fbpx Έμπολα: Ο αγώνας κατά της επιδημίας συνεχίζεται | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Έμπολα: Ο αγώνας κατά της επιδημίας συνεχίζεται

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική που κηρύχθηκε επισήμως στις 22 Μαρτίου στη Γουινέα, έχουν χαθεί 4.919 ζωές. Το ξέσπασμα είναι το μεγαλύτερο που συνέβη ποτέ και πλήττει σήμερα τέσσερις χώρες στη Δυτική Αφρική: το Μάλι, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε.

Έμπολα: Ο αγώνας κατά της επιδημίας συνεχίζεται

Στις 24 Οκτωβρίου, το πρώτο περιστατικό Έμπολα επιβεβαιώθηκε στο Μάλι και ο ασθενής πέθανε. Ένας άνθρωπος στην Ισπανία και δύο στην Αμερική έχουν αναρρώσει. Κρούσματα στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Στις 23 Οκτωβρίου, η πρώτη περίπτωση του Έμπολα επιβεβαιώθηκε στο Μάλι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (HΠΑ) και το Υπουργείο Υγείας στο Μάλι ανταποκρίνονται. Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στο Μάλι αυτή την εβδομάδα για να ενισχύσει την τακτική αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα και να παράσχει τεχνική υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας.

Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Παράλληλα, υπάρχει ένα ξέσπασμα του ιού Έμπολα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδημία στη Δυτική Αφρική. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν με προσωπικό εξήντα επτά ατόμων λειτουργώντας δύο Κέντρα Διαχείρισης Έμπολα: ένα στη Λοκόλια (24 κλινών) και ένα στη Μποέντε (10 κλινών). Στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα περιστατικό με πυρετό Marburg εμφανίστηκε στην Ουγκάντα, ωστόσο, δεν έχουν δηλωθεί νέα κρούσματα της νόσου κατά τις τελευταίες 21 ημέρες. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η παροχή της διεθνούς βοήθειας στις τρεις κύριες χώρες που έχουν πληγεί είναι αργή. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για να αυξηθεί η ικανότητα απομόνωσης και φροντίδα των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανάγκες.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης του Έμπολα (UNMEER) έχει συσταθεί και θα βασίζεται στην Γκάνα για να δουλέψει πάνω σε πέντε στρατηγικές προτεραιότητες: τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, τη θεραπεία των μολυσμένων περιπτώσεων, τη διασφάλιση των βασικών υπηρεσιών, τη διατήρηση της σταθερότητας, και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στο ξέσπασμα του ιού από τον Μάρτιο του 2014 και αυτή την στιγμή διαθέτουν συνολικά 3.347 άτομα προσωπικό που εργάζεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε, θεραπεύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Από τον Μάρτιο είκοσι τρία μέλη του προσωπικού της οργάνωσης έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, από τα οποία οχτώ άτομα έχουν αναρρώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η πρόοδος είναι αργή:

Αν και οι χώρες έχουν αρχίσει να αποστέλλουν εφόδια και προσωπικό στην πληγείσα περιοχή, η πρόοδος είναι αργή. Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα νέα Κέντρα Απομόνωσης με εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας. Αλλά η αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει μόνο με  τις κλίνες και τα Κέντρα Διαχείρισης: υπάρχουν κενά σε πολλές βασικές δραστηριότητες, όπως η διαχείριση των νεκρών, η αναζήτηση των επαφών, οι δραστηριότητες εντοπισμού κλπ. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες όπως η ελονοσία και η διάρροια γιατί τα κέντρα υγείας κλείνουν, καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό αρρωσταίνει ή αναγκάζεται να σταματήσει το έργο του και οι άνθρωποι αποφεύγουν να αναζητήσουν φροντίδα επειδή φοβούνται μήπως μολυνθούν.

Η κατασκευή δομών δεν επαρκεί:

Δεν αρκεί οι δωρήτριες χώρες να κατασκευάσουν τις δομές που απαιτούνται. Χρειάζεται επίσης μια ισχυρή αλυσίδα διοίκησης και εκπαιδευμένο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό για την ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα για τους ασθενείς. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από άλλους φορείς - όπως οι άλλες οργανώσεις και οι ομάδες στρατιωτών που έχουν εκπαιδεύσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - και να διευρυνθεί ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων.

Οι θεραπείες και τα εμβόλια για τον Έμπολα πρέπει να επισπευθούν: χρειάζεται επειγόντως μία ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον Έμπολα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν δοκιμές για τις περισσότερο υποσχόμενες υποψήφιες θεραπείες. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον Έμπολα και να γίνει εύκολα προσβάσιμο σε όσους το χρειάζονται περισσότερο. Παράλληλα με την κλιμάκωση της ανταπόκρισης, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα είναι ευρέως διαθέσιμο, καθώς θα ήταν ένα επιπλέον εργαλείο για τον περιορισμό της μετάδοσης. Όσα εμβόλια υπάρχουν ήδη, πρέπει να  μπούν στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους, να αποδειχθεί οτι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και να παράχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Ο φόβος και ο στιγματισμός εξακολουθούν να υπάρχουν:

Η κοινή γνώμη στις τοπικές κοινότητες για τα Κέντρα Διαχείρισης Έμπολα δεν είναι θετική – η κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους διακατέχεται από μυστήριο και φόβο. Πολλοί αισθάνονται απελπισμένοι λόγω του ότι ο Έμπολα είναι θανατηφόρος και ότι ένα Κέντρο Διαχείρισης δεν θα είναι σε θέση να τους βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, οι επιζώντες και οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο αντιμετωπίζουν τον στιγματισμό από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους. Η ευαισθητοποίηση και η επαρκής ενημέρωση των κονωνιών είναι το κλειδί για να ξεπεραστούν  αυτά τα θέματα και για τον εντοπισμό των ασθενών. Πρέπει να γίνουν περισσότερα από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κυβερνήσεων και των ηγετών των κοινοτήτων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

__________________________________________________________

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οικονομική βοήθεια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Στα 6 θεραπευτικά κέντρα που έχουν στήσει στη Δυτική Αφρική έχουν δεχθεί περισσότερους από 5.200 ασθενείς, εκ των οποίων 3.211 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 1.265 κατάφεραν να επιζήσουν (30/10/2014).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεά στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 ή στο support.msf.gr/ebola