fbpx Ανασκόπηση της δράσης των ΓΧΣ στο Λίβανο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ανασκόπηση της δράσης των ΓΧΣ στο Λίβανο

Ανακοίνωση -Η πρώτη ομάδα των ΓΧΣ μπήκε στο Λίβανο στις 20 Ιουλίου, μία εβδομάδααφότου ξεκίνησε η σύγκρουση. Η ομάδα γρήγορα απέκτησε περισσότερα μέλη.

Μετά από λίγες εβδομάδες 37 διεθνείς εθελοντές και 63 ντόπιοιεργαζόμενοι δραστηριοποιούνταν στο Λίβανο και στη Συρία σε εννιάπεριοχές: στη Βηρυτό, τη Σιδώνα, την Τύρο, τη Τζεζίν, τη Ναμπατίγιε, τηΔυτική Μπεκά, το Αλέυ, το Μπάλμπέκ και τη Δαμασκό.

Η επείγουσαανταπόκριση των ΓΧΣ είχε δύο φάσεις καθώς οι ανάγκες στην περιοχήάλλαξαν γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της επείγουσας κρίσης, πουχαρακτηρίστηκε από συνεχείς συγκρούσεις, βομβαρδισμούς και μεγάλεςμετακινήσεις πληθυσμών, οι δραστηριότητες των ΓΧΣ επικεντρώθηκαν σετρεις διαφορετικούς άξονες:

  • Παρέχοντας βοήθεια (ανθρωπιστικό υλικό, ιατρική περίθαλψη,δραστηριότητες ύδρευσης και υγιεινής) στους εκατοντάδες χιλιάδεςεκτοπισμένους ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο στη Βηρυτό, τηΣιδώνα, την Τύρο, τη Τζεζίν, τις περιοχές της Ναμπατίγιε, της ΔυτικήςΜπεκά και του Αλέυ, καθώς και στους πρόσφυγες στη γειτονική Συρία.
  • Υποστηρίζοντας τις τοπικές ιατρικές δομές όπου εξαντλούνταν τα φάρμακα
  • Αναζητώντας πρόσβαση σε πληθυσμούς που είχαν εγκλωβιστεί στιςεμπόλεμες περιοχές, κυρίως νότια από τον ποταμό Λιτάνι και στην κοιλάδαΜπεκά.
Όταν ξεκίνησε η εκεχειρία, στις 14 Αυγούστου, οι περισσότεροιεκτοπισμένοι επέστρεψαν γρήγορα στα σπίτια τους. Δύο μέρες μετά τηνέναρξη της εκεχειρίας τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας των εκτοπισμένωνήταν άδεια. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι ΓΧΣ επικέντρωσαν τιςδραστηριότητές τους:
  • Στην αξιολόγηση των αναγκών στις περιοχές όπου πριν δεν είχαν πρόσβαση.
  • Στην παροχή υποστήριξης - ιατρικής και μη ιατρικής - στουςεκτοπισμένους που επέστρεψαν στα σπίτια τους αλλά και σε όσους έμεινανπίσω, κυρίως στο Νότο και στην Κοιλάδα Μπεκά.
  • Στη διανομή ιατρικού υλικού στις ιατρικές δομές στις περιοχές πουεπλήγησαν περισσότερο προκειμένου να διευκολύνουν τη γρήγορηεπαναλειτουργία τους. 
  • Στην αναπλήρωση των προμηθειών των κοινοτήτων που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους ανθρώπους.  
Πριν και μετά την εκεχειρία, οι περισσότερες ιατρικές ανάγκεςαντιμετωπίζονταν άμεσα από τις Λιβανικές ιατρικές δομές. Οι ΓΧΣπαρείχαν κυρίως υποστήριξη σε αυτές. Καθώς η κρίση βαίνει προς εκτόνωσηκαι πολλές οργανώσεις φτάνουν στη χώρα για να βοηθήσουν με τηναναδόμηση, οι ΓΧΣ αποφάσισαν να ελαττώσουν τις δραστηριότητές τους.Ωστόσο η οργάνωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στηνπερίπτωση που υπάρξει επιδείνωση.  

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης περισσότεροι από 60.000εκτοπισμένοι στο Λίβανο και 3.500 πρόσφυγες στη Συρία έλαβανανθρωπιστική βοήθεια, όπως κιτ μαγειρικής και προσωπικής υγιεινής,στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, βρεφικό γάλα, σκηνές κλπ. Πάνω από 300τόνοι υλικού στάλθηκαν στη Βηρυτό, που συμπεριλάμβαναν ιατρικό υλικό(υλικό για αιμοκάθαρση, φάρμακα, χειρουργικά κιτ, κλπ.) και τεχνικόυλικό (εξοπλισμό εξυγίανσης, δεξαμενές νερού, κλπ.).

Όλες οι δραστηριότητες των ΓΧΣ στο Λίβανο χρηματοδοτήθηκαν από ιδιωτικούς πόρους.  

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ