Είστε εδώ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της χολέρας στην Υεμένη

Μετά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των πιθανών κρουσμάτων χολέρας που πλέον ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προχώρησαν στη δημιουργία 9 θεραπευτικών κέντρων, 6 θεραπευτικών μονάδων και 2 μονάδων σταθεροποίησης της χολέρας σε 9 επαρχίες της Υεμένης, ενώ κάνουν έκκληση για κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργασία μεταξύ των ιατρικών οργανώσεων και τοπικών Αρχών για τον περιορισμό της επιδημίας.

Florian SERIEX/MSF

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 789 θάνατοι ενώ τα πιθανά κρούσματα υπολογίζονται σε 101.800, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα πιθανά κρούσματα του προηγούμενου κύματος επιδημίας που είχε πλήξει 15 επαρχίες της χώρας από τον Οκτώβριο 2016 έως και τον Μάρτιο 2017. Αυτή τη στιγμή έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 19 από τις 22 επαρχίες της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου όπου εξακολουθούν να μαίνονται συγκρούσεις, κάνοντας πολύ δύσκολη την πρόσβαση του πληθυσμού στις δομές υγείας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχτηκαν τα πρώτα κρούσματα στις 30 Μαρτίου στο επαρχιακό νοσοκομείο του Abs που υποστηρίζουν στην επαρχία Hajja και μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί 24.135 ασθενείς με χολέρα και οξεία διάρροια στις επαρχίες Amran, Hajja, Al-Dhale, Hodaidah, Ibb, Taiz, Sana’a, Aden και Abyan.

Παράλληλα, η οργάνωση πραγματοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αιτίες της χολέρας, τις μεθόδους πρόληψης και την αναγνώριση των συμπτωμάτων για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης της επιδημίας, διανέμει κιτ υγιεινής για την απολύμανση και την εξυγίανση του νερού, εκπαιδεύει το προσωπικό και παρέχει υλικοτεχνική και ιατρική υποστήριξη σε τοπικά νοσοκομεία.

Δυστυχώς, όμως, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής και της κατάρρευσης του συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα εξαιτίας του πολέμου.  

Από την αρχή του πολέμου τον Μάρτιο του 2015, πολλά νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν εξαιτίας της σύγκρουσης. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει πολύ δύσκολη για εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη. Επιπλέον, ορισμένες εγκαταστάσεις υγείας σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της έλλειψης πόρων από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φοβούνται ότι οι αρχές υγείας δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μόνες τους το ξέσπασμα. «Έχουμε ασθενείς που προέρχονται από πολλές διαφορετικές περιοχές, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά», δήλωσε ο Shinjiro Murata, επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στην Υεμένη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται. Απαιτείται ομαλή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων υγείας και των αρμόδιων αρχών για τον άμεσο έλεγχο της επιδημίας».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ