fbpx Έμπολα: Λήξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Έμπολα: Λήξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική

 14 Ιανουαρίου 2016. Καθώς η Λιβερία γιορτάζει σήμερα 42 ημέρες χωρίς νέα κρούσματα του ιού Έμπολα – γεγονός που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της επιδημίας στη Δυτική Αφρική, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλεί την παγκόσμια κοινότητα υγείας να χρησιμοποιήσει την εμπειρία από την αντιμετώπιση του ιού, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για παρόμοια ξεσπάσματα επιδημίας στο μέλλον.

Έμπολα: Λήξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική
Σε μία μελλοντική επιδημία, ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να παρέμβει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τη δράση τους για τον ιό Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα με τη λειτουργία κλινικών υποστήριξης για τους επιζώντες του ιού.

"Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής και ανακούφισης, καθώς αυτή η επιδημία επιτέλους σταματά», αναφέρει η Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των MSF. «Πρέπει όλοι να μάθουμε από την εμπειρία αυτή, για να βελτιώσουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε μελλοντικές επιδημίες και στις ξεχασμένες ασθένειες. Η αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας Έμπολα, δεν περιορίστηκε λόγω έλλειψης διεθνών μέσων, αλλά εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης για γρήγορη παροχή βοήθειας, ώστε να βοηθηθούν οι κοινότητες. Οι ανάγκες των ασθενών και των κοινοτήτων που έχουν πληγεί πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της κάθε ανταπόκρισης και να υπερισχύουν των πολιτικών συμφερόντων."

«Αυτή η καταστροφική επιδημία ξέσπασε σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη του ιού Έμπολα το 1976. Όμως η έλλειψη έρευνας και ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ιού έχει ως συνέπεια ακόμη και σήμερα, μετά τις ιατρικές δοκιμές και το τέλος της επιδημίας, να μην υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη να δοθεί άδεια για ένα νέο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί», πρόσθεσε ο Brice de le Vingne, Διευθυντής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από την αρχή της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν στις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο – τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε - μέσω της δημιουργίας Κέντρων Θεραπείας Έμπολα, καθώς και μέσω παροχής υπηρεσιών, όπως ψυχολογική υποστήριξη, προαγωγή της υγείας, παρακολούθηση και ανίχνευση επαφών. Στην κορύφωση της αντιμετώπισης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχόλησαν περίπου 4.000 άτομα ντόπιο προσωπικό και περισσότερα από 325 άτομα διεθνούς προσωπικού για την καταπολέμηση της επιδημίας και στις τρεις χώρες. Οι MSF δέχθηκαν συνολικά 10.376 ασθενείς στα Κέντρα Θεραπείας Έμπολα, εκ των οποίων 5.226 αποδείχθηκε ότι ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Συνολικά, η οργάνωση έχει δαπανήσει περισσότερα από 96 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Με μια τόσο απρόβλεπτη ασθένεια, είναι σημαντικό να διατηρηθούν η επαγρύπνηση και η ικανότητα ανταπόκρισης σε νέα κρούσματα στην περιοχή, όπως επίσης και η ύπαρξη ενός λειτουργικού συστήματος παρακολούθησης και άμεσης αντίδρασης.

Οι επιζώντες του Έμπολα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν διαρκή προβλήματα με την υγεία τους, όπως πόνο στις αρθρώσεις, χρόνια κόπωση και προβλήματα ακοής και όρασης. Επίσης υποφέρουν από κοινωνικό στιγματισμό και χρειάζονται ειδική και εξατομικευμένη φροντίδα. Οι MSF έχουν επενδύσει στη δημιουργία κλινικών για τους επιζώντες του Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, ψυχοκοινωνικής φροντίδας και της προστασίας από τον κοινωνικό στιγματισμό.

"Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, είδα πώς οι κοινότητες κατέρρεαν”, αναφέρει η Hidle de Clerck, επιδημιολόγος των MSF, η οποία εργαζόταν στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε. "Στην αρχή, η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας υγείας είχε πραγματικά παραλύσει εξαιτίας του φόβου. Ήταν μια φρικτή εμπειρία το να μείνεις μόνος και να τρέχεις συνεχώς πίσω από το κύμα της επιδημίας. Ήταν όμως πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις πόσο εξαιρετικά αφοσιωμένο ήταν όλο το ντόπιο προσωπικό και ευτυχώς κι άλλοι διεθνείς φορείς τελικά συνέδραμαν. Σε μία μελλοντική επιδημία, ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να παρέμβει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν στην επιδημία Έμπολα στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο – τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία – και επίσης ανταποκρίθηκαν στα κρούσματα στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Μάλι, καθώς και μια ξεχωριστή επιδημία που ξέσπασε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2014. Οι MSF συνεχίζουν σήμερα να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα θύματα του ιού Έμπολα και στους τοπικούς πληθυσμούς μέσω της ανάπτυξης νέων δράσεων. Δύο κλινικές Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και μία στη Λιβερία ήδη προσφέρουν ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες στους επιζώντες, ενώ άλλη μια κλινική έχει ανοίξει επίσης στη Γουινέα. Τα ήδη αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας έχουν πληγεί σοβαρά από την επιδημία, έτσι οι MSF έχουν επίσης αποφασίσει να προσπαθήσουν για την αποκατάστασή τους. Νέα προγράμματα μητρικής υγείας και υγείας παιδιού πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα σε διάφορες πόλεις της Σιέρα Λεόνε (Kabala, Magburaka, Kenema) και ένα νέο παιδιατρικό νοσοκομείο έχει ήδη ανοίξει στη Μονρόβια (Λιβερία). Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να λειτουργούν ένα πρόγραμμα κατά του HIV στο Κόνακρι της Γουινέα, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές.