fbpx Αιθιοπία: Ανησυχούμε για τα επίπεδα παιδικού υποσιτισμού στη ζώνη Ντούλο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αιθιοπία: Ανησυχούμε για τα επίπεδα παιδικού υποσιτισμού στη ζώνη Ντούλο

Σε ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ζώνη Ντούλο (Doolo), στη σομαλική περιοχή της Αιθιοπίας, καθώς τα κρούσματα υποσιτισμού φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

MSF

«Ο αριθμός των παιδιών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό στη ζώνη Ντούλο είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή αυτή στα 10 χρόνια που εργαζόμαστε εδώ» λέει η Saskia van der Kam, σύμβουλος διατροφής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με τις υγειονομικές αρχές της Αιθιοπίας και έχουν δημιουργήσει 27 κέντρα θεραπευτικής σίτισης εξωτερικών ασθενών και 4 κέντρα θεραπευτικής σίτισης εσωτερικών ασθενών για την περίθαλψη παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό. Στις περιοχές Danod, Lehel-Yucub, Wardher, Galadi και Daratole, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 6.136 παιδιά κάτω των πέντε ετών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για υπερδεκαπλάσια κρούσματα συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2016, όταν 491 υποσιτισμένα παιδιά έλαβαν περίθαλψη.

Μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, έγινε εισαγωγή 322 σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών στα τέσσερα κέντρα σίτισης εσωτερικών ασθενών που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Παρ' όλες τις ιατρικές προσπάθειες, 51 από αυτά τα παιδιά δεν επέζησαν. Ο συνολικός αριθμός τον Ιούνιο έχει ανέλθει στα 67 παιδιά*. «Ο θάνατος αυτών των 67 παιδιών δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης» λέει η van der Kam. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»

 

Χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται ολοκληρωτικά από την εξωτερική βοήθεια

Η κρίση υποσιτισμού είναι συνέπεια δύο συνεχόμενων εποχών των βροχών που δεν πραγματοποιήθηκαν αλλά υπήρξε έντονη ξηρασία. Πολλοί άνθρωποι είδαν τα ζώα τους να πεθαίνουν εξαιτίας της ξηρασίας, γεγονός που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής τους. Εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς, όπου δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και ασφαλές νερό για να επιβιώσουν.

«Όταν ήρθε η ξηρασία, τα ζώα μας πέθαναν, έτσι δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο στην ύπαιθρο» λέει η Fardausa, που έχει φέρει την τρίχρονη εγγονή της, τη Maida, για περίθαλψη σε ένα από τα κέντρα θεραπευτικής σίτισης που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση. Είχαμε ζώα που μας έδιναν ό,τι χρειαζόμασταν. Τώρα δεν έχουμε τίποτα και τα παιδιά μας αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.»

Οι ξηρασίες δεν είναι κάτι καινούργιο για τους κατοίκους της περιοχής. Ο κυρίως κτηνοτροφικός πληθυσμός γνωρίζει πώς να προσαρμόζεται έτσι ώστε να χάνει όσο το δυνατόν λιγότερες καμήλες και αγελάδες μέχρι να έρθουν οι επόμενες βροχές. Έπειτα όμως από δύο συνεχόμενες εποχές των βροχών με ξηρασία, πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον και εξαρτώνται ολοκληρωτικά από την εξωτερική βοήθεια.

«Οι ομάδες μας βλέπουν ολόκληρες κοινότητες να έχουν μείνει χωρίς γάλα, καθώς τα περισσότερα από τα ζώα τους έχουν πεθάνει» λέει η Karline Kleijer, επικεφαλής του Γραφείου επείγουσας υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Χωρίς τα ζώα τους, δεν έχουν πλέον πηγή εισοδήματος ή κάποιο μέσο για να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό όταν μετακινούνται. Οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα μας και ζητούν τρόφιμα.»

 

Έξαρση του υποσιτισμού καθώς η βοήθεια σε τρόφιμα εξαντλείται

Οι άνθρωποι στους καταυλισμούς λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση παρέχει 2-3 γεύματα στον καθένα στους περισσότερους πρόχειρους καταυλισμούς. Ωστόσο, τα τρόφιμα δεν επαρκούν για τον μεγάλο αριθμό των εκτοπισμένων και αρχίζουν να εξαντλούνται.

«Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου η διανομή γευμάτων σταμάτησε, ενώ καθυστέρησε η μηνιαία διανομή ξηράς τροφής, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μείνει χωρίς καθόλου τρόφιμα» λέει η Kleijer.

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει προειδοποιήσει ότι η επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα που παρέχει στη σομαλική περιοχή θα εξαντληθεί στο τέλος του Ιουλίου, αφήνοντας 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη πιο ευάλωτους στον υποσιτισμό» λέει η van der Kam.

 

Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 

Φοβούμενοι μεγάλη επιδείνωση της διατροφικής και ανθρωπιστικής κατάστασης στη σομαλική περιοχή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να επεκτείνουν την επείγουσα παρέμβασή τους και σε άλλες ζώνες, όπως οι ζώνες Jarar και Nogob.

«Οι ομάδες μας συνεργάζονται με τις υγειονομικές αρχές για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και να τους προσφέρουν θεραπευτική σίτιση, ώστε να μειωθεί η άμεση θνησιμότητα, αντί να προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα σε μικρότερο αριθμό παιδιών» λέει η Kleijer. «Δεν θα έπρεπε όμως να είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε. Χρειάζονται επειγόντως περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις και περισσότερη βοήθεια σε τρόφιμα στην περιοχή αυτή.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Αιθιοπία, ώστε να εξασφαλιστεί ο συνεχής εφοδιασμός με τρόφιμα των ανθρώπων που τα χρειάζονται. Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να στείλουν ομάδες και τρόφιμα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

 

*Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πρόσφατα επιβεβαιωμένο από το Περιφερειακό Γραφείο Υγείας και Συγκρότημα Διατροφής (Regional Health Bureau and Nutrition Cluster).