Είστε εδώ

Αεροπορική επίθεση σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία

Νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία χτυπήθηκε σε αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές και να κλείσει.

msf logo
-

Γύρω στις 10:20 πμ την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, το νοσοκομείο Οουντάι (γνωστό και ως νοσοκομείο Αλ Ιχσάν) στην πόλη Σαρακάμπ της επαρχίας Ιντλίμπ υπέστη ζημιές από δύο αεροπορικές επιθέσεις, που κατέστρεψαν μέρος του κτιρίου, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος επικοινώνησε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF).

Σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, η πρώτη επίθεση έπληξε την αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου και η δεύτερη μια έκταση μπροστά από το νοσοκομείο, καταστρέφοντας ένα ασθενοφόρο που ήταν σταθμευμένο εκεί. Η δομή λαμβάνει δωρεές φαρμάκων και προμηθειών για το τμήμα επειγόντων περιστατικών από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, η επίθεση συνέβη τη στιγμή που το νοσοκομείο δεχόταν τραυματίες από αεροπορική επιδρομή που έπληξε περίπου μία ώρα νωρίτερα την κεντρική αγορά του Σαρακάμπ, προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων. Από την επίθεση στο νοσοκομείο σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι, από τους οποίους οι τρεις ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό.

«Το τελευταίο συμβάν δείχνει την βαρβαρότητα των επιθέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας στη Συρία. Το γεγονός ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που στη συγκεκριμένη δομή περιθάλπαμε τραυματίες από την επιδρομή είναι σοκαριστικό και αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» λέει ο Λουίς Μοντιέλ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία.

Οι αεροπορικές επιθέσεις της 29ης Ιανουαρίου είναι το δεύτερο συμβάν για το νοσοκομείο τις τελευταίες δέκα μέρες. Στις 21 Ιανουαρίου αεροπορική επίθεση έπληξε την άδεια έκταση έξω από την είσοδο του νοσοκομείου. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και καταστράφηκαν ηλεκτρικές γεννήτριες, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να κλείσει για τρεις μέρες.

Το νοσοκομείο Όουντάι έχει κλείσει τώρα επ' αόριστον, τη στιγμή που οι ανάγκες φροντίδας υγείας στην περιοχή αυξάνονται εξαιτίας του μαζικού εκτοπισμού των Σύρων που προκαλεί το νέο κύμα συγκρούσεων στο ανατολικό Ιντλίμπ και στη βορειοανατολική Χαμά. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν διαφύγει βόρεια προς τα σύνορα με την Τουρκία, σε περιοχές βόρεια του  Ιντλίμπ και στην δυτική επαρχία του Χαλεπίου. Ζουν σε σκηνές γεμάτες ανθρώπους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

«Ο πληθυσμός στην περιοχή αυτή υφίσταται νέες κακουχίες και οι ιατρικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν. Η απώλεια του νοσοκομείου Όουντάι, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, που υποφέρουν ήδη» προσθέτει ο Μοντιέλ.

Το νοσοκομείο 18 κλινών είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή του Σαρακάμπ στην περιοχή του ανατολικού Ιντλίμπ και εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 50.000 ανθρώπων. Πριν από την επίθεση, το νοσοκομείο είχε τμήμα επειγόντων περιστατικών και εξωτερικά ιατρεία και πραγματοποιούσε γενικές χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβάσεις σε τραύματα. Πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 3.800 συνεδρίες τον μήνα.

«Παρόλο που απαγορεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές εξακολουθούν να είναι συνηθισμένες στη Συρία. Οι υπηρεσίες υγείας επηρεάζονται δραματικά από τις επιθέσεις αυτές» λέει ο Μοντιέλ.

 

Το 2016, 32 υποστηριζόμενες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ιατρικές δομές βομβαρδίστηκαν σε 71 επιθέσεις. Το 2015, καταγράψαμε 94 επιθέσεις σε 63 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζονταν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Συρία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν άμεσα πέντε δομές υγείας και τρεις ομάδες κινητών μονάδων στη βόρεια Συρία, συνεργάζονται με άλλες πέντε δομές και παρέχουν υποστήριξη σε περίπου 50 δομές υγείας σε όλη τη χώρα σε περιοχές όπου οι ομάδες δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία. Στις υποστηριζόμενες δομές δεν υπάρχει προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να εργαστούν σε περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί έως τώρα τα αιτήματα της οργάνωσης για άδεια πρόσβασης. Προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικές πιέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για το έργο τους στη Συρία.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.