Είστε εδώ

Απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παγκόσμια έκθεση για τη φυματίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πώς είναι δυνατόν η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια να είναι στην πραγματικότητα ιάσιμη και να σκότωσε πέρυσι σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους;

Daro Sulakauri/MSF

30 Οκτωβρίου 2017

«Πώς είναι δυνατόν η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια στον κόσμο να είναι στην πραγματικότητα ιάσιμη, ωστόσο πέρυσι να σκότωσε σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους; Κάθε χρόνο τα κρούσματα ανθεκτικών μορφών φυματίωσης αυξάνονται, όμως το διαγνωστικό κενό παραμένει τεράστιο: τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με ανθεκτική φυματίωση παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ μόνο οι μισοί από όσους ξεκινούν αγωγή θεραπεύονται. Εδώ και πέντε χρόνια δύο νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης, η βεδακιλίνη και η δελαμανίδη, είναι διαθέσιμα και θα μπορούσαν να σώζουν περισσότερες ζωές. Ωστόσο, σήμερα τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που τα χρειάζονται, ενώ η κάλυψη το 2016 δεν αυξήθηκε συγκριτικά με το 2015.

Η έκθεση Out of Step* των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και της Stop TB Partnership δείχνει ότι οι χώρες με το υψηλότερο φορτίο φυματίωσης υπολείπονται κατά πολύ όσον αφορά την κλιμάκωση της χρήσης των βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να αρχίσουν επιτέλους να κερδίζουν τη μάχη κατά της επιδημίας αυτής.

Τον επόμενο μήνα στη Μόσχα θα συναντηθούν υπουργοί υγείας από όλες τις χώρες για την πρώτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για τον Τερματισμό της Φυματίωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2018, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη Συνάντηση Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Φυματίωση, επίσης την πρώτη συνάντηση με αυτό το θέμα. Μήπως η παγκόσμια κοινότητα αρχίζει τελικά να δίνει στη φυματίωση τη δέουσα προσοχή; Χρειάζεται σοβαρή δέσμευση από όλους για να αρχίσει να αλλάζει η εικόνα όσον αφορά τη φυματίωση. Οι χώρες υψηλού φορτίου πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν την πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νέων φαρμάκων για την ανθεκτική φυματίωση, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για ανάπτυξη νέων αντιφυματικών θεραπευτικών σχημάτων που είναι αποτελεσματικά σε όλες τις μορφές φυματίωσης. Η ερώτηση πλέον είναι: τι περιμένουμε;»

Δρ Ισαάκ Τσικουάνα, ιατρικός σύμβουλος σε θέματα φυματίωσης, HIV και ηπατίτιδας C, Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα

*Η έκθεση Out of Step 2017 είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.msfaccess.org/outofstep2017

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ