fbpx COVID-19/Υεμένη-Άντεν: Γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφής στο μοναδικό κέντρο αναφοράς περιστατικών κορωνοϊού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

COVID-19/Υεμένη-Άντεν: Γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφής στο μοναδικό κέντρο αναφοράς περιστατικών κορωνοϊού

Ο υψηλός δείκτης θνησιμότητας και το κλείσιμο νοσοκομείων λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό χτυπούν συναγερμό.

MSF

Ο αριθμός των θανάτων στο κέντρο θεραπείας για ασθενείς COVID-19 που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Άντεν της Υεμένης, είναι ενδεικτικός της κατστροφικής εικόνας που παρουσιάζει η πόλη, δήλωσε η διεθνής ιατρική οργάνωση κάνοντας έκκληση στον ΟΗΕ και στα κράτη-δωρητές να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού στην Υεμένη.

Το κέντρο που λειτουργεί η ανθρωπιστική οργάνωση στην πόλη του Άντεν είναι το μοναδικό που λειτουργεί εξ’ολοκλήρου ως κέντρο αναφοράς για COVID-19 σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας. Στο διάστημα από τις 30 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου εισήχθησαν 173 ασθενείς, εκ των οποίων έχουν πεθάνει 68. Πολλοί ασθενείς φτάνουν στο κέντρο ενώ πάσχουν ήδη από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και με μικρές πιθανότητες επιβίωσης, κάτι που υποδηλώνει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι άρρωστοι στο σπίτι.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι αβοήθητοι καταδεικνύεται, επίσης, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης αναφορικά με τους ενταφιασμούς, που αποκαλύπτουν ότι τις τελευταίες μέρες 80 άτομα πέθαιναν στην πόλη σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με μόλις 10 θανάτους ημερησίως που καταγράφονταν πριν το ξέσπασμα της επιδημίας. Μια άλλη ένδειξη της μεγάλης έκτασης της επιδημίας είναι ο μεγάλος αριθμός επαγγελματιών υγείας που νοσηλεύουμε στο κέντρο θεραπείας κορωνοϊού, καθώς και ο μεγάλος αριθμός μελών του προσωπικού μας που έχει νοσήσει.

 «Αυτό που βλέπουμε στο κέντρο θεραπείας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί και πεθάνει στην πόλη», δήλωσε η Καρολίν Σεγκουίν, διευθύντρια επιχείρησεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς πολύ αργά με μικρές πιθανότητες επιβίωσης και ξέρουμε ότι πολλοί περισσότεροι δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν. Πεθαίνουν στο σπίτι αβοήθητοι. Πρόκειται για μια πολύ θλιβερή κατάσταση».

 «Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη-δωρητές πρέπει να κάνουν περισσότερα και να το κάνουν επειγόντως, όχι μόνο για το Άντεν αλλά και για ολόκληρη την Υεμένη», δήλωσε η Σεγκουίν. «Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να οργανωθούν προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας που είναι απαραίτητες για να τους κρατήσουν ασφαλείς. Η χώρα χρειάζεται, επίσης, επειγόντως πολύ περισσότερους συμπυκνωτές οξυγόνου για τους ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία. Οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να διευκολύνουν το έργο διεθνών ιατρικών οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που συνεργάζονται μαζί τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας, διασφαλίζοντας την είσοδο ιατρικών προμηθειών και διεθνούς προσωπικού που απαιτείται για την ενίσχυση της ιατρικής δράσης. "


Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που αποτελείται από ντόπιο και διεθνές προσωπικό, εργάζεται νυχθημερόν για να παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία στο κέντρο θεραπείας COVID-19 που η οργάνωση λειτουργεί εξ’ολοκλήρου από τις 7 Μαΐου. Και όπως σε άλλα μέρη του κόσμου, διαπιστώνουμε πόσο θανατηφόρα μπορεί να είναι αυτή νόσος.

 «Το υψηλό επίπεδο θνησιμότητας που παρατηρούμε στους ασθενείς μας είναι ισοδύναμο με εκείνο των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη, αλλά οι άνθρωποι που βλέπουμε να πεθαίνουν εδώ είναι πολύ νεώτεροι από ό, τι στη Γαλλία ή την Ιταλία: κυρίως άντρες μεταξύ 40 και 60 ετών», αναφέρει η Σεγκουίν.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Άντεν βρισκόταν ήδη υπό κατάρρευση, μετά από πέντε χρόνια πολέμου στην Υεμένη, πριν την έλευση του κορωνοϊού και οι αρχές δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα για να ανταποκριθούν στην επιδημία. Δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς του προσωπικού, ο προστατευτικός εξοπλισμός για το υγειονομικό προσωπικό είναι λίγος και η δυνατότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ πολύ περιορισμένη. Επομένως δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Ωστόσο, οι ασθενείς που βλέπουμε να πεθαίνουν έχουν ξεκάθαρα συμπτώματα COVID-19. Ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και το chikungunya είναι ενδημικές στην πόλη, αλλά ποτέ δεν έχουν προκαλέσει τόσους θανάτους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης που χρειάστηκε να κλείσουν ή αρνούνται να δεχτούν ασθενείς επειδή τα μέλη του προσωπικού δεν διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η επιδημία και στην θεραπεία άλλων ασθενειών», αναφέρει η Σεγκούιν.

Το νοσοκομείο για την περίθαλψη τραυματιών που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Άντεν παρεμένει ανοιχτό και υπάρχει, μάλιστα, αύξηση του αριθμού των εισαγωγών από τότε που άλλα νοσοκομεία άρχισαν να κλείνουν. Έχουμε εφαρμόσει ένα σύστημα έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών κορωνοϊού και άλλα προστατευτικά μέτρα για να κρατήσουμε, όσο είναι δυνατό, το προσωπικό και τους ασθενείς ασφαλείς στο νοσοκομείο. Κάθε μέλος του προσωπικού που αρχίζει να εκδηλώνει συμπτώματα, στέλνεται αμέσως στο σπίτι για απομόνωση.

 «Κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αυτή την επιδημία», δήλωσε η Σεγκουίν. «Θα ήταν παράλογο το Άντεν αλλά και η υπόλοιπη χώρα να μείνει μόνη, χωρίς καμία βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Οι ΓΧΣ εργάζονται στην Υεμένη από το 1989. Η παρουσία τους είναι αδιάλειπτη τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Το 2019 ομάδες της οργάνωσης εργάστηκαν σε 12 νοσοκομεία και κέντρα υγείας παρέχοντας υποστήριξη σε περισσότερες από 20 μονάδες υγείας σε 13 επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, εκτός από το Άντεν, υποστηρίζουν το έργο των τοπικών υγειονομικών αρχών σε ένα κέντρο θεραπείας COVID-19 στην πρωτεύουσα Σαναά, καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές (Hodeidah, Hajja, Haydan και Khameer).