Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη υπήρξε επίσης κύριο στοιχείο της αντίδρασης των ΓΧΣ στην καταστροφή και στις δύο χώρες. Στην Ινδονησία, όπου οι εθελοντές των ΓΧΣ πραγματοποίησαν πάνω από 15.000 ιατρικές εξετάσεις τον Ιανουάριο, η οργάνωση αντιμετώπισε επίσης την εμφάνιση τετάνου υποστηρίζοντας την περίθαλψη αυτών που είχαν πληγεί και προσφέροντας πληροφορίες για τον τέτανο και εμβόλια σε ανθρώπους που κινδύνευαν.

Ούτε στη Σρι Λάνκα ούτε στην Ινδονησία έχουν διαπιστωθεί επιδημίες, ωστόσο στην Ινδονησία ο κίνδυνος παραμένει υψηλός εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής σε ορισμένα μέρη και της χαμηλής κάλυψης από εμβολιασμούς. Οι αξιολογήσεις που έγιναν σε διάφορους καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Ατσέχ δείχνουν ότι παρά τη μαζική κινητοποίηση της διεθνούς βοήθειας, οι επείγουσες ανάγκες παραμένουν.

Οι προσπάθειες των ΓΧΣ να παράσχουν επείγον υλικό, πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βελτιωμένη ύδρευση και αποχέτευση συνεχίζονται. Οι ομάδες της οργάνωσης εξακολουθούν να διερευνούν τρόπους παροχής της πλέον κατάλληλης βοήθειας ώστε οι οικογένειες που έχουν πληγεί σοβαρά από το τσουνάμι, να ανακτήσουν ξανά τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν αυτοδύναμα τη ζωή τους.

Χάρη στην άνευ προηγουμένου γενναιοδωρία των υποστηρικτών τους, οι ΓΧΣ συγκέντρωσαν πάνω από 90 εκατ. ευρώ διεθνώς για την παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν από την καταστροφή.

Έως σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων 8 εκατομμύρια στην Ινδονησία, και συνολικά πάνω από 25 εκατομμύρια έχουν δεσμευθεί και προϋπολογιστεί για την πρώτη επιχειρησιακή φάση των ΓΧΣ. Παρ' ότι η οργάνωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να συνεχίσει να παρέχει στο μέλλον βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι στο Ατσέχ και άλλες πληγείσες περιοχές, οι δωρεές που έλαβε και προορίζονταν για τις επιχειρήσεις υποστήριξης των θυμάτων, ξεπερνούν τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές οικονομικές ανάγκες.

Οι ΓΧΣ έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται σε επαφή με τους δωρητές τους και να τους ρωτούν εάν θα δέχονταν να άρουν τη σύνδεση των δωρεών τους με την παροχή βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι, ώστε να επιτρέψουν στους ΓΧΣ να ανταποκριθούν και σε άλλες επείγουσες καταστάσεις, όπως αυτή στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν ή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Λεπτομερής αναφορά (στα αγγλικά) για την αντίδραση των ΓΧΣ στην καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι, υπάρχει σε ειδική σελίδα στο διεθνές site της οργάνωσης. Η αναφορά αυτή περιλαμβάνει και οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τη δράση για την κρίση.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ