fbpx Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχωρούν από το Dasht-e-Barchi μετά την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στη μαιευτική κλινική | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχωρούν από το Dasht-e-Barchi μετά την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στη μαιευτική κλινική

Καμπούλ (15 Ιουνίου) - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους να τερματίσουν τις δράσεις τους και να αποχωρήσουν από το Dasht-e-Barchi στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μετά τη βίαιη επίθεση της 12ης Μαΐου, στην οποία 16 μητέρες δολοφονήθηκαν. Μια μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δύο παιδιά ηλικίας 7 και 8 ετών και άλλα έξι άτομα που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων.

Frederic Bonnot/MSF

Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία σχετικά με τους δράστες ή το κίνητρο της επίθεσης. Οι μητέρες, τα μωρά και το υγειονομικό προσωπικό ήταν ο βασικός στόχος και παρόμοιες επιθέσεις ενδέχεται να επαναληφθούν στο μέλλον.

Ένα μήνα μετά το τραγικό συμβάν, γνωρίζουμε ελάχιστα: κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι αφγανικές αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν - ή το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν - οι οποίοι αρνήθηκαν την κατηγορία και καταδίκασαν τα όσα συνέβησαν, ενώ εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων έστρεψαν δημόσια το δάχτυλο προς ριζοσπαστικές ομάδες  κατηγορώντας τες για την επίθεση, μιλώντας συγκεκριμένα για την  ομάδα Khorasan  του Ισλαμικού  Κράτους.

Ενώ δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση αυτή, γνωρίζουμε αρκετά για να συνειδητοποιήσουμε ότι η μητρότητα σημαδεύτηκε από μια πράξη ασυνήθιστης βίας που είχε ως στόχο ασθενείς,  ιατρικό προσωπικό και ανθρωπιστική δράση. Αυτή η επίθεση δεν μπορεί να μείνει πίσω ως ένα τραγικό, μεμονωμένο περιστατικό: ο πληθυσμός της Χαζάρα που ζει στην περιοχή, όπως και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν υποστεί σειρά επιθέσεων.

«Γνωρίζαμε ότι η παρουσία μας στο Dasht-e-Barchi ενέχει κινδύνους, αλλά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι κάποιος θα εκμεταλλευόταν την απόλυτη ευαλωτότητα των γυναικών που επρόκειτο να γεννήσουν, εξοντώνοντας αυτές και τα μωρά τους», λέει ο Thierry Allafort-Duverger, Γενικός Διευθυντής του γαλλικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αλλά συνέβη. Σήμερα, πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα: οι ψηλότεροι τοίχοι και οι βαριές πόρτες ασφαλείας δεν θα εμποδίσουν να ξανασυμβούν τέτοιες τρομακτικές επιθέσεις. Η παραμονή μας στην περιοχή θα σήμαινε ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί  μια παράμετρο της δραστηριότητάς μας και αυτό είναι αδιανόητο».

Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στο προσωπικό μας, στις εθνικές υγειονομικές αρχές και σε άλλους  συνεργάτες μας. Το μέλημά μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στο προσωπικό μας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής στήριξης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναζητούν, επίσης, τρόπους  να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στις οικογένειες των ασθενών που σκοτώθηκαν στη μαιευτική κλινική. Ενώ οι συνθήκες ασφαλείας επέβαλαν την αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το Dasht-e-Barchi, η οργάνωση  διερευνά εναλλακτικές  για να υποστηρίξει τοπικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Το τέλος των δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Dasht-e-Barchi είναι μια απαραίτητη αλλά επώδυνη απόφαση, με συνέπειες για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την κοινότητα της Χαζάρα, έναν ιστορικά περιθωριοποιημένο και φτωχό πληθυσμό, πολλοί από τους οποίους εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων που μαίνονταν για δεκαετίες. Με σχεδόν 16.000 τοκετούς το 2019, η μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Dasht-e-Barchi ήταν παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυτού του είδους. Εξαναγκάζοντας τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σταματήσουν τη δράση τους στο νοσοκομείο, οι δράστες έχουν αφήσει γυναίκες και μωρά χωρίς πρόσβαση σε βασική ιατρική περίθαλψη σε μια χώρα όπου η θνησιμότητα μητέρων και νεογνών παραμένει υψηλή.

Πάνω από 70 άτομα προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης της οργάνωσης έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν τα τελευταία 16 χρόνια. Παρόμοια τραγικά περιστατικά ήταν η δολοφονία πέντε εργαζομένων στην επαρχία Badghis το 2004 και η καταστροφή του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, με 42 νεκρούς μετά από επίθεση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2015.

 

Υποσημείωση:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Dasht-e-Barchi σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας από τον Νοέμβριο του 2014, παρέχοντας δωρεάν μαιευτική και νεογνική φροντίδα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Καμπούλ. Το νοσοκομείο παρέχει 24ωρη φροντίδα για τη διεξαγωγή  δύσκολων  τοκετών και διαθέτει ένα δίκτυο παραπομπών σε / από άλλες μαιευτικές κλινικές στη γύρω περιοχή. Το 2019, σχεδόν 16.000 μωρά γεννήθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να πραγματοποιούν ιατρικά προγράμματα στις επαρχίες Χελμάντ, Χεράτ, Κανταχάρ, Χοστ και Κουντούζ στο Αφγανιστάν, με δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα  ιατρικών αναγκών. Ξεκίνησαν να εργάζονται στη χώρα το 1980.