fbpx Έμπολα: Η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να υπονομεύσει προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Έμπολα: Η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να υπονομεύσει προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας

Νέα Υόρκη/ Γενεύη/ Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2014 – Η αναγκαστική καραντίνα των ασυμπτωματικών εργαζομένων στην υγεία που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές στη Δυτική Αφρική δεν είναι τεκμηριωμένη με επιστημονικά στοιχεία και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας στην πηγή της, δηλώνει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF).

Έμπολα: Η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να υπονομεύσει προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας
Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα εκτός της Δυτικής Αφρικής είναι να τον καταπολεμήσουμε εκεί. Οι πολιτικές που υπονομεύουν αυτή την πορεία δράσης ή αποτρέπουν το εξειδικευμένο προσωπικό από το να προσφέρει τη βοήθειά του, είναι κοντόφθαλμες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορά μας για να ανακόψουμε αυτή την επιδημία.

Η επιμελής παρακολούθηση της υγείας όσων επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες είναι προτιμότερη από την υποχρεωτική απομόνωση των ατόμων που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

«Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί επαρκώς τόσο η ανησυχία του κόσμου όσο και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθώς η ανταπόκριση στον ιό Έμπολα δεν πρέπει να καθοδηγείται κατά κύριο λόγο από τον πανικό σε χώρες που δεν επηρεάζονται σημαντικά από την επιδημία» ανέφερε η Sophie Delaunay, Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ. «Κάθε ρύθμιση που δεν βασίζεται σε επιστημονικά ιατρικά κριτήρια και η οποία θα απομονώσει υγιείς εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους υπόλοιπους που θέλουν να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της επιδημίας στο επίκεντρό της, στη Δυτική Αφρική.»

Τα μέλη του διεθνούς προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεσμεύονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από δύσκολες συνθήκες για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, στις χώρες που έχουν πληγεί από Έμπολα. Ο κίνδυνος του να τεθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τους έχει ήδη οδηγήσει ορισμένους να μειώσουν τη διάρκεια της παραμονής τους στο πεδίο. Άλλοι θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πρώτη γραμμή. Το γεγονός αυτό θα
προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανισμών και θα οδηγήσει σε μια συνολική έλλειψη υγειονομικού προσωπικού  ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται απεγνωσμένα, ενώ η επιδημία Έμπολα είναι εκτός ελέγχου όσο ποτέ άλλοτε.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βασίζονται σε ένα μικρό σύνολο ανθρώπων που διαθέτουν τις πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Ο περαιτέρω περιορισμός των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Από τον Μάρτιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει περισσότερα από 700 άτομα διεθνές προσωπικό στη Δυτική Αφρική.

Οι ενισχυμένοι περιορισμοί στους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια που επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να οδηγήσει κι άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την καταπολέμηση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική.

«Πρέπει να καθοδηγούμαστε από την επιστήμη και όχι από την πολιτική ατζέντα», δήλωσε η Δρ Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα εκτός της Δυτικής Αφρικής είναι να τον καταπολεμήσουμε εκεί. Οι πολιτικές που υπονομεύουν αυτή την πορεία δράσης ή αποτρέπουν το εξειδικευμένο προσωπικό από το να προσφέρει τη βοήθειά του, είναι κοντόφθαλμες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορά μας για να ανακόψουμε αυτή την επιδημία.»

Η ιατρική επιστήμη έχει αποδείξει ότι άτομα με λοίμωξη Έμπολα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα δεν μεταδίδουν τον ιό. Επίσης, ο Έμπολα δεν είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός, όπως το κρυολόγημα ή ο ιός της γρίπης. Μεταδίδεται μόνο με άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, που έχει τα συμπτώματα, όπως είναι το αίμα, ο εμετός και τα περιττώματα.

Τα πρωτόκολλα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διέπουν την επιστροφή των εργαζομένων στην υγεία βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οργανισμών για την υγεία, ιδίως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, ακολουθούνται αυστηρά.

Επιπλέον, ο κίνδυνος στιγματισμού των εργαζομένων στην υγεία είναι υπαρκτός. Είναι επιτακτική ανάγκη το κοινό να διατηρεί την πίστη και την εμπιστοσύνη του σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία. Οι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου που ειδικεύονται σε μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση και το HIV AIDS, δεν αντιμετωπίζουν στίγμα και επαχθείς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έμπολα στη Δυτική Αφρική ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και πραγματοποιείται  σε τρεις χώρες: Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αυτή την στιγμή απασχολούν 270 μέλη διεθνούς προσωπικού και πάνω από 3.000 ντόπιο προσωπικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν έξι Κέντρα Διαχείρισης Έμπολα (δύο στη Γουινέα, δύο στη Λιβερία και δύο τη Σιέρα Λεόνε), τα οποία παρέχουν περίπου 600 κλίνες σε μονάδες απομόνωσης. Από την αρχή της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχθεί περισσότερους από 4.900 ασθενείς, από τους οποίους περίπου 3.200 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν τον ιό Έμπολα. Περίπου 1.140 έχουν διασωθεί. Περισσότεροι από 877 τόνοι εφοδίων έχουν σταλεί στις πληγείσες χώρες από τον Μάρτιο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους σε σχεδόν 70 χώρες, μόνο το περασμένο έτος. Περισσότερες από 180.000 γυναίκες βοηθήθηκαν με τον τοκετό, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 77.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεσμεύουν σημαντικό χρόνο, ενέργεια και δεξιότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προσφορά τους στο πεδίο.
Τα πρωτόκολλα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων της οργάνωσης, ενώ κάνουμε τα πάντα για να είναι το προσωπικό μας υγιές.

 _____________________________________________________________

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεά στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 ή στο support.msf.gr/ebola