Είστε εδώ

Ελλάδα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν πρόγραμμα ελονοσίας νότια της χώρας [UPDATED]

Η επανεμφάνηση της ελονοσίας το 2011 οδήγησε στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της "ξεχασμένης" ασθένειας

Ελλάδα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν πρόγραμμα ελονοσίας νότια της χώρας
Η επανεμφάνιση της ελονοσίας το 2011 οδήγησε στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις τοπικές δομές υγείας παρέχοντας τεστ ταχείας διάγνωσης, μικροσκόπια και εκπαιδεύοντας υγειονομικό προσωπικό

H συρροή περιστατικών ελονοσίας  (Plasmodium vivax) στην Ελλάδα, σε κάτοικους χωρίς ιστορικό ταξιδιού το 2011, οδήγησε στην απόφαση μιας ολοκληρωμένης ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά την επανεμφάνιση αυτής της «ξεχασμένης» εδώ και 40 χρόνια ασθένειας στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Επίσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

Από τα τέλη Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μια συνεχή παρουσία στο Δήμο Ευρώτα, στη Λακωνία, κάνοντας περιοδικές επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα της περιοχής και διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας. "Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουμε πραγματοποιήσει 8.111 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) και 236 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό συμπεριλαμβανομένων ατόμων που προέρχονται από χώρες όπου η ελονοσία ενδημεί, και Ρομά. Στο πλαίσιο της ενεργητικής αναζήτησης έχουν διαγνωστεί μέχρι στιγμής 6 άτομα με ελονοσία. Η διάγνωση που έγινε σε 23 συνολικά άτομα πραγματοποιείται, είτε κατά την προγραμματισμένη θερμομέτρηση από τις ομάδες μας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ (6 περιστατικά), είτε μέσω τηλεφωνήματος από τον ίδιο τον ασθενή και επίσκεψη της ομάδας (8 περιστατικά), είτε μέσω των τοπικών δομών υγείας (9 περιστατικά), με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία", δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Γεωργιάδης. Επίσης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε μέχρι σήμερα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε   617 άτομα παρατηρώντας ότι υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες με στόχο να τις ενημερώσουν και να τις ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα της ελονοσίας και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 21 συνεδρίες.

Κατά την επόμενη περίοδο, οι ομάδες της οργάνωσης σχεδιάζουν να κάνουν διανομή κουνουπιέρων και εντομοαπωθητικών σε ομάδες υψηλού κινδύνου της περιοχής σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προστασία του πληθυσμού από την ελονοσία. Όσον αφορά στη διάγνωση της νόσου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις τοπικές δομές υγείας παρέχοντας τεστ ταχείας διάγνωσης, μικροσκόπια και εκπαιδεύοντας υγειονομικό προσωπικό.

Κάθε χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς με ελονοσία στα προγράμματά τους σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 
[ΙNFOGRAPHIC] Σχετικά με την Ελονοσία: Πρόληψη, Συμπτώματα και Θεραπεία

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα τελευταία 22 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα όταν υπάρχει ανάγκη και όταν κρίνουν ότι η παρέμβασή τους έχει προστιθέμενη αξία. Το 2012, ανταποκρίθηκαν στις επείγουσες ανάγκες των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας.