fbpx Αιθιοπία: Ζητάμε να ερευνηθεί η δολοφονία των μελών του προσωπικού μας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αιθιοπία: Ζητάμε να ερευνηθεί η δολοφονία των μελών του προσωπικού μας

Επιμένουμε οι ομάδες βοήθειας πρέπει να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια.

Igor Barbero/MSF

Μετά τη βάναυση δολοφονία τριών μελών του προσωπικού τους στην περιοχή της Αιθιοπίας Τιγκράι στις 24 Ιουνίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση έρευνα για τις δολοφονίες και επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Μετά τις δολοφονίες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στο Abi Adi, Adigrat και Axum, στο κεντρικό και ανατολικό Τιγκράι. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε άλλες περιοχές του Τιγκράι θα συνεχίσουν με προσοχή να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη.

«Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία των συναδέλφων μας, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό τους παραμένουν αδιευκρίνιστες», λέει η διευθύντρια αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Teresa Sancristoval. «Γι’ αυτό ζητάμε άμεση έρευνα από τα εμπλεκόμενα μέρη για να εξακριβωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό των συναδέλφων μας, να έχουμε μια λεπτομερή περιγραφή του τι συνέβη και ποιος ευθύνεται. Σε αυτήν την τρομερή στιγμή, έχουμε λάβει την εξαιρετικά οδυνηρή αλλά απαραίτητη απόφαση να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας σε αρκετές περιοχές του Τιγκράι».

Τα τρία μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που σκοτώθηκαν φορούσαν ρούχα με τα διακριτικά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ταξίδευαν με ένα όχημα της οργάνωσης το οποίο έφερε και αυτό διακριτικά. Εργάζονταν στην περιοχή από τον Φεβρουάριο του 2021, με αποκλειστικά ιατρικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και σε διάλογο και συμφωνία με όλες τις πλευρές.

«Η δολοφονία των συναδέλφων μας - María, Tedros και Yohannes - είναι ένα τραγικό παράδειγμα της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής που οι ομάδες μας έχουν παρακολουθήσει σε αυτή τη σύγκρουση», λέει η Sancristoval. «Τα επίπεδα βίας εναντίον των αμάχων και οι φρικαλεότητες που διαπράττονται στο Τιγκράι είναι απολύτως συγκλονιστικά».

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στο Τιγκράι τον Νοέμβριο του 2020, το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση έχουν γίνει στόχος, ενώ οι δομές υγείας και τα ασθενοφόρα έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει απειληθεί, έχει δεχθεί βία, και έχει γίνει μάρτυρας ένοπλων εισβολών σε δομές υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Οι οργανώσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν υπονομευθεί επανειλημμένα από δημόσιες δηλώσεις που προκαλούν αδικαιολόγητη καχυποψία για τις δραστηριότητές τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομάδων τους στο πεδίο.

Εάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις συνεχίσουν να εργάζονται στο Τιγκράι και στην υπόλοιπη Αιθιοπία, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι η δουλειά μας θα μπορεί να γίνεται με ασφάλεια, λέει η Sancristoval.

«Τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι ένα γεγονός, όπως η δολοφονία των συναδέλφων μας δεν θα ξανασυμβεί», λέει. «Είναι ζωτικής σημασίας οι εργαζόμενοι και το ιατρικό προσωπικό να μπορούν να ασκούν με ασφάλεια τις δραστηριότητές τους σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου διευκολύνεται το έργο τους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων».

Η αναστολή των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Abi Adi, το Adigrat και το Axum θα έχει σημαντικές ιατρικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό του κεντρικού Τιγκράι. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις τρεις περιοχές παρείχαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε 9.440 άτομα, πραγματοποίησαν 763 χειρουργικές επεμβάσεις, δέχτηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα για νοσηλεία, βοήθησαν περισσότερες από 3.300 γυναίκες να γεννήσουν, πραγματοποίησαν 365 καισαρικές τομές έκτακτης ανάγκης, παρείχαν ιατρική περίθαλψη για 335 επιζώντες σεξουαλικής βίας και παρείχαν υποστήριξη ψυχικής υγείας σε 1.444 άτομα. Πριν από την αναστολή των δράσεων τους, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δώρισαν ιατρικό εξοπλισμό στο Περιφερειακό Γραφείο Υγείας και σε νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον υψηλό αριθμό ασθενών που χρειάζονται φροντίδα.

«Η απόφαση να αναστείλουμε τις δράσεις μας θα αφήσει ένα κενό στη ζωτική βοήθεια», λέει η Sancristoval. «Γνωρίζουμε ότι αμέτρητοι ασθενείς θα μείνουν χωρίς παρακολούθηση και μερικοί από αυτούς θα πεθάνουν. Γνωρίζουμε ότι η επιβάρυνση σε ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας θα είναι καταστροφική. Πρέπει να επιτραπεί στις ομάδες μας να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια για να ανταποκριθούν με ασφάλεια στις ανάγκες των κοινοτήτων που πλήττονται από την κρίση.»