fbpx Ελβετία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν δράσεις στη Γενεύη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Ελβετία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν δράσεις στη Γενεύη

Ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιδημίας COVID-19 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν δράσεις στη Γενεύη σε στενή συνεργασία με τις ελβετικές υγειονομικές αρχές και οργανώσεις που βοηθούν τις πιο ευάλωτες ομάδες

MSF/Nora Teylouni

«Οι συζητήσεις μας με τους οργανισμούς υγείας και τις τοπικές οργανώσεις στη Γενεύη έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, δεδομένης της εξέλιξης της επιδημίας και της αυξανόμενης επιφόρτισης του υγειονομικού κλάδου», εξηγεί ο Πάτρικ Γουίλαντ, Επικεφαλής Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελβετία. «Ετοιμαζόμαστε να μοιραστούμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρόληψη μετάδοσης επιδημιών, συνεργαζόμενοι με την Κοινωνία των Πολιτών και τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, δύο γιατροί μας με σχετική ειδίκευση συνεργάζονται ήδη με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης (HUG), ώστε να μοιραστούν την εμπειρία της οργάνωσης από την ανταπόκριση σε άλλες επιδημίες όπως η χολέρα, ο Έμπολα και ο δάγγειος πυρετός». Αυτή η μετάδοση γνώσης θα επικεντρωθεί στη διαχείριση ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, καθώς και στον τρόπο οργάνωσης ιατρικών ομάδων και υπηρεσιών στο νοσοκομείο.», εξηγεί ο Γουίλαντ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα παράσχουν, επίσης, υλικοτεχνική υποστήριξη στις οργανώσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στη Γενεύη αποκλεισμένοι, όπως άστεγοι, μετανάστες και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας αυτών των κοινωνικών ομάδων ακολουθούν τα πρότυπα υγιεινής και φυσικής αποστασιοποίησης που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνει την εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών και εθελοντών που εργάζονται σε ξενώνες και άλλα κέντρα φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά τη διαδικασία διανομής προϊόντων πρώτης ανάγκης και κουπονιών τροφίμων σε περίπου 1.300 ευάλωτες οικογένειες.

 

Οι ομάδες της οργάνωσης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του Νοσοκομείου της Γενεύης, δημιουργούν μια κινητή ιατρική ομάδα για να ενισχύσουν την απόκριση στον COVID-19, γνωστή ως CoviCare. Υπό το συντονισμό του Νοσοκομείου της Γενεύης, αυτή η ομάδα θα παρέχει βοήθεια σε άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον COVID-19 αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για εισαγωγή στο νοσοκομείο και χρειάζονται κλινική παρακολούθηση στο σπίτι. Η ομάδα θα εντοπίζει και θα παραπέμπει πιο περίπλοκα περιστατικά της νόσου στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID-19 αντιπροσωπεύουν μια δοκιμασία που είναι τόσο οδυνηρή για συγγενείς και φίλους, όσο και πολύπλοκη για τους επαγγελματίες που προσπαθούν να αποφύγουν τη μεταθανάτια μετάδοση της νόσου. Σε συνεργασία με τον Δήμο της Γενεύης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αξιολόγησαν τις τρέχουσες διαδικασίες με στόχο να κάνουν κάποιες συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες –δημόσιες και ιδιωτικές-για το σωστό χειρισμό των αποθανόντων.

«Ως ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει επείγουσα βοήθεια, η προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε ιατρική φροντίδα στους πλέον ευάλωτους σε όλον τον κόσμο, δουλεύοντας μερικές φορές σε εύθραυστα συστήματα υγείας», λέει η Ρεβέκα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γενεύη. «Σήμερα, είναι το σύστημα υγείας στην Ελβετία που παλεύει να ανταποκριθεί και έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τις Ελβετικές κοινότητες που

έχουν υποστηρίξει και φιλοξενήσει ένα από τα κεντρικά γραφεία μας για περισσότερα από 40 χρόνια», συμπληρώνει.

Παράλληλα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να υλοποιούν ιατρικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, των οποίων η συνέχιση συχνά απειλείται από τους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις του προσωπικού τους και των αναγκαίων υλικών και προμηθειών.

«Η διαχείριση επιδημιών βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε. Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επηρεάζονται σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις και μια εποχή που μας ζητά ακόμη στενότερη συνεργασία, ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα στην εξεύρεση λύσεων. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον αναγκαίο περιορισμό και την απομόνωση, και να επανεξετάσουμε παράλληλα τις κοινωνικές μας σχέσεις και τον τρόπο εργασίας, το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την κοινωνική μας αποστολή και να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας. Η αλληλεγγύη είναι η μόνη σταθερά που θα καθοδηγήσει τη δράση μας», καταλήγει η Ρεβέκα Παπαδοπούλου.